Pátek 9. října 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Hamáček)

131.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o hospodářském partnerství mezi státy CARIFORA
na jedné straně a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé
/sněmovní tisk 479/ - druhé čtení

Prosím ve druhém čtení pana ministra zahraničních věcí, aby se ujal slova.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek Děkuji ještě jednou. Vážené dámy a pánové, jak už řekl pan předseda, jedná se o dohodu mezi Evropským společenstvím na jedné straně a sdružením CARIFORA. CARIFORA je sdružení států Karibiku. Aby bylo zřejmé, o čem jednáme, dovolím si ty státy vyjmenovat, aby bylo zřejmé, s kým vlastně tu dohodu uzavíráme. Státy CARIFORA jsou: Antigua a Barbuda, Bahamské společenství, Barbados, Belize, Dominické společenství, Dominikánská republika, Grenada, Guyanská republika, Haiti, Jamajka, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Surinam, Trinidad a Tobago.

To je tedy to společenství těch karibských zemí, se kterými se tady uzavírá dohoda, která v podstatě je obchodně ekonomická, rozvojová spolupráce, je to něco, co pomáhá posilovat to regionální uskupení a zároveň to posiluje vztahy mezi evropskými státy a Karibikem. A zdůraznit bych chtěl, že ta dohoda by, pokud ji uzavřeme, byla i možná určitým předělem ve vztazích mezi Českou republikou a těmi státy Karibiku, protože by mohla znamenat docela výrazný podnět, incentiva, i pro ekonomický rozvoj mezi Českou republikou a těmi státy.

Já vás informuji, že tu dohodu v této chvíli už podepsalo nebo ratifikovalo 17 členských států Evropské unie. Předjímám, že byste se mohli zeptat co Kuba. Tak vám řeknu, že Kuba tedy ještě k této dohodě nepřistoupila, nepodepsala ji, ona se neúčastnila tedy ještě při dojednávání této dohody. Teoreticky by Kuba se k tomu mohla přidat dodatečně. To by potom musela být ta přístupová dohoda i unijní stranou schválena v souladu s těmi obvyklými pravidly. Ale Kuba v této chvíli v součásti tady této karibské dohody není.

Takže v druhém čtení věřím, že to stačí na to, abychom věděli, co projednáváme, a bude asi podána zpráva, jak to proběhlo ve výborech. Z mé strany je to všechno. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana zpravodaje zahraničního výboru, kterým je pan poslanec Karel Rais, aby nám odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako tisk 479/1.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Usnesení zahraničního výboru z 20. schůze ze dne 3. září zní následovně: K vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o hospodářském partnerství mezi státy CARIFORA na straně jedné a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé jsme vyslechli odůvodnění náměstka ministra zahraničních věcí PhDr. Lukáše Kauckého, náměstka průmyslu a obchodu pana Mgr. Novotného a zpravodajské zprávě a po rozpravě zahraniční výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o hospodářském partnerství mezi státy CARIFORA na jedné straně a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé, která byla podepsána v Bridgetownu v Barbadosu 15. října roku 2008. Za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a za třetí zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, tak rozpravu končím.

 

Pokud není zájem o závěrečná slova, přistoupíme k hlasování. Návrh usnesení, tak jak jej navrhl zahraniční výbor a přednesl pan zpravodaj, jste slyšeli.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 90, přihlášeno je 158, pro 148, proti nikdo. Tento návrh byl přijat a já končím projednávání bodu 131. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat bodem

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP