(10.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, pěkné dopoledne. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Eviduji zde tři faktické poznámky. První má pan premiér Sobotka, po něm pan poslanec Votava, po něm pan ministr Babiš. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, cítím povinnost vystoupit jako zástupce tehdejší opozice, která zde byla v dobrém zmiňována ve vystoupení předřečníků. Myslím si, že byla by skutečně vážná věcná chyba svádět neúspěch druhého pilíře pouze na tehdejší varování opozice s tím, že lidé, protože očekávali, že opozice zruší druhý pilíř, tak se do něj nehlásili. Já myslím, že chyba, problém druhého pilíře je úplně někde jinde. Tak jak byly zvoleny jeho parametry, tak druhý pilíř se ukázal být výhodný jenom pro nejvyšší příjmové kategorie. A já se ptám, když tady mluvil pan poslanec Kalousek o zásluhovosti, tak já se ptám, jestli jste přemýšleli o tom, kde je největší problém našeho důchodového systému. Ten skutečně není u těch, kdo mají nejvyšší příjmy v naší zemi, protože ti, kdo mají nejvyšší příjmy - a jenom upozorňuji, že na rozdíl od ostatních vyspělých států u nás nemáme progresivní daňový systém -, jsou schopni investovat do nemovitostí, jsou schopni investovat do finančních instrumentů. Oni mají obrovské jiné možnosti, jak se na stáří zajistit. A vy jste tady nadimenzovali druhý pilíř, který ale parametricky odpovídá poptávce nejvyšších příjmových kategorií. Nedivte se, že lidé, kteří mají problém, aby vyšli s výplatou, potřebují primárně uživit svoji rodinu, ošatit děti, zaplatit nájem, tak že se tam nehlásili. Proto je tam jenom 80 tisíc lidí. A zeptejte se, jaká je to příjmová kategorie a co to je za lidi. Druhý pilíř byl špatně navržen. A to, že opozice řekla, že ho zruší, tak byla jenom předvídavost a byl to od samého počátku správný postoj. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vád děkuji, pane premiére. A nyní faktická poznámka pana poslance Votavy, potom pan vicepremiér Babiš. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já bych chtěl reagovat na svého kolegu Stanjuru, vaším prostřednictvím samozřejmě. Pane kolego, já vám neumím odpovědět. Já nenosím všechna čísla v hlavě. To bych snad byl potom i ředitel zeměkoule, kdybych tohle všechno věděl. Teď mám na mysli, že jste říkal, kolik lidí opustilo předčasně třetí pilíř nebo kolik prostředků i ze státní podpory to dělalo. Fakt to neumím, takhle z hlavy to neumím. To se nezlobte. Ale třeba řada lidí určitě vystoupila z toho pilíře předčasně proto, aby si zajistila své vlastní bydlení, a to je i zajištění na stáří - mít své vlastní bydlení. Ale fakt čísla nedokážu.

K panu kolegovi Kalouskovi. Já myslím, že odpověděl pan premiér. To nebyla žádná masivní kampaň z naší strany. Ano, to bylo varování, vysvětlování jak na půdě parlamentu, tak samozřejmě i mimo parlament o tom - a myslím, že jsem to řekl jasně, že lidé nejsou hloupí, že lidé si umějí sami spočítat, kolik jim to přinese. A jestliže jim to nic nepřinese a navíc mají riziko, jestli se vůbec někdy za 30 let sejdou se svými prostředky, tak to by byli hlupáci, kdyby do toho spořili! Vy byste do toho spořil, pane kolego? Já určitě ne tedy, to se nezlobte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan vicepremiér Babiš, připraví se paní poslankyně Langšádlová.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane předsedo. Já budu stručný. Ano, to je pravda. Já jsem si nechal udělat nějakou analýzu a faktem je také to, že jsme důchodový účet tady nevyřešili za ta léta - různé ty komise. A když jsem tady zmínil nějaké myšlenky, tak okamžitě jsem byl napaden, dokonce že chci snižovat důchody, což je samozřejmě nesmysl, a následně jsem byl upozorněn koaličními partnery, že to nemáme v koaliční smlouvě a že to není můj byznys, tak samozřejmě jsem to nepředložil a ani to nepředložím, protože stávající... (Smích a potlesk zprava.) Já nevím, co je na tom spěšného. Za stávající koalice určitě nedospějeme ke stejnému názoru na řešení důchodů. To řešení je velice snadné, jak jsem to vlastně uvedl hned na začátku, že buď budeme mít na důchody peníze, nebo nebudeme mít. Takže pokud dosáhneme vyrovnaného rozpočtu někdy a důchodový účet anebo to saldo se snižuje, teď je asi 36 mld., tak samozřejmě je otázka, jestli tady bude někdy nějaká politická garnitura, která bude schopna se domluvit na nějakém jiném způsobu, jako je dneska třetí pilíř, který je nejpopulárnější. Takže to jenom na vysvětlení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktickou poznámku má paní poslankyně Langšádlová a připraví se pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Ještě jednou, dámy a pánové. Pan kolega Votava tady říkal, že pan premiér odpověděl, ale já bych chtěla zdůraznit, že pan premiér neodpověděl! Naprosto neodpověděl na otázky, které zde byly vzneseny! My samozřejmě víme, že vaše levicová vláda může mít jiný pohled na udržitelnost důchodového systému a přinášet jiné alternativy řešení, ale ještě jednou prosím, předložte nám alternativu udržitelného důchodového systému. Tak zní ta otázka!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přečtu omluvenku, než udělím slovo. Dnes od 11.15 se z pracovních důvodů do konce jednacího dne omlouvá pan poslanec David Kádner.

Dále vystoupí s faktickou poznámkou pan předseda Stanjura a připraví se pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Můj kolega předseda poslaneckého klubu ČSSD mi mezitím řekl číslo. Škoda, že si to neřeknou v tom klubu. 99 % prostředků z třetího pilíře se čerpá před dosažením věku odchodu do důchodu. Devadesát devět procent! Takže pravdu mám já, když říkám, že je to spoření s podporou státu, a proto je výhodné, a nemá pravdu pan poslanec Votava, který říká, že to je výborné zabezpečení pro důchod. Není! 99 % končí jinde. Je to jako u stavebního spoření, kdy říkáme stavební spoření a je to zase spoření s podporou státu.

K panu premiérovi Sobotkovi. Říká, že jsme se neptali, tak já se ho zeptám. Jaký je průměrný plat účastníka druhého pilíře? A to si stát může spočítat velmi jednoduše, protože tam jsou striktně daná procenta, která se odvádějí. Vy víte podle mikrofonu, že to jsou ti bohatí. Tak nám řekněte, jaký je průměrný měsíční příjem účastníka druhého pilíře. To bezesporu máte, když říkáte, že těm bohatým tu možnost musíme vzít, oni si takovou možnost nezaslouží, oni mají jiné možnosti, aby si mohli spořit. A i kdybyste měl částečně pravdu a já to nevylučuji, tak vy neměníte parametry druhého pilíře, aby byl třeba atraktivnější i pro jiné sociální, věkové, příjmové skupiny, ale žádnou takovou analýzu jsme se z té vaší Potůčkovy komise, což byla komise pro zrušení druhého pilíře, nedozvěděli - kromě toho, že se má zrušit. Tak zkuste přinést nějaká fakta a třeba máte pravdu. Já nemám informace na rozdíl od Ministerstva financí, kolik je průměrná platba jednoho klienta a zda to jsou skutečně ti bohatí, anebo tam jsou i jiní. Také jsem tady v debatě v prvém čtení chtěl, abychom dostali průměrný věk účastníka druhého pilíře, jestli to jsou ti mladí, střední věk nebo ti, kteří mají třeba už jenom pár let do důchodu. Nic z toho tady není, žádná analýza, ale hlavně to musíme ukončit, protože my to tak chceme!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan předseda Kalousek, připraví se pan poslanec Fiedler, po něm pan poslanec Jandák. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já jsem položil dotaz a děkuji panu ministru za odpověď. Já jsem skoro s jistotou počítal, že řekne, že za to, že nesplnil svůj slib a nepředložil nám nic, jak koncem června sliboval, že za to můžu já. On řekl, že za to může jeho koaliční partner. Tím mně udělal opravdovou radost, to se mi ulevilo. Že by za to mohla jeho vlastní neschopnost, to samozřejmě nikoho z nás nemůže ani napadnout, protože pokud by to někoho napadlo, tak ho zavřeme. Když ne dnes, tak zítra. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktickou poznámku má pan poslanec Fiedler a připraví se pan poslanec Jandák. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP