(12.00 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nejprve bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu CI7. To je tematicky samostatný návrh. Potom bychom hlasovali en bloc o pozměňujícím návrhu pana poslance Raise v zbytku uvedený pod písmenem C. Potom bychom nemohli hlasovat o pozměňujícím návrhu pana poslance Kalouska pod písmenem A, neboť je zcela totožný s pozměňujícím návrhem pana poslance Raise včetně uvozovek a čárek a háčků. Je to to samé, nemůžeme o jedné věci hlasovat dvakrát. Poté bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu poslance Kalouska pod písmenem B, to je ona paní doktorkou Kleslovou napsaná exkluzivita pro jednoho oligarchu, tu buď odsouhlasíme, nebo ne. A potom bychom hlasovali o písmeně D, o písmeně E, o písmeně F a poté o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. S připomínkou se hlásí pan poslanec Votava, s námitkou vůči proceduře.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, v garančním výboru byla navržena a schválena procedura hlasování. Ta procedura hlasování byla schválena na návrh zpravodaje. Já jsem ji tehdy podpořil, i když kolegové z ANO, kteří podávali totožný pozměňovací návrh jako pan kolega Kalousek, měli názor jiný, ale podpořil jsem proceduru navrženou panem zpravodajem z toho důvodu, že se právě jednalo o tu prioritu, o které už se tady pan kolega zpravodaj zmínil. Pozměňovací návrh pana kolegy Kalouska byl podán jako první, to znamená, že měl být hlasován jako první. A pokud tedy samozřejmě neprošel, tak nebyl hlasovatelný pozměňovací návrh pana kolegy Raise.

Takže pane zpravodaji prostřednictvím pana místopředsedy, já si myslím, že bychom neměli měnit proceduru, která už byla schválena v garančním výboru, a měli bychom postupovat přesně podle procedury, která byla garančním výborem také schválena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano. Nyní pan zpravodaj, poté pan předseda ODS.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já vám prostřednictvím pana předsedajícího nesmírně děkuji, pane předsedo rozpočtového výboru. Chováte se loajálně a držíte svého zpravodaje, kterému jste uložil úkol. Nicméně já jsem se tady veřejně přiznal Sněmovně z jisté nezdvořilosti. Vy jste loajálně podpořil proceduru, kterou jsem navrhl. Poslanci ANO NE měli k tomu jistě dobré důvody. Vy jako předseda výboru, a svou autoritou jste zaštítil tu většinu, jste podpořil svého zpravodaje a já jsem vám za to vděčen.

Nicméně pozdějším zpytováním svědomí dospěl jsem k tomu, že to je opravdu nezdvořilost. A že to není nic jiného než nezdvořilost, že prostě slušností zpravodaje je dát přednost svému staršímu kolegovi, zvlášť když vůbec o nic nejde. To nejsou dva různé texty, které se navzájem negují. To je prostě jeden text. (Slabý potlesk zprava.) A já když večer jsem ještě v televizi pak s panem předsedou Faltýnkem seděl a on říkal "my určitě prohlasujeme ten návrh pana poslance Raise" - já bych si to také přál, já jsem ho psal. (Smích a poté silný potlesk zprava.) Tak nevidím jediný důvod, a tady jakkoli vám děkuji za vaši loajalitu předsedy výboru, velmi prosím Sněmovnu, aby přijala moji reflexi, aby přijala fakt, že se přiznávám, že jsem nebyl džentlmen, že jsem nedal přednost svému kolegovi staršímu než já, s vysokoškolskou akademickou hodností. A myslím si, že nikdo jiný nemá právo, aby se o jeho návrhu hlasovalo jako o prvním, než pan profesor Rais. Je to návrh zpravodaje Poslanecké sněmovně a prosím, aby o něm bylo hlasováno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Ještě vidím přihlášku s přednostním právem pana předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury a potom pana předsedy výboru rozpočtového. Prosím, pane předsedo. Věřím, že to je k proceduře. Děkuji. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Samozřejmě k proceduře. Já myslím, že ten spor teď mezi předsedou rozpočtového výboru a zpravodajem je zbytečný. Každý poslanec má právo navrhnout proceduru. A pan zpravodaj navrhl proceduru. Ale aby bylo jasné i nečlenům rozpočtového výboru, o co se vlastně přeme. Přeme se o to, jestli stojíme za svým názorem, anebo nám stačí titulek nebo headline.

Já vám přečtu titulek z 6. května. V osm ráno, když jsem se probudil, oblékl, vzal jsem si věci na rozpočtový výbor, otevřel servery a byl jsem potěšen, protože na idnes, a to bezesporu je server, který má blízko k vládě, nebo aspoň k místopředsedovi vlády, jsem našel titulek: ANO chce stopnout podporu biopaliv. Říkám si výborně, také se občas na něčem shodneme, proč ne. Přišel jsem na rozpočtový výbor, tam jsme se dohadovali skutečně hodinu, jestli budeme hlasovat nejprve o originálu, nebo kopii. Nakonec většina rozpočtového výboru řekla, že budeme hlasovat o originálu. A pro mě překvapivě poslanci ANO v rozporu s tím titulkem nehlasovali pro stopnutí podpory biopaliv. Tak jsem se jich ptal, proč nehlasovali. Odpověď byla: My nemůžeme hlasovat pro návrh Kalouska. Ale kdyby to byl návrh Raise, to by byla jiná. Teď pomíjím, že je to to samé, to fakt pomíjím. A já myslím, že pokud to 6. května před rozpočtovým výborem mysleli vážně, tak to myslí vážně i 20. května, a my vám chceme umožnit, abyste hlasovali o návrhu vašeho poslance, pana kolegy Raise. Tím pádem se nebude hlasovat o návrhu pana poslance Kalouska a vy ukážete barvu. Buď jste pro, nebo proti. Možná jste pro podle titulku a headlinů, a zůstanete proti, jak jste byli na tom rozpočtovém výboru, a byl to ten samý den, a nebudete moct používat výmluvu no jo, to byl návrh Kalouska a to je opoziční poslanec a to my podpořit nemůžeme, my máme koaliční smlouvu. Takhle jednoduché to je. Obsahově, na tom se shodujeme, jsou ty body úplně stejné.

A abych tu debatu trošku oživil, tak mnozí z nás, včetně mě, byli překvapeni, že akademický funkcionář kopíruje Ctrl ins, Shift ins, nebo kdo používá jiná písmena na klávesnici, Ctrl C, Ctrl V, podepíše se a odevzdá to jako svůj návrh. Ale budiž. Teď máte šanci, vy, kolegyně a kolegové z hnutí ANO, hlasovat pro návrh svého kolegy a říct, zda ten titulek v idnes byl správný, nebo chybný. Já vím, že vaše oblíbená taktika je, že jste pro i proti. Zrušili jste poplatky, ale byla to chyba. Chcete jednu sazbu DPH, tak jste zavedli třetí. A vždycky za to může někdo jiný. A dneska se můžete rozhodnout sami. Když budeme hlasovat nejprve o návrhu pana poslance Raise, tak se můžete svobodně rozhodnout, jestli jste pro, nebo proti, rozhodnout zda se případně zdržíte, což v tomto případě je, že jste proti. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jediná nevýhoda je, že byla uzavřena rozprava. Ale v tomto ohledu tedy dám faktickou poznámku nejdřív panu kolegovi Raisovi, potom panu předsedovi rozpočtového výboru, který ještě doplní proceduru. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Tak jak chodíme do ovocných sadů v podstatě všichni stejně pro stejný materiál, pro švestky, a pak z toho děláme podobné slivovice nebo podobné destiláty, tak poslanci chodí na Ministerstvo financí a tam ten problém diskutují a v podstatě samozřejmě věří, že ten podklad, který dá a který je naprosto rozumný, tak odpovídal tomu, co vlastně ten poslanec chce. Takže není to o tom, že bych si počkal na pozměňovací návrh někde v informačním systému a pak přes nějakou formu kopírování to provedl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP