Středa 17. června 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jaroslava Jermanová)

109.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 296/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a zpravodaj garančního výboru, kterým byl výbor pro sociální politiku, pan poslanec Jaroslav Zavadil. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 296/2, byly doručeny dne 22. května 2015. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 296/3.

Nyní se táži paní navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Není tomu tak. Tudíž otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Vzhledem k tomu, že neeviduji žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Děkuji vám, paní předsedající. Hezký dobrý den, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážená vládo. Já bych si dovolil vám přednést proceduru, jak byla schválena na garančním výboru. Procedura je vcelku jednoduchá. Pokud se týká usnesení výboru, máme vyjmutý jeden bod na samostatné hlasování a to je bod A7, který se týká kurzarbeitu, a potom se bude hlasovat o bodech A1 až A6 a A8 až A11 společným hlasováním. To je všechno usnesení výboru. Návrh pod bodem B, což je návrh paní poslankyně Peckové o pracovní neschopnosti -

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pane poslanče, já se omlouvám, ale je tady opravdu velký hluk. Poprosím své kolegy - teď hovoříme o proceduře hlasování... Abychom věděli, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Já se domnívám, že kolegové dobře vědí, jak budeme postupovat, takže proto si mohou dovolit povídat.

Jinak potom ještě posledním hlasováním je návrh paní poslankyně Nohavové pod bodem C.

Takže to je procedura a můžete tedy, paní předsedající, dát hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: O proceduře. Já se zeptám, jestli je zde nějaká námitka nebo protinávrh. Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování o přednesené proceduře. Kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 45, do kterého je přihlášeno 154 přítomných, pro 148. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Ano, děkuji, paní předsedající. Prvním hlasováním by bylo hlasování o bodu A7, což je kurzarbeit, který byl vyjmut k samostatnému hlasování. Já vřele doporučuji. (Ministryně doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 46, do kterého je přihlášeno 156 přítomných, pro 120, proti 33. Já konstatuji, že návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Dalším návrhem je spojené hlasování, tak jak se usnesl výbor, a to jsou body A1 až A6 a body A8 až A11, společným hlasováním. (Zpravodaj i ministryně doporučují.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 47, do kterého je přihlášeno 156, pro 120, proti 1. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Já zde eviduji přihlášku pana Novotného. To je omyl, dobrá. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Další hlasování by bylo o bodu B. Je to návrh paní poslankyně Peckové, který se týká pracovní neschopnosti a dalších věcí. (Zpravodaj nedoporučuje, paní ministryně rovněž nedoporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 48, do kterého je přihlášeno 158 přítomných, pro 77, proti 41. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Dalším bodem je bod C paní poslankyně Nohavové. (Zpravodaj i paní ministryně doporučují.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 49, do kterého je přihlášeno 158 přítomných, pro 153. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Já děkuji. Posledním hlasováním by mělo být hlasování o zákonu jako celku. Samozřejmě doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. S přednostním právem pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prošli jsme pozměňovací návrhy. Pro nás byla samozřejmě nejcitlivější otázka kurzarbeitu. Ekonomika jde nahoru a začíná se snižovat nezaměstnanost, zaplaťpánbůh. Není to zásluha této vlády ani té minulé, není to zásluha žádné vlády, je to zásluha ekonomického cyklu a tvořivých českých podnikatelů, ale my už jsme (nesrozumitelné) uzákoníme nástroj, jak těm velkým fabrikantům pomůžeme se mzdovými náklady.

Já jenom chci, abychom si uvědomili, co děláme. Na jednu stranu těm velkým přidáváme výhody a všichni se jim na to budou skládat, na ty malé uvalujeme elektronickou evidenci tržeb a další šikanu.

Jak že to říkal jeden z největších továrníků, současný místopředseda vlády a ministr financí? Tuším, že ho budu citovat přesně: "Malé a střední podniky, to jsou hezký řeči, ale je to na prd. My musíme podporovat velký průmysl." Myslím, že jsem citoval přesně.

Tak tohle vy teď děláte, kolegové. A tu podporu toho velkého průmyslu holt budou ti malí muset zaplatit. Jsou to nerovné podmínky před zákonem, jsou to nerovné podmínky před pánembohem a pro něco takového my hlasovat nebudeme.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. S přednostním právem pan ministr Mládek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych rád zareagoval na mého předřečníka, pana předsedu Kalouska, a sdělil následovné. Je samozřejmě možné si myslet, že ekonomika je jenom fatálně ve vleku hospodářského cyklu a že vláda nemá žádnou možnost nic ovlivnit. To byl omyl, který páchaly předchozí vlády. Současná vláda nic takového nepáchá a snaží se o aktivní hospodářskou politiku. To je ale samozřejmě otázka politického a ideologického názoru a já ho panu předsedovi neberu, ale sděluji, že tato vláda se tím neřídí.

Co se týče kurzarbeitu, tak to přece není povinnost zavést, ale je to možnost pro případ, že by situace byla výrazně horší, než je dnes, kdy ekonomika roste.

To je všechno, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Já děkuji. S přednostním právem pan zpravodaj poslanec Zavadil, poté paní ministryně. Ale my jsme mimo rozpravu.

(Ze sálu se ozývají nesrozumitelné protestní výkřiky.)

Ale nemůžeme dělat rozpravu před otevřením hlasování o závěru - (Výkřikům ze sálu není rozumět.)

Dobře, takže s faktickou poprosím pana Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. A to bylo přesně motivem mé faktické připomínky, neboť pan ministr tím, že nás oslovil, otevřel rozpravu a vzhledem k tomu, že nás obohatil o další názory na hospodářskou politiku vlády, domnívám se, kolegyně a kolegové, že bychom tuto otevřenou možnost neměli zanedbat. Rozprava je otevřená a vystoupit může opravdu každý.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, to je pravda. Já nyní s přednostním právem prosím zpravodaje, pana poslance Zavadila.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Jenom pár slov k mému předřečníkovi vaším předsednictvím. Před bohem i před velkými zaměstnavateli si myslím, že se to týká i malých zaměstnavatelů. To je první poznámka.

Druhá poznámka je, že my schvalujeme něco, s čím se bude počítat až v době, když něco takového nastane, to znamená nejenom povodně, nejenom věci, které jsou katastrofální, ale samozřejmě i krize. A všichni dobře víme, a vy to víte také prostřednictvím paní předsedající, že potom připravovat takový zákon je otázka minimálně tři čtvrtě roku, a my tohle vlastně děláme proto, když něco takového nastane, aby se to mohlo okamžitě použít. Já si myslím, že to je smysluplné a že to je nejenom pro ty velké, ale i pro ty malé, kteří doplňují ty velké ve své sféře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jenom polemika se slovesem, které použil pan poslanec Zavadil. On řekl použít. Všichni víme, že dominantně se bude jednat o sloveso zneužít.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Prosím s faktickou pana poslance Komárka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Komárek: Dámy a pánové, já jsem z posledních vystoupení pana Kalouska nabyl nezvratného dojmu, že je mu strašně líto, že se až dosud nestal továrníkem. Protože je zatím poměrně mladý, myslím, že k tomu má ještě šanci po konci politické kariéry a tento konec bude brzký.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: S faktickou poprosím pana poslance Laudáta. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Omlouvám se, poprosím o klid!

 

Poslanec František Laudát: Poprosil bych činovníky hnutí ANO, ať už s panem poslancem a kolegou Komárkem něco udělají. Neví o té problematice vůbec nic, nerozumí fungování tržní ekonomiky, živil se tím, že sepisoval - byť v nějaké fázi celkem čitelné - bláboly. Ať prosím vás vystupuje a vyjadřuje se k tomu, čemu rozumí, a nezavádí tady úroveň čtvrté obecné. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Prosím s faktickou pana poslance Bendla, připraví se pan poslanec Svoboda s faktickou. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, paní předsedající. Na margo toho, co tady bylo řečeno, že by mohla přijít nějaká krize apod., jak tady říkal pan zpravodaj. Přece na to máme jiné nástroje. Jestliže přijdou povodně, máme na to vyloženě zákon, který je připraven. Vláda vyhlásí mimořádný stav a v tu chvíli je možné ze státního rozpočtu a z krajských rozpočtů a z obecních rozpočtů vyčlenit mimořádné peníze na zaplacení mimořádných událostí. Česká republika na takovéto věci je poměrně dobře připravena už dnes.

Ale to, co navrhujete jako možnost využít, že v nějaké firmě je momentálně krize, tudíž žádám vládu o to, aby mi přispěla z peněz daňových poplatníků na mé mzdy, to otevíráte Pandořinu skříňku, která jenom volá po zneužívání. Po něčem, co bude složité rozhodovat, až bude úředník rozhodovat, jestli nějakému žadateli dodá 30, 40 nebo 20 % mezd, které v té firmě jsou. Kdo posoudí, že tam opravdu došlo objektivně k nějakým podmínkám? Úředník? Vláda?

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Svobodu. Pan poslanec Svoboda s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Dovolte mi, paní předsedající, abych vaším jménem oslovil všechny poslance za ANO a upozornil na jedno zvláštní contradictio in adiecto, které mají ve svých argumentacích. Hlavní argumentace je - my makáme. A my tady přijímáme zákony, že ti, kteří skutečně makají, to znamená ti malí podnikatelé, kteří musí makat, aby jejich firma vůbec existovala, kteří si toho váží, kteří za svoji největší prioritu považují svobodu, že nejsou na nikom závislí než na tom, že makají, tak my jim to makání ztěžujeme. Já bych byl velmi rád, kdybychom někdy přijímali zákony, které by bránily takovémuto makání v Poslanecké sněmovně. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. S přednostním právem paní ministryně Marksová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Vážená paní předsedající, vážené poslankyně a poslanci, já bych chtěla jenom ve stručnosti říct, že já v kurzarbeitu vidím především podporu lidí, zaměstnanců, aby nepřišli o práci, to za prvé. A za druhé z mého pohledu naopak na tom stát šetří, protože když zaměstnavatel se rozhodne v krizi, byť dočasné, ty lidi propustit, celé náklady na nezaměstnané ponese stát. Kurzarbeit je forma, kde se na nákladech podílí stát se zaměstnavatelem. Takže proto to podporuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím s faktickou pana poslance Bendla, po něm se připraví paní poslankyně Fischerová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Mě inspirovala paní ministryně. A mohla byste mi tedy, paní ministryně, říci, nebo nám, nebo veřejnosti, kdo to bude posuzovat? Jestli to budete vy jako ministryně, nebo které úředníky na něco takového použijete? Kdo bude posuzovat míru zavinění? Kdo bude posuzovat to, zda je to opravdu objektivní skutečnost, anebo jestli někdo neudělal chybu při svém, řeknu, ekonomickém uvažování apod., anebo jestli někdo neudělal úmyslnou chybu, s tím že stát a daňoví poplatníci na tuto chybu přispějí? Podle mě to má korupční potenciál jako hrom. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím s faktickou poznámkou paní poslankyni Fischerovou, připraví se pan poslanec Laudát. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Dobré dopoledne, děkuji za slovo. Přiznám se, že jsem chtěla v podstatě původně tu novelu zákona o zaměstnanosti podpořit. Ale to krásné slůvko kurzarbeit, úplně české, tak jak jsem o tom mluvila s mnohými firmami, zaměstnavateli - bylo zde řečeno, že v současné době to opravdu není potřeba, může přijít doba, kdy to bude potřeba. Ale já přesto opravdu po diskusích s nimi jsem přesvědčena o tom, že tento krok není správný, protože to zaměstná další lidi na ministerstvu, vládu. A to, co jsme už udělali v minulém období, byla to iniciativa Občanské demokratické strany, byla novela v zákoníku práce, kde je možné řetězení smluv. A to je právě to pomocné, co může firmě umožnit, že když je v krizi, nemá tolik práce, může propouštět lidi a znovu s nimi navazovat nové smlouvy. Takže vidím, že toto určitě, bohužel, nemohu podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Laudáta. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. Jestliže je některá věc zásadně důležitá, tak přece bude ve vládním návrhu a v původním znění. Tady najednou přistál pozměňovací návrh u takové zásadní věci, podle toho ten pozměňovák také vypadá. Vedle toho, že deformujete trh, kam se člověk podívá, tak tohle je další prokorupční prostředí. Tomu jo, tomu ne. Prosím vás, už to zastavte, nebo to tady nikdo nedá po vás dohromady. Děkuji. (Hluk a pokřik vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. S přednostním právem předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Kdyby to byla taková priorita vlády, jak říká například paní ministryně, tak ten návrh byl ve vládním návrhu. A to, co teď Sněmovna prohlasovala, byl pozměňující návrh z výborů bez standardního legislativního procesu. Vzhledem k tomu, že bezesporu všichni máme radost, že ekonomika roste, tak jsme si jisti, že v nejbližších měsících či letech to potřebovat nebudeme, tak podle mě není žádný spěch a můžeme o tom dále diskutovat.

Dávám procedurální návrh na vrácení tohoto tisku do druhého čtení. Myslím si, že takové věci se nemají dělat, takové zásadní věci se nemají dělat formou pozměňujících návrhů. Ne že by na to neměl kterýkoli poslanec, i pan předseda sociálního výboru, právo, to bezesporu má. Ale to není jednoduchá parametrická změna vládního návrhu zákona, který prochází nějakým standardním připomínkovým řízením. To je poměrně zásadní zásah, jehož důsledky se projeví někdy možná za čtyři, za pět, za šest let, podle toho, jak rychle bude pokračovat ekonomický cyklus. A to, že zase jednou někdy přijde stagnace či recese, je přece úplně jasné. Všichni chceme, aby to bylo co nejpozději, ale v těchto týdnech, měsících a letech to opravdu nepotřebujeme.

Opakuji ještě jednou: Kdyby to byla taková priorita, jak se tváří paní ministryně, tak to měli napsat na jejím ministerstvu, mělo to projít standardním legislativním procesem a nemusel se k tomu přijímat pozměňující návrh v sociálním výboru. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, děkuji, budeme váš návrh hlasovat.

Poprosím k faktické poznámce pana poslance Bendla. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Tak znovu, ještě jednou. Paní ministryně, prosím vás, mohla byste nám odpovědět na to, kdo bude posuzovat objektivitu potřebnosti doplatku mezd v jakékoli firmě malé, střední či velké? Kdo tedy bude tím, kdo řekne "ano, ti si to opravdu zaslouží a tihle už ne, protože ti si to zavinili sami a tady to zavinil někdo jiný"?

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Já se táži, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan poslanec Kalousek s přednostním právem.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych se k té prosbě chtěl připojit. Chápu, paní ministryně prostřednictvím paní předsedající, že vás nikdo nemůže donutit k odpovědi. Ale pokud tady hlasujeme tak závažnou systémovou změnu, potenciálně do té míry nákladnou pro veřejné rozpočty - a je velmi nákladná v zemích, kde kurzarbeit funguje, víme, jaké to znamená náklady, proto jsem byl také jako vždy proti tomu, ale to není podstatné - tak si opravdu zasloužíme slyšet ten mechanismus, kdo to bude posuzovat a jak bude minimalizováno korupční riziko. Moc vás prosím, řekněte nám to. Protože když se ptal pan ministr Bendl podruhé, tak už jsem z vlastních řad slyšel jedovaté poznámky, že to pravděpodobně bude místní buňka sociální demokracie. Já bych rád věřil, že to není pravda. Ale když nám neodpovíte, tak prostě žádná jiná odpověď nezůstane v této místnosti než ta buňka sociální demokracie, možná po koaliční dohodě s ANO. (Potlesk ze strany poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. S přednostním právem paní ministryně Marksová, poté se s řádnou přihláškou připraví pan poslanec Bendl.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Děkuji za slovo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, ono by možná neškodilo, kdyby opozice ty materiály prostě četla. Kdyby je četla, tak by zjistila, že podmínky jsou dané tak, že za prvé vláda svým nařízením stanoví, že jsou splněny podmínky pro užití kurzarbeitu, a sama vláda bude definovat podrobně hospodářské potíže a externí ekonomické faktory, které způsobují, že tento nástroj může být nasazen. Za druhé, potom u těch konkrétních žádostí kupodivu to nebudou buňky ČSSD. Jako opravdu jsme to plánovali, ale nějak nám to nevyšlo. Bude to tak, že na návrh úřadu práce, který nabere žádosti, vláda projedná žádosti a udělí či neudělí souhlas s uzavřením dohody mezi zaměstnavatelem a Úřadem práce České republiky. Takže já v tom tedy žádné korupční prostředí opravdu nevidím. Děkuji. (Potlesk ze strany poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. A ještě než pozvu k mikrofonu pana poslance Bendla, mám zde tři faktické poznámky - pana poslance Kováčika, pana poslance Laudáta a pana poslance Kučeru. Takže poprosím pana poslance Kováčika. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, přeji vám hezký dobrý den. Rád bych požádal paní ministryni a všechny ostatní vládní představitele, aby rozlišovali, když oslovují opozici. KSČM je bezesporu největší opoziční stranou a mimo jiné se vyznačuje tím, že všechny návrhy pečlivě čte, pečlivě studuje a pečlivě rozvažuje, jestli lidem pomohou, nebo nepomohou. O tomto jsme usoudili, že lidem pomůže, a proto pro něj budeme hlasovat. Takže neříkejte prosím, paní ministryně, že opozice návrhy nečte. Největší opoziční strana návrhy čte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím s faktickou poznámkou pana poslance Laudáta a připraví se pan poslanec Kučera. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Skutečně bych vyzval zejména poslance ANO, kde leckde je to marné, abyste skutečně, abychom ten návrh nepřijali, anebo prostě vrátili tak, aby kurzarbeit tam nebyl a aby se mu když tak věnovala skutečně velká pozornost. (V sále je hlučno.)

To, co děláte - zakládáte nerovné postavení firem. Proč jednomu ano a druhému ne? To je prostě zásadní věc. Tohle prostě, tady schvalujete zákony a já bych upozornil...

Myslíte, že by mohlo být ticho?

Já bych skutečně upozornil na jeden precedens, který tady byl. Když tady něco říkáme, tak skutečně nechceme mydlit schody této zemi. A to je ten onen slavný prachařsko-babišovský výkup pozemků. Vy si určitě dobře vzpomínáte, s jakou obrovskou pompou tady byl schválen. My jsme dávali, pan kolega Stanjura, já a nevím, myslím si, že pan kolega Adamec, jsme podepsali a dávali jsme vám ve dvou návrzích pozměňovák s tím, že tak jak to předkládá Prachař, a vy ve své hysterii, aby jo to bylo, jste s námi zametli. Tak vás upozorňuji, že ta vaše novela Babišova nefunguje, že rezort byl nucen vypracovat novelu novely, kde je až nápadně - akorát se lišíme, že tedy ne dvanácti- ale osminásobek ceny, a běží vám to v mezirezortu. Tak prosím, proč nenasloucháte racionálním argumentům a jedete - ona je to opozice, tak to je špatně a my máme jenom pravdu. Ne, nemáte. Jestli chcete skutečně, abychom byli zemí, kde vláda tomu dá, tomu nedá, tamtomu schválí, tamtomu neschválí, tamtoho budeme kriminalizovat, tamtoho ne, tak to prosím už není demokracie, to není rovné postavení. A tady zase další střípek, kdy zakládáte nerovné postavení firem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní prosím s faktickou pana poslance Stanjuru, pan poslanec Kučera svoji přihlášku stáhl. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak nejprve chci říct, že se těším na debatu zákona o výkupech, protože v mezirezortu je přesně náš dvakrát odmítnutý pozměňovací návrh jak ve Sněmovně, tak v Senátu. Ale to si řekneme jindy.

To, co přečetla paní ministryně - tak za prvé, paní ministryně, já se nebudu cítit uražený. My ty materiály fakt čteme. Jestli to, co jste přečetla, považujete za odpověď a nevidíte v tom korupční riziko, tak já tomu vždycky říkám, já se omlouvám - čtení jedna, porozumění textu pět. Jak to bude v praxi fungovat, když to projde? Malá firma nebude mít čas ani prostor vypracovat žádosti na úřad práce. To je ta nerovnost, kterou zakládáte. Buď to mělo být obecné pravidlo, a pak je to nároková částka, nebo to bude subjektivní. Ano, velká fabrika se silnými odbory, ti si to napíšou, ti mají dostatek úředníků, dostatek THP pracovníků, aby napsali hezkou žádost, zdůvodnili to, napsali všechny makroekonomické údaje. Ale ten malý živnostník, drobný podnikatel, malá, střední firma na to nemají čas ani kapacitu. Takže reálně je to znovu pokus vlády pomáhat velkým a současně ne že pomáhat, ale ztěžovat, vytvářet nerovné podmínky pro malé. Nebo si fakt myslíte, že člověk, který bude mít pět zaměstnanců a bude muset propustit kvůli krizi dva, což je 40 %, bude mít čas vypracovat zdlouhavou žádost na úřad práce a měsíce čekat, než to projedná úřad práce, postoupí to vládě a vláda moudře řekne: tady živnostníkovi z Opavy, který má pět zaměstnanců, hrozí, že propustí 40 %, což jsou dva, a vláda vyhoví? Vy tomu skutečně věříte? Já vůbec ne. A neříkejte nám, že to nečteme. Tohle je obecná floskule.

V zásadě jste potvrdila naše nejhorší obavy. Vy jste řekla: Posoudí to moudrá vláda. Tak co vlastně chcete? Kde vidíte korupční riziko, když naše moudrá vláda to bude posuzovat? A na základě jakých parametrů? Vy jste říkala, že vláda bude definovat externí zdroje, například v hospodářské krizi. No to je v pořádku. Ale kdo zaručí, že ti malí budou mít dostatek prostoru, energie a času, a než vláda rozhodne, ta firma buď nebude, zaměstnanci budou na úřadech práce a ty (Čas!), místo aby jim hledaly práci budou posuzovat kurzarbeit.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Omlouvám se, váš čas, pane poslanče.

Prosím k mikrofonu s faktickou pana poslance Kalouska, připraví se paní poslankyně Putnová, poté pan poslanec Pilný, pan poslanec Plzák a pan poslanec Kořenek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem, vzhledem k tomu, že přece jenom občas něco čtu, nejenom co předkládá vláda, tak také čtu analýzy ze zemí, kde kurzarbeit funguje. Tak jsem chtěl paní ministryni doporučit, aby se podívala na spektrum a strukturu firem, které třeba v Německu kurzarbeit čerpají. To povídání o těch malých podnikatelích nefunguje nikde, samozřejmě. To můžete říkat do televize, ale takhle prostě ten systém nefunguje.

Chtěl jsem malou poznámku k panu poslanci Kováčikovi, který se ohradil, že oni jsou opoziční strana. Já přece jenom, jak jsem tady dlouho, tak si vzpomínám na léta 1998 až 2002, když největší opoziční strana také říkala, že je proti Zemanově vládě v opozici, a znělo to úplně stejně věrohodně, jako když dnes vy říkáte, že jste opozice. Vy jste prostě přirozeným partnerem agrosocialistické vlády. A já vám to nevyčítám, protože prostě agrosocialistická vláda plní vaše ambice po rehabilitaci, částečně i po revanši. Vaše chování je logické, ale potom nemůžete být autentická opozice.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu paní poslankyni Putnovou, připraví se pan poslanec Pilný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Anna Putnová: Dobré dopoledne. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, před časem jsem měla možnost zúčastnit se semináře se zvláštním názvem Flexicurity, což je složenina slova flexibility a security a týká se trhu práce. Byl to seminář za účasti sociální demokracie, ve kterém se řešily otázky moderních nástrojů v období krize, uplatnění zaměstnanců, těch, kteří budou muset být propuštěni apod. Mezi ty moderní nástroje patří např. outplacement, což je zase forma, která umožňuje, aby firmy neztrácely kontakt se svými zaměstnanci, které nemohou držet pevně ve stavech. Nicméně kurzarbeit jako nástroj zmiňovaný nebyl. Myslím, že ty důvody tady zazněly dostatečně. Firmy, zaměstnanci, odbory jsou schopni v kritických situacích si často poradit efektivněji než tak, jak to nabízí stát, navíc za podmínek, které jsou rovné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Pilného, připraví se pan poslanec Plzák. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já jsem původně chtěl pro tento zákon hlasovat. Debata, do které určitě nepatří výkupy pozemků nebo agrosociální vláda, mě ale přesvědčila, že takhle složitá věc, která představuje závažný zásah do ekonomiky, nemůže přece projít tak, že bude poslanecký návrh a bude projednáván jenom v jednom výboru. Přinejmenším tato debata patří na půdu hospodářského výboru, a proto určitě budu podporovat návrh na přerušení a vrácení do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. A dříve, než pozvu k mikrofonu pana poslance Plzáka, pro stenozáznam - pan premiér hlasuje s náhradní kartou číslo 31. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já teď opravdu faktickou poznámku k panu kolegovi Stanjurovi. Víte, jak to funguje v reálu? A to vím z vlastní zkušenosti jako lékař. A k paní kolegyni Putnové. Jak si s tím efektivně poradí ty firmy do pěti zaměstnanců? To je prostě: Je zima, Karle, nebagruje se, tebe berou záda, běž na ty tři čtyři měsíce na neschopenku, na jaře začneme znova. Opravdu - a nechci paušalizovat, nedělají to všechny firmy, samozřejmě - ale je to jedno z efektivních řešení, která ty menší firmy samozřejmě dělají. A není to zas tak řídký jev. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Kořenka. Připraví se pan poslanec Kováčik, poté pan poslanec Stanjura, pan poslanec Kučera a pan poslanec Bendl, všichni s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Kořenek: Děkuji. Já budu velmi stručný. Jenom když už se tady bavíme o kurzarbeitu, tak abychom věděli, o čem se bavíme. Pro stát je hlavní výhodou, že nedojde ke zrušení pracovních míst. Toto opatření je většinou přechodné, časově omezené a zavádí se sektorově, aby nedošlo ke zvýhodnění individuálních firem - a o tom se tady bavíme - a aby nebyla porušena konkurenční rovnováha trhu. Finanční podpora, kterou stát vynaloží, je tímto způsobem zhodnocena lépe, než kdyby stát vyplácel podporu a další sociální dávky nezaměstnaným přímo. Zaměstnancům poskytuje tento typ podpory finanční jistotu a možnost využít více volného času na rekvalifikaci, případně včasného hledání pracovního uplatnění v jiných odvětvích. Firmám to umožňuje přečkat krizové období bez toho, aby ztratily kvalifikované pracovníky. Tak každý ať si udělá obrázek sám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Kováčika, připraví se pan poslanec Stanjura. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Tak jsem tady zase ve věci dodržování pravidel. Máme třetí čtení, je před závěrečným hlasováním, a kdyby byl býval nevystoupil pan ministr Mládek a neotevřel rozpravu, tak jsme už dávno měli tento bod za sebou, protože vše, co k tomu mělo být řečeno a co se vykládá teď v řadě faktických poznámek, zaznělo v rozpravě v prvním čtení, v rozpravě v druhém čtení, anebo mělo zaznít v rozpravě v prvním čtení, v rozpravě ve druhém čtení. Protože pravidla, jednací řád, hovoří jasně, co je přípustné v rozpravě ve třetím čtení. Já vím, ona se z toho teď momentálně stala politická rvačka. Já bych chtěl poprosit - dobře, všechny strany si spolu poněkolikáté vyjasnily, na které pozici stojí, tak pojďme už konečně hlasovat.

Ale jenom k panu kolegovi Kalouskovi. Víte, opozičnost není v tom, že se odmítá a priori úplně všechno, ostatně ani vy tak nepostupujete. S touto vládní koalicí např. v některých otázkách zahraniční politiky tvoříte velmi jednolitý celek, a proto prosím pěkně nepoučovat o tom, co má nebo nemá být opozičním jednáním. KSČM hlasuje pro to, co je rozumné, KSČM hlasuje pro to, co je pro lidi nebo co není proti lidem! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Stanjuru. Připraví se pan poslanec Kučera. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Mně tedy opravdu vadí, když sem přijde např. pan poslanec Plzák a říká: já vím o podvodech, kdy se posílají zdraví lidé na nemocenskou, a je to taková efektivní metoda, jak překonat krizi. Pokud to víte, tak to nahlaste zdravotním pojišťovnám, ty bezesporu provedou kontrolu u praktických lékařů. A neříkejte pořád, že ti drobní podnikatelé, živnostníci, jsou podvodníci, kteří zneužívají systém. Možná někteří ano. A pokud máte informace, když jste schopen takhle suverénně tady s tímto tvrzením vystoupit, tak plňte svoji občanskou povinnost, nahlaste to těm, kteří to mohou zkontrolovat, a tento nešvar bude vymýcen.

Ale my se bavíme úplně o něčem jiném, a říkal to pan předseda hospodářského výboru. Jak jsme mohli debatovat v prvém čtení, pane předsedo Kováčiku prostřednictvím paní místopředsedkyně, když ten návrh zazněl pouze na sociálním výboru? To jsme přece nemohli. Nebylo to součástí vládního návrhu, to, co my tady kritizujeme. Tak si neříkejme, že jsme měli čas v prvém čtení. No neměli, protože to tam nebylo. A já jsem se opakovaně ptal: když je to tak prioritní pro vládu, proč to neproběhlo standardním připomínkovým řízením, proč to nebylo v původním vládním materiálu, a tuhle debatu jsme mohli absolvovat v prvém čtení. Já myslím, že to je korektní postup, kdy se člověk ptá a vystupuje ke konkrétním návrhům, které - i když na to je plné právo - vznikly v sociálním výboru, které sociální výbor doporučil, to nijak nezpochybňuji. Přesto si myslím, že je rozumné to vrátit, debatovat o tom nadále, protože to akutně nepotřebujeme. Na tom se snad shodujeme i s panem předsedou sociálního výboru, že to akutně česká ekonomika nepotřebuje. A já pevně doufám, že to ještě několik let potřebovat nebude. Tak to nemusíme dneska lámat přes koleno, když nejste schopni odpovědět, jak se budou vybírat ty firmy, které na tu podporu dosáhnou, a jak ne. Kromě toho, že moudrá vláda to posoudí. A to já si myslím, že není správný princip.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím s další faktickou pana poslance Kučeru, připraví se pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, děkuji za slovo. Já bych rovněž zareagoval na slova svého předřečníka pana kolegy Plzáka. Právě v té situaci, kdy ten bagrista s těmi dvěma třemi zaměstnanci nebude mít práci, tak tento zákon, přesně tento zákon to nevyřeší. Těžko si dokážeme představit, že tato firma požádá vládu České republiky, aby onu situaci vyřešila. Ale já si osobně myslím, že tady - a to je i potvrzení, které zaznělo z úst pana kolegy Plzáka - že tomuto zákonu a hlavně tomuto pozměňovacímu návrhu ne příliš rozumíme. Je návrh nový a je skutečně třeba ho řádně projednat.

Jak už tady říkal můj předřečník kolega Stanjura, nic nás netlačí. Netlačí nás čas. Vraťme to do hospodářského výboru. Řádně se o tom pobavme. A schvalme to. Tady není snaha tento zákon zlikvidovat. Tady je snaha tento zákon řádně projednat. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Bendla. Poté se připraví pan poslanec Kalousek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuju za slovo. Chtěl jsem vaším prostřednictvím poděkovat panu kolegovi Plzákovi za to přiznání, o co vlastně jde. Že to je opravdu ten souboj velcí versus malí, protože to vaše vystoupení v podstatě útočilo podle mě nefér metodami vůči těm malým, a že se tady ve Sněmovně hledají čím dál tím víc systémové prostředky, jak ty malé a střední z trhu vytlačit, jak jim zkomplikovat život. Na téhle sněmovně bude řada dalších takových věcí - zákaz kouření, EET, další a další věci, které postupným tlakem povedou k tomu, že se prostě chcete těch malých zbavit. Tohle je jedna z metod.

A na margo pana kolegy Kováčika prostřednictvím paní předsedající. Padají nové argumenty, které normálně zaznít nemohly. Paní ministryně tady neodpověděla na to, jak se vlastně bude vybírat, respektive říkala: Vybere to vláda. Vláda si stanoví podmínky. Jaké ty podmínky budou? To dáme bianco šek vládě, aby si mohli opravdu rozhodnout: Prosím vás, vy jste z Agrofertu, pro vás je to v pořádku. A vy nejste z Agrofertu, pro vás to v pořádku není.

Není legitimní se bavit o tom, za jakých podmínek se tedy tohle to má dělat? Já myslím, že je. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Prosím k mikrofonu pana poslance Kalouska. Připraví se pan poslanec Zavadil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Padlo tady, že se to najednou zvrhlo v politickou bitvu. Myslím si, že je to celkem legitimní. Prostě někdo je přesvědčen, že malé a střední podniky jsou na prd. Myslím, že pana ministra Babiše cituji naprosto přesně, když to řekl. Někdo se domnívá, že se jedná nejenom o páteř ekonomiky, ale také o nesmírně stabilizující prvek pro celou demokracii. Dobře, tady se neshodneme a povedeme o tom dál bitvu.

Ale na něčem bychom se shodnout měli - že to je mimořádná změna systému, že to je mimořádně, potenciálně mimořádně nákladné a že to je tak významný prvek v hospodářské politice, že si neumím představit, že poté, co byl přijat pozměňovací návrh týkající se kurzarbeitu, pro to budeme hlasovat, aniž by to předtím projednal rozpočtový a hospodářský výbor. I tam se pravděpodobně na některých věcech neshodneme. Vy nemůžete ustoupit ze svého názoru, že malé a střední podniky jsou na prd, říká to váš předseda. Já vás nebudu přemlouvat, že nejsou. My budeme tvrdit něco jiného. Ale projednat na hospodářském výboru a rozpočtovém výboru bychom to přece jenom měli, abychom udělali pořádně svoji práci. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Zavadila.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Ještě jednou dobrý den. Začnu úplně odjinud. První stupeň hlouposti je neznalost. Už jsem to tady kdysi řekl, ale ono se to pořád dobře opakuje. A tou neznalostí trpíme všichni. Konečně už Sokrates řekl: Vím, že nic nevím.

Jenom bych chtěl vaším prostřednictvím panu předsedovi Pilnému říct: To není otázka nová. To není jenom (slovo "jenom" s důrazem) poslanecký návrh. To je záležitost, která se tady táhne deset let. Já jsem u těch všech jednání byl. A poslední jednání, u kterého jsem nebyl a které proběhlo na tripartitě, kde se vláda, zaměstnavatelé i odbory shodli na tom, že tento nástroj je důležitý. Prošlo to celou tripartitou. Ta tomu dala jasně zelenou. A proto se to dostalo na výbor, kterému já mám čest předsedat, a tam se to vlastně projednalo. To je první poznámka.

Druhá poznámka. Měl jsem možnost několikrát mluvit, resp. dvakrát, s kancléřkou Merkel v Německu. Ona také nevěřila tomuhle instrumentu, ale na sjezdu DGB jasně deklarovala, že Německu tenhle ten instrument pomohl v krizi, a to tím, že Německo mělo jednu z nejnižších nezaměstnaností, čtyři procenta. Vzpomeňme si, kolik jsme měli my. Takže ten instrument není k zahození.

A nesouhlasím s tím, že to je pro velké a pro malé není. Už jsem jednou řekl, že ta provázanost velkých a malých tady přece je. Takže když se nebude dařit velkým, nemusí se dařit ani malým. Protože ta provázanost, která se týká menších firem vázaných na ty větší, o tom přece nebude nikdo pochybovat. A určitě není nikdo, kdo by chtěl upřednostňovat malé nebo velké firmy, obráceně, to je jedno. To si nemyslím.

Takže proč pořád nevěříme něčemu, o čem jsme přesvědčeni, že by mohlo pomoct téhle ekonomice a že to je vlastně zálohový systém, který může nastat v době, kdy ta krize přijde, a nemusím se potom tím zabývat? Takže já skutečně nebudu hlasovat pro žádný návrh, který tady padl, aby se to vrátilo. Já budu hlasovat pro to, co bylo schváleno na výboru. A tím končím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Jenom pro informaci, mám zde přihlášených osm faktických přihlášek. Všichni, kdo jste se přihlásili, vydržte, já vás budu postupně připravovat. Pan poslanec Plzák, připraví se pan poslanec Fiedler. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji ještě jednou a naposledy za slovo. Už jsem si to s panem kolegou Stanjurou tady vysvětloval. Byl jsem osočen, že nenahlašuji nějaké podvody. Prosím vás, všichni lékaři i od vás vám potvrdí, že když někdo s takovou věcí přijde, tak mu ten podvod prostě neprokážete. Podívejte se na pana doktora Ratha a jeho bolesti hlavy po pádu z kola. Prostě žádný doktor si nemůže dovolit, aby toho člověka na neschopenku neposlal, protože by se mu to později mohlo vymstít a mohl by se stát třeba i obětí nějaké žaloby. Takže prostě takhle se to dělá občas. Nepaušalizuji to. Já říkám, že je to jedna z metod, jakým způsobem řeší menší firmy své potíže třeba v době, kdy nemají zakázky. To jsem chtěl jenom říct, jak to fakticky někdy funguje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a poprosím k mikrofonu pana poslance Fiedlera, připraví se pan poslanec Zlatuška. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Fiedler: Dobré dopoledne. Děkuji za slovo, paní předsedající. Původně jsem neměl představu vystupovat v této diskusi, ale košatost a bohatost příspěvků a reakce jednotlivých předřečníků mě k tomu vyprovokovaly. Jsou chvíle, kdy souhlasím i s těmi, se kterými jsem dříve nesouhlasil. Zaujalo mě vystoupení pana předsedy hospodářského výboru Pilného. Myslím si, že to vystihl správně.

A k tomu, co tady zaznělo před chvilkou od pana zpravodaje. Tady přece nikdo neříká, že to chce smést ze stolu a zavrhnout. Tady je momentálně ve hře debata nad tím, abychom se k tomu vrátili, abychom uvážili všechny možné dopady, nastavili mantinely, což si myslím, že není od věci, je to správné. Mělo by to být naším posláním, aby z této Sněmovny odcházely zákony, o kterých jsme opravdu přesvědčeni, že jsou správné, že jsme pro to udělali všechno. A přestože jsme to probírali u nás na klubu, opravdu si myslím, že projednání v hospodářském výboru, v rozpočtovém výboru, znovu se zamyšlení nad tak závažnou věcí s takovými dopady je namístě. A tím vůbec neříkám, že to chceme shodit nebo že chceme být jednoznačně proti. Jen říkám, že bychom měli velmi uvážit takovéto dopady. O zneužívání nemyslím tohoto zákona, ale mnoha jiných opatření, nařízení, zákonů a směrnic v naší zemi přece víme, jak to chodí, a že k tomu máme v naší zemi bohužel velké sklony. Takže neříkám, že jsme proti. Ale říkám, že uvážlivost ve věci s tak zásadními dopady je namístě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Zlatušku. Připraví se pan poslanec Volný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Zlatuška: Milá paní předsedkyně, dámy a pánové, když tady kolega Stanjura vyzýval k občanským povinnostem, tak bych jenom upozornil, že občanské povinnosti jsou v zákoníku práce v části Překážky v práci z důvodu obecného zájmu. Je to § 202 Výkon občanské povinnosti. O výkon občanských povinností jde zejména u svědků, tlumočníků, soudních znalců a jiných osob předvolaných k jednání soudu, správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku, při poskytnutí první pomoci, při opatření proti infekčním onemocněním, při poskytnutí osobní pomoci při požární ochraně, při živelních událostech nebo v obdobných mimořádných případech a dále v případech, kdy je fyzická osoba povinna podle právních předpisů osobní pomoc poskytnout. Koncept občanské povinnosti jinak si pravděpodobně kolega Stanjura vzpomněl někdy z mladých let, kdy se o tom hodně mluvilo za komunistického režimu, ale tenhle koncept už dávno neplatí.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Pan poslanec Volný svou přihlášku stahuje, tudíž prosím k mikrofonu pana poslance Bendla a jeho dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Chtěl bych se zeptat pana zpravodaje, když říkal, že první stupeň hlouposti je neznalost, jestli by nám tady mohl vyjmenovat podmínky, za kterých bude vláda rozhodovat a jak je bude posuzovat při tom, aby udělila nějakou takovouto podporu. Zdali by byl tak hodný a řekl nám, které konkrétní podmínky to budou, abychom věděli, jak je to s prvním stupněm neznalosti.

A potom prosím pana kolegu Plzáka prostřednictvím předsedajícího. Víte, nepřispívejme k tomu mlžení. Říkáte: Ono se to tak říká, ono se to o nich říká, vždyť je to podezřelé, co ten doktor Rath, jak spadl z toho kola atd. Zkusme se aspoň tady v Poslanecké sněmovně zabývat fakty. Ale nepřispívejme k tomu přilévání do ohně o tom... Oni jsou asi špatní, no víte, ono se to tak jako říká o těch bagristech a podobně. Oni tam v podstatě všichni kradou, že.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Pilného. Připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji za slovo. Já samozřejmě znám problematiku kurzarbeitu, diskuse o ní, a jak je uplatněna v Německu. To bych těžko mohl být předsedou hospodářského výboru, kdybych se této problematice nevěnoval. Na druhé straně konstatuji, že jsme na půdě Poslanecké sněmovny a zatím zákony přijímá Poslanecká sněmovna, a ne semináře a další shromáždění občanů. Nepřijímají se referendem, přijímají se na půdě Poslanecké sněmovny. A nezbývá mi než znovu konstatovat, že ta novela nebyla řádně projednána, protože do hospodářského a rozpočtového výboru evidentně patří. Tuto možnost jsme neměli. Takže znovu říkám. vraťme se tedy k tomu, k čemu jsme neměli možnost se vyjádřit. Já neříkám, že kurzarbeit zamítneme, jenom říkám, že budeme hovořit o jeho parametrech a řádně ho projednáme na půdě Poslanecké sněmovny. Zatím se tak nestalo.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a poprosím k mikrofonu pana poslance Kalouska. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já jenom abych zareagoval nebo podpořil slova předsedy hospodářského výboru, tak bych rád zopakoval to, co tady říkal, když oponoval, pan zpravodaj. Říkal: To tady přece, to byl standardní proces. O tom jsme mluvili... pardon, tak ne standardní proces, o tom jsme mluvili deset let. A když se na tom shodla tripartita, tak se to dostalo do výboru, který předsedá. Ale takhle to nechodí, pane zpravodaji. Když se na tom shodne tripartita, tak některý člen vlády dostane za úkol předložit to do vlády, protáhnout to připomínkovým řízením, pak to vláda předloží do Poslanecké sněmovny. Já nemluvím o kurzarbeitu. A neumím si představit, že kdybychom to tady projednali v prvním čtení s kurzarbeitem, tak že by to nebylo přikázáno nebo že by si to iniciativně nevzal rozpočtový výbor a hospodářský výbor. To neumím. Protože se tohle nestalo a prošlo to jenom výborem pro sociální politiku, to znamená, nikdo se nezabýval rozpočtovými dopady, nikdo se nezabýval zátěží, nikdo se nezabýval změnou podnikatelského prostředí, protože to znamená změnu podnikatelského prostředí, tak se domnívám, že když to nevrátíme do druhého čtení a tyhle dva výbory to neprojednají, tak kdo tohle nechce, tak rezignuje na práci, kterou je povinen udělat. My jsme povinni tohle udělat, tohle jsme prostě zanedbali. Tak to tam vraťme zpátky, projednejme to a můžeme to tady mít na příští schůzi. (Potlesk části poslanců zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Prosím k mikrofonu pana poslance Kučeru a připraví se pan místopředseda Vojtěch Filip. Pan Kučera stahuje svoji přihlášku, prosím tedy pana místopředsedu Filipa. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Členové vlády, paní a pánové, tak teď jsme si ukázali, jaký je cíl české pravice, která prohrála volby. A její cíl je jednoduchý. Ukázat, že všechny jiné vlády včetně té, která současně vládne, nejsou schopny řešit krizi, do které Českou republiku ODS a TOP 09 dostala. A přivedla ji do hlubší krize než v okolních státech. Proto také přispívá bohužel část amatérismu současné vládní koalice. Protože ten amatérismus přispívá k tomu, že se to ODS a TOP 09 daří.

To, že to neprojednal hospodářský a rozpočtový výbor, to je ale věcí předsedů těch výborů! Tak si to měli vzít, to jim jednací řád umožňuje! V tomhle ohledu jsem přesvědčen, že jenom trpíme tím, že někteří neodvádějí řádně svou práci. Jako plénum Poslanecké sněmovny. Ale nesouhlasím s tím vrácením do druhého čtení. Protože toto téma je projednané nikoliv jenom v tripartitě, toto téma se diskutuje skutečně deset let. Ti, kteří se tím zabývají, to znají, a je bez rozdílu, jestli je to vláda socialistická ve Francii, nebo pravicová konzervativní ve Spolkové republice Německo, prostě i podle názvu toho kurzarbeitu to dávno mají zavedené. Tak prosím si tady jako Poslanecká sněmovna hrajme na to, že tu krizi budeme prodlužovat, a oni si budou tleskat, ti, kteří prohráli volby, že to nejsme schopni zvládnout.

Já jsem zásadním odpůrcem toho, aby jakákoli vláda prodlužovala krizi, která postihuje české občany! Proto si myslím, že ti, kteří dnes říkají, že by si to rádi projednali ve výboru, aby se zamysleli nad svou prací jako předsedové výborů! Děkuji vám. (Potlesk části poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu s faktickou pana poslance Laudáta. Připraví se pan poslanec Fiedler. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo. Já nevím, jestli mám komentovat, za jakou krizi můžeme. Každý přece ví, že jsme malá otevřená ekonomika. Jestliže se svět dostal tam, kam se dostal, já nevím, jestli prostě - a dost je mně líto, že neustále to zní od několika politiků zleva, že my snad za něco můžeme, a kdyby přišlo stejné ochlazení ve světě, tak prostě bychom na tom možná byli řádově hůře. Minimálně jsme vám vytvořili předpoklady pro to, že můžete rozdávat, a nezodpovědně rozdávat, což tak činíte. Až dojdou zdroje, tak jsem zvědavý, co budete dělat. Asi zdaňovat a ještě víc šmírovat podnikatele a drobné, na těch se hojíte, a další zákony na to, abyste se hojili na těch nejchudších, připravujete. Takže já nevím.

Nicméně prostě si myslím, že poslanci, kteří tady byli, jsou zvoleni první volební období, tak nemají čuchat, co tady kdo projednával v minulých obdobích. Jestliže někdo zařezává poměrně zásadní věc do zase tržních vztahů fungování společností... Nevím, nad čím kýve pan Komárek hlavou, já nad ním taky nevrtím hlavou, jen se spíš podivuji uvnitř. (Poslanec Komárek se směje.) Tak prostě přeci tohle mají právo to projednávat.

A já znovu upozorňuji na to, že několik takových zákonů jste tady ve spěchu schválili - a ony nefungují. Babišovi nefunguje z toho, co připravil a co tady prošlo, prakticky nic. A jenom vidím, že jste skutečně taková opozice. Vy sice tím roundupem ta pole konkurence nesklízíte, ale vy tam s tou cisternou před to pole dojedete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Prosím k mikrofonu pana poslance Fiedlera, připraví se pan poslanec Bendl, poté pan poslanec Kučera, pan poslanec Kalousek a pan poslanec Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji. Tak ještě jednou. My jsme k něčemu tlačeni, že to musíme teď hned. Ten měsíc nebo těch pár týdnů, kdy to proběhne přes výbory a vrátí se to zpátky do třetího čtení, nás nějak limituje? Jsme v období naštěstí ekonomického růstu, nemusíme se obávat, že by bylo nutno použít kurzarbeit, během měsíce nebo během dvou měsíců že by tady došlo k nějakému prodlení a že by nás to postihlo. Já jsem měl z toho takový pocit, že tady tím se hrozí, že to musíme. A jestliže se k tomu vyjádřil předseda hospodářského výboru, že by to tedy chtěl projednat - neznám, nevím, netuším, jak se, ale vím, že se hlásí s faktickou poznámkou předseda rozpočtového výboru, i když netuším, jak se chce vyjádřit. Ale tady jde přece o to, jestli se stalo nedopatření, jestli se udělala chyba, tak je lidské ji přiznat, přihlásit se k tomu. Zatím jsme tu chybu nedotáhli do konce. A nemusí to vůbec být chyba. Jen chceme pečlivě odvést svoji práci a udělat to, co je naší povinností. Takže tady tu přestřelku, jestli se to má, nebo nemá a proč a musíme to teď, trošku nechápu. Opravdu si myslím, že nejsme v nějaké časové tísni. Největší chyby právě v časové tísni vznikají. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Já děkuji a poprosím k mikrofonu pana poslance Bendla, připraví se pan poslanec Kučera. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem byl vyprovokován panem místopředsedou Filipem. Vždyť je přece správné, abychom věděli, za jakých podmínek bude poskytována takováto podpora, pokud ji chcete poskytnout. Protože tato diskuse na hospodářském a rozpočtovém výboru nebyla a měli bychom vědět a nikdo tady není schopen na to odpovědět. Nikdo. Když se zeptáte konkrétních členů vlády, aby vám řekli, jaké podmínky to budou, které bude vláda navrhovat, tak nikdo neví. Jestli to bude proto, že je někdo červený, zelený, modrý, bílý nebo jaký. Nebo na základě čeho a bude se pomáhat tomu - protože zrovna je od nás a podobně? To přece není možné jen tak nechat být. A ty dva měsíce, které to zdrží, určitě stojí za to, abychom minimálně debatovali, kde ten korupční potenciál je, protože tam je opravdu obrovský, a myslím, že opravdu každý, kdo jen trochu toto cítí, s tím nemůže být v souznění. Musíte vědět, a prosím, pokud o tom budete hlasovat, musíte vědět o tom, že otevíráte Pandořinu skříňku tím, že budete pomáhat někomu, kdo si to nezaslouží, z peněz daňových poplatníků.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Kučeru, připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo. Mě samozřejmě k tomu vystoupení také motivoval pan místopředseda Filip, protože se přidal i na stranu pana zpravodaje Zavadila a přednesl nám tu referát o tom, jakým způsobem byl tento návrh zákona projednáván v uplynulých deseti letech, a opět zmiňoval tripartitu, odbory. Chci říci, že tato Sněmovna tuto novelu zákona, potažmo tento pozměňovací návrh, řádně neprojednala. V této zemi stále ještě schvaluje zákony Sněmovna, a nikoliv tripartita.

Chtěl bych připomenout panu kolegovi Filipovi prostřednictvím paní předsedající, a on to možná ví, on si to uvědomí, že tripartita schvalovala a podílela se na zákonech v zemích před druhou světovou válkou. A jistě ví, ve kterých. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Kalouska, připraví se pan poslanec Stanjura, poté pan poslanec Votava. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych chtěl ještě jednou požádat, abyste prosím pochopili, že je to i ve vašem zájmu, nejenom v zájmu opozice, aby se to řádně projednalo v jednotlivých výborech. Vzpomeňte si prosím, když se tu diskutoval zákon o pozemních komunikacích, tak jsme se velmi naléhavě ptali na podmínky, za kterých bude ministr dopravy rozhodovat až o 16násobku výkupní ceny. A nedostali jsme přesvědčivou odpověď. Co se stalo během několika měsíců? První, kdo si kousl a zamlaskal, byl ministr financí, předseda jedné ze stran, který tento zákon protlačil. Můžete vyloučit, že se toto bude opakovat? Že první, kdo si kousne a zamlaská, bude opět váš pan předseda, protože on většinou nevynechá jedinou příležitost, kdy si může kousnout a zamlaskat? A že tedy opravdu projednat ten mechanismus, za jakých podmínek a komu to bude přiděleno, má-li už to být schváleno, je nejenom v našem, ale i ve vašem zájmu. To za prvé.

Za druhé, když už si bereme příklady z Německa a z Francie, pánové, vezměte si příklady z Německa a z Francie, které se zabývaly registračními pokladnami a elektronickou evidencí tržeb a naprosto zásadně to zavrhly jako něco, co poškozuje podnikatelské prostředí. Proč si berete ty příklady jenom někdy a ne v celku? Když si to budete chtít vzít v celku, co se týče Německa, tak se možná dohodneme. Ale vy chcete jenom to, co poškozuje ty malé. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Stanjuru, připraví se pan poslanec Votava. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Bezesporu má pravdu pan předseda Komunistické strany Čech a Moravy, že jsme nevyhráli poslední volby. My jsme je prohráli. Já s ním souhlasím. Ale chci připomenout, že za těch 25 let svobodné naší republiky jsme mnohé volby vyhráli: prezidentské, sněmovní, senátní. Vy jste vyhráli jedny polosvobodné volby v roce 1946 a za to jsme platili desítky let. To jen za prvé. (Potlesk z pravé části sálu.)

Za druhé. Už to říkal pan kolega Kalousek. Dnes se zaštiťujete Německem a Francií a já říkám, že je to dobře. A my chceme debatovat o parametrech. Neříkám, že to v Německu a ve Francii dělají špatně. Ale od pátku od 13. hodiny tady bude vzýván jiný stát jako vzor a to bude Chorvatsko. Tak pro všechny nadšené podporovatele chorvatských ekonomických cest srovnání tří údajů: Podíl šedé ekonomiky: v České republice 16 %, v Chorvatsku 28 %. Počet nezaměstnaných, to by mohlo zajímat pana předsedu sociálního výboru: v České republice 7 %, a to je starší údaj, aktuálně už je to naštěstí lepší, v Chorvatsku 17 %, o 10 % víc, o 150 % víc. A dluh vůči HDP v roce 2014: Česká republika 42,5 %, Chorvatsko 81 %.

A ti samí lidé, kteří dnes říkají: podívejte se, jak to je v Německu a Francii - a my říkáme, že je dobře, že se tam dívají - nám od pátku od 13. hodiny budou říkat: dívejte se na Balkán, to je ten náš ekonomický vzor, kde je nezaměstnanost o 150 % vyšší, kde je zadlužení vůči HDP skoro dvakrát vyšší než v České republice a kde je skoro dvakrát větší podíl šedé ekonomiky.

Tak si vyberte. My jsme si už vybrali, my si díváme na Západ, vy se díváte na Balkán.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní prosím k mikrofonu pana poslance Votavu. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Nechci zdržovat, ale zdržuji stejně. Já jsem chtěl jen na margo těch, kteří tu teď volají po tom, že měl by to projednat ještě rozpočtový výbor, měl by to projednat hospodářský výbor, tak ono je to tak trochu laciné, říkat to zrovna teď, samozřejmě, když se to hodí. Předseda to měl zvednout a předseda si to měl vyžádat do výboru hospodářského a rozpočtového. Ale to si může vyžádat kdokoli z vás, přátelé. Pan kolega Stanjura prostřednictvím paní předsedající, pan kolega Kalousek prostřednictvím paní předsedající, kritizoval i kolega Filip, což mě docela mrzí, protože to mohl zvednou i Jiří Dolejš, takže to může kdokoli z poslanců. Já jsem prostě neuznal za nutné, aby to šlo do rozpočtového výboru. Je to můj názor, ale ten nemusí být správný. Mohl to udělat kdokoli z vás, přátelé.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Já děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Grospiče, připraví se pan poslanec Opálka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, zejména vy mí předřečníci, kteří tak usilovně trváte na tom, že by se měl tento institut vrátit zpátky do projednání zejména rozpočtového a hospodářského výboru.

Já si nemyslím, že kurzarbeit je věc samospásná, která vyřeší základní podstatu hospodářských krizí, ale každopádně ta zkušenost, která tu byla i ze sousedních zemí, vede k tomu, že může zmírnit dopady na zaměstnance. A jeden argument, který tady je potřeba zmínit, je ten, že poslední hospodářská krize od roku 2008 vytvořila relativně stabilní armády více jak půl milionu lidí bez práce. Ty dopady a ekonomické posuzování mají určitě velký význam ve vztahu ke státnímu rozpočtu, ale myslím si, že v pozměňovacím návrhu jsou věci zpřesněny, za jakých podmínek se bude poskytovat tato pomoc, a že tato brzda, která by mohla ad hoc jednou do budoucna sloužit při dalších hospodářských krizích, kterých určitě nebude Česká republika chráněna nebo z nich vyjmuta, je potřeba ukotvit ji v našem právním řádu.

Čili z tohoto pohledu si myslím, že kurzarbeit má místo v našem právním řádu. Je konečně dobře, že pět minut po dvanácté byl tento návrh načten, může mít velkou šanci být součástí našeho právního řádu a z tohoto pohledu má mou podporu. Nevidím důvod pro to, aby se vracel zpátky do hospodářského nebo rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Já děkuji a prosím k mikrofonu pana poslance Opálku. Připraví se pan poslanec Schwarz.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Po včerejší dlouhé debatě jsem nechtěl prodlužovat tuto debatu, ale protože tu zaznělo tolik informací, tak bych některé chtěl uvést na pravou míru.

Není pravdou, že nikdo neposuzoval ekonomiku tohoto návrhu. Posuzovali ji v minulosti a posuzoval ji i výbor pro sociální politiku. Nemá menší váhu než rozpočtový či hospodářský výbor. Jednoduché počty: za prvé - kurzarbeit není povinný, je to jedna z možností, kterou může zaměstnavatel využít, když ví, že za nějakou dobu po živelní katastrofě nebo po krizi může nastartovat svou ekonomiku a nechce ztratit kmenové zaměstnance, kteří mu k tomu pomohou. Podílí se na tom 50 procenty vyplácené mzdy. Stát za toto přispívá pouze 20 % a nejvýše do 0,125 průměrné mzdy, jestli se nepletu. Takže je to pro stát levnější, než kdyby platil příspěvek v nezaměstnanosti u nezaměstnaného. Tak co chcete v tom rozpočtovém nebo hospodářském výboru ještě přepočítávat? Prostě pro stát je to výhodné. A jestli to je, či není výhodné pro zaměstnavatele, tak ten si to snad umí spočítat sám. A když si vzpomenu na dobu ministrování pana exposlance Nečase, tak byl zaveden taky obdobný systém školení a při tom školení zaměstnavatelé nemuseli odvádět celé sociální zabezpečení. Za dobu od září do prosince to stálo státní rozpočet skoro 10 mld. korun. Proto nastaly tyto brzdy, aby vláda mohla rozhodovat spolu s úřady práce, aby se toto už nestalo.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pane poslanče, váš čas vypršel. Děkuji.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Řekl jsem vše, co jsem chtěl. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Poprosím k mikrofonu pana poslance Kováčika. Připraví se pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedající, paní a pánové, jen krátká reakce na margo diskuse s panem kolegou Stanjurou o oněch vyhraných volbách. Je toho bezesporu velmi mnoho, co ODS této zemi přinesla poté, co vyhrávala volby. Zmíním jenom dvě takové typické záležitosti, které vešly do slovníku nejen češtiny, a to je tunelování a kmotři. Nebýt toho, neseděli jste, pane kolego prostřednictvím paní předsedající, tam v tom množství, co jste, ale možná byste ještě pořád seděli tady za mnou. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Prosím k mikrofonu pana poslance Bendla, připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Já to zase vrátím zpátky k meritu věci. Dobře víte, kolik by se mělo rozdat a kolik by se mělo zlevnit na daních a kolik by se mělo firmám přispět. Možná víte, i které firmě by se mělo přispět. Ale tady není nikdo schopen říct, za jakých podmínek takovéhle státní příspěvky, či dotace, chcete-li, firmám, které se ocitnou v katastrofě nebo krizi, jak tady bylo řečeno, za jakých podmínek je chcete dávat. Prosím vás, nemohl by někdo z prosazovatelů tohoto říct aspoň tři pevná pravidla, za jakých podmínek chcete dávat tyhle peníze daňových poplatníků někomu, kdo se takzvaně ocitne v krizi a podobně? Byli byste tak hodní a někdo z ministrů, premiér nebo někdo z předkladatelů, diskutujících, řekl konkrétní podmínky, za kterých se toto bude rozdělovat, který uchazeč se o to může ucházet? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Kalouska. Připraví se paní poslankyně Semelová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jenom reakce na pana předsedu rozpočtového výboru. To bylo, prosím pěkně, nedorozumění. To nebyla kritika předsedů výborů, že si to nevzali. To byl naopak protest proti tomu, že něco tak zásadního jako kurzarbeit, protože to je skutečně změna systému s obrovským potenciálním rozpočtovým nákladem na veřejné rozpočty, neprošlo standardní cestou, tedy připomínkovým řízením a prvním čtením, kde v prvním čtení jsme to mohli přikázat jednotlivým výborům. A protože jsme to neudělali v prvním čtení, tak to tedy napravme ve třetím a do druhého čtení to vraťme a nechť se tím výbory zabývají.

Jinak stručnou reakci na pana poslance Opálku. To jsem slyšel mnohokrát, jak je to strašně výhodné, třeba šrotovné, a jak jsou výhodné i jiné dotace. Ono to vždycky pro někoho výhodné je, pro někoho jistě, a někdo jiný to bude muset zaplatit. Vrátíme se k tomu zase dneska vpodvečer, až budeme mluvit o biopalivech. Já vám tady můžu ukázat lidi, pro které je to výhodné, ale také to ti ostatní budou muset zaplatit.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu paní poslankyni Semelovou. Připraví se pan poslanec Fiedler. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Jenom stručnou reakci na pana předsedu Stanjuru. Stalo se už tady folklórem, že jakmile docházejí pravici argumenty, tak začnou útočit na všechno, co tady bylo před 25 lety. Vyjádření, že za vyhrané volby tenkrát platili všichni občané. Jenom bych chtěla připomenout, že po vašich vyhraných volbách byla nejnižší životní úroveň občanů, že se prudce rozevíraly nůžky mezi bohatými a těmi ostatními, že se prudce zvýšila nezaměstnanost, a tak dále a tak dále. Tunelování a kmotry už tady připomněl předseda našeho klubu. Takže bych chtěla požádat, abyste vnímali realitu, v jakém stavu jste předali tuto zemi, a v tuto chvíli byste neměli bránit alespoň určité snaze o nápravu toho, co všechno jste tady spáchali. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Fiedlera, připraví se pan poslanec Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji. Prosím vás, opusťme politické půtky a vraťme se k meritu věci a k pragmatické záležitosti tohoto zákona. Já to zkusím ještě jednou říct.

Jak jsme tady všichni vyslechli, v prvním čtení nebyl stěžejní bod, o kterém se tady vede debata, kurzarbeit, součástí návrhu tohoto zákona. To je podstatná věc. Také tady bylo zmíněno, že to neprošlo připomínkovým řízením. Já už jsem se na to ptal a zkusím se tedy nyní zeptat konkrétně paní ministryně, která je za předkladatele. Jestliže k opakovanému třetímu čtení nedojde v červenci nebo v září, stane se něco zásadního? Něco podstatného se ohrozí? Je tady za dveřmi krize? Prosil bych vás o odpověď, co se stane, jestliže ke třetímu čtení dojde v červenci nebo v září. Co tak hrozného se stane, když to projednáme a s klidným srdcem třeba to třetí čtení proběhne v září. Kdybyste mohla, paní ministryně, na to konkrétně odpovědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Poprosím k mikrofonu pana poslance Stanjuru. Připraví se pan poslanec Laudát. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já myslím, že mám s panem předsedou rozpočtového výboru korektní vztahy. Já jsem ho nekritizoval, že to nevzal na rozpočtový výbor. Nemohl, to tam prostě nebylo. Ale pochopil jsem jeho vystoupení a uvidíme, jak to bude fungovat. Že až příště jako obvykle něco opozice v rozpočtovém výboru navrhne, že to koaliční hlasy podpoří. Mluvím o programu, nemluvím o politických názorech. Zatím je to úplně jednoduché. Znáte to určitě z jiných výborů, když navrhneme na rozpočtovém výboru nový bod, tak samozřejmě máme právo to navrhnout, pak je vládní většina proti a jedeme dál podle původního programu. Já si nestěžuji, ale pak nám nevyčítejte, že jsme nezařídili, že není něco na programu.

A musím zareagovat na pana předsedu poslaneckého klubu KSČM, pana Kováčika. Můžete nás urážet a vymýšlet si, jak chcete. Jestli k nám něco patří a měl bych vybrat tři slova, tak to jsou svoboda, tržní ekonomika a demokracie. A jestli něco patří k vám a mohl bych vybrat třeba tři slova, tak to jsou justiční vraždy, statisíce politických vězňů a statisíce emigrantů z Československé republiky. (Potlesk ODS a TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a poprosím k mikrofonu pana poslance Laudáta, připraví se pan poslanec Kováčik. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych navrhoval, abychom skutečně šli k tomu, že budeme hlasovat o vrácení do druhého čtení. Nicméně pro další postup. Já si nejsem tak jist, a tam by mě zajímalo zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby nám dodalo analýzy, jak to kde funguje, jaké jsou ekonomické dopady. Já bych spíš doporučoval, aby se z druhého čtení zákon - a může se vrátit poměrně rychle do třetího s tím, že pozměňovací návrh, který se týká kurzarbeitu, by vypadl nebo by nebyl schválen, jinak se zbytkem zákona nemáme problém. A spíš bych tak zásadní věci - a u dalších ekonomických věcí, kde se zasahuje do tržní ekonomiky, prostě aby to předkládala vláda jako vládní návrhy se řádným vypořádáním mezirezortu. Skutečně dostáváme se do toho, že na ÚOHS a spíš někdo v pozadí sepíše novelu zákona o významné tržní síle, tady zase někdo přivaří jako pozměňovací návrh k zákonu tak zásadní věc, jako je kurzarbeit. Nejsou k tomu udělány řádné analýzy, neprojde to mezirezortním připomínkovým řízením a skutečně potom ty škody a to nefungování zákonů anebo zkreslené fungování je děsivé. Prosím, ukončeme možná tuto debatu, nechci nikoho omezovat, a pojďme se domluvit na nějakém racionálnějším řešení. Ale zásadní věci by neměly být věcí pozměňovacích návrhů.

Pokud se týká ještě těch věcí. Velice opatrně prosím při sbírání nápadů ve světě. Samozřejmě každý napíše: v Německu se využil kurzarbeit. Ale když se potom podíváte na rozsah, kdo co schvaluje, jak, podobně s investičním pobídkami - je to velice střídmé. A tady vždycky jdeme hned rovnou s palicí nebo s kladivem na všechno a ve velkém. Pozor na to!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Ostatně soudím, že tohle přetahování už by mohlo skončit a mohli bychom pokročit kousek dál v programu. Ale neodpustím si vaším prostřednictvím, pane předsedající, směrem k ctěnému panu kolegovi Stanjurovi, že ano, jistě, mohli bychom vypočítávat pozitiva a negativa, která každý systém bezesporu má, a jenom připomenu, že vedle kmotrů a tunelů, které vám nikdo neodpáře, a třeba toho zhasínání a ne úplně povedené privatizace můžu tedy připomenout desetitisíce bezdomovců, můžu připomenout exekuce, můžu připomenout sociálně vyloučené lokality, anebo třeba tzv. sociální sebevraždy. To jsou také průvodní jevy vašeho vládnutí. A vaši voliči sami usoudili, že už toho bylo dost, a zoufale už třetí volební období hledají nějakou alternativu. Ne vždycky se alternativa stane alternativou a ne vždycky jsou občané s tou alternativou úplně spokojeni. Ale takový už je život. A já si myslím, že jsme politickou bitvu dnes jakousi svedli, protože o té bezesporu ta diskuse tady je také, a že bychom mohli pokročit v našem programu. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl poslední fakticky přihlášený do rozpravy. Pokud se nikdo další nehlásí, rozpravu... Ještě pan kolega Černoch. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Hezké dopoledne. Stále dopoledne. Já bych vás požádal o desetiminutovou pauzu na poradu klubu Úsvit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Vyhlásím přestávku do 10.45 a v 10.45 budeme hlasovat. Ale nejdřív uzavřu rozpravu. Uzavřu rozpravu, bude právo na závěrečná slova a potom budeme hlasovat o zákonu jako o celku. Předtím ale rozhodneme o vrácení do druhého čtení, tak jak navrhl pan kolega Stanjura. To jsou věci, které máme před sebou v 10.45. Prosím, do 10.45 přestávka.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já bych poprosil kolegy z ANO do zasedačky č. 58. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě někdo z předsedů klubů chce svolat svůj klub? Není tomu tak. Všichni mají jasno. Přerušuji jednání do 10.45.

 

(Jednání přerušeno v 10.35 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uplynula přestávka na poradu hnutí Úsvit, ale ještě tady nevidím řadu kolegů ani z klubu, který požádal o přestávku, ani z klubu ANO, který byl svolán. (Předsedající vyčkává.)

V tom případě bych požádal pravděpodobně předsedu klubu sociální demokracie, aby zjistil, jestli některý z klubů, který svolal zasedání, žádá o prodloužení přestávky. Klub TOP 09 už se schází, ale dva kluby, které... (Za hlasitého vítání přicházejí do sálu poslanci v pravé části sálu.)

Já tomu rozumím, že teď bych mohl zneužít postavení řídícího, ale přesto požádám předsedu klubu sociální demokracie, jestli kluby, které svolaly zasedání, protože z těch, o kterých vím, že svolaly zasedání, jeden se dostavil a dva se ještě nedostavily, tak jestli kolega Sklenák nám sdělí něco, co koaliční strany ještě... Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo, pane předsedající. (Do sálu k řečništi přibíhá zadýchaný poslanec Schwarz.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Schwarz asi pravděpodobně za klub ANO.

 

Poslanec Roman Sklenák: Ano, takže vám to sdělí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nám sdělte, pane místopředsedo, jaký je stav vyjednávání uvnitř klubu.

 

Poslanec Bronislav Schwarz: Chcete mě nachytat (zadýchaně a s úsměvem), nebo to na mě zkoušíte? (Předsedající: Ne, ne, ne.)

Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Chci se vám omluvit. Vzal bych si ještě za klub, prosím vás, patnáct minut pauzu. Ještě chviličku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Patnáct minut. Já tomu rozumím, debata byla vášnivá, takže jestli se nebudete zlobit, já to zaokrouhlím a bude to v rovných 11 hodin. Zkrátím to jenom o dvě minutky za to, co jsme čekali. To si myslím, že je poctivé vůči klubu.

Předseda klubu ODS má na to jiný názor. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já to chápu, pane místopředsedo, ať neběháme, protože my máme klub trošku dál než ostatní, takže já si vezmu také deset minut, že bychom se sešli v 11.10.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: V 11.10 tedy, takže dobře. Vyhlašuji přestávku do 11.10 na porady klubů ODS, ANO a Úsvitu. Klub TOP 09 už se dostavil, ti už se poradili, ti už mají jasno.

 

(Jednání přerušeno v 10.48 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doba na přestávku jednotlivých poslaneckých klubů skončila. Budeme pokračovat. Počkám, až se ustálí počet přítomných. Já jsem vás všechny odhlásil a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

Předsedové jednotlivých poslaneckých klubů jsou tady, takže tady snad své kluby mají.

Ještě než se všichni usadí, budu konstatovat omluvy, které došly předsedovi Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Klaška se omlouvá od 15 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Kristýna Zelienková mezi 10.45 a 14 hodin z pracovních důvodů.

 

Nyní nás čeká hlasování. Návrh přednesl pan poslanec Stanjura, a to je vrácení do druhého čtení.

Rozhodnutí o tom učiníme v hlasování pořadové číslo 50, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro vrácení do druhého čtení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 50, ze 164 přítomných pro 41 poslanec, proti 116. Návrh nebyl přijat.

 

Protože jsme před diskusí, která nastala po vystoupení pana ministra Mládka, odhlasovali všechny pozměňovací návrhy - pane zpravodaji, je tomu tak? Ano.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Ano, je tomu tak. Má se hlasovat o konečné formě zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme hlasovat o zákona jako o celku. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 296, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 51 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 51, z přítomných 175 poslanců pro 133, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji paní ministryni, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 109.

Před dalším bodem se hlásí s přednostním právem předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, my samozřejmě respektujeme výsledek hlasování. Jenom si dovolím vyslovit prosbu. Důstojnost této instituce si nezaslouží, aby to probíhalo jako skoro vždycky, když jednotlivé koaliční strany říkají: no, my jsme chtěli pracovat, ale koaliční partner trval na tom, že pracovat nebudeme, tak jsme se nakonec většinově rozhodli, že nebudeme pracovat. Buďte prosím tak laskavi a přihlaste se k tomu s otevřeným čelem - my, koalice, KSČM, ČSSD, ANO a KDU-ČSL, jsme se rozhodli, že tohle prohlasujeme ve prospěch těch velkých na úkor malých a nepřipustíme ani řádnou diskusi v Poslanecké sněmovně. Řekněte to hrdě, napřímo, že každý z vás, který takhle hlasoval, si myslel, že je to tak správně. Pak si myslím, že to bude v pořádku. Děkuji. (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Budeme pokračovat schváleným bodem

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP