(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní se musíme vypořádat se třemi faktickými poznámkami - pana poslance Volného, poté pan poslanec Farský, pan poslanec Plzák a potom s přednostním právem pan ministr Babiš. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, kolegyně, chtěl bych tady jménem paní předsedající poopravit pana předřečníka, pana poslance Fialu. Tento zákon o výkazu je platný až od 1. 1. 2016, tudíž nejsou postaveni okamžitě před hotovou věc. On tu říká, že chce chránit poctivé podnikatele. Právě tím, že neguje tento zákon nebo tuto novelu, ty poctivé podnikatele nechrání, protože tato novela by měla řešit daňové podvody, měla by řešit podvodníky, kteří nepřiznávají a neplatí daň, tím si zvýhodňují své podnikatelské prostředí a doplácejí na to právě ti poctiví podnikatelé. To znamená, jestli tady chcete říkat, že vaším postojem chráníte poctivé podnikatele, je to naprosto naopak. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní prosím s faktickou pana poslance Farského. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, předně mi dovolte popřát vám krásné Vánoce, hodně štěstí v novém roce.

Ještě si dovolím jednu otázku. Dnes projednáváme dva tisky, které vrátil Senát na svém jednání na začátku prosince. Ale také proběhlo jednání 18. prosince, na kterém byly Ministerstvu financí vráceny hned tři zákony, z nichž dva měly být účinné od 1. ledna 2015, a protože jsou to tisky, zvláště ten tisk 294, který šel ze Sněmovny, je to zákon, který se měl výrazně dotýkat všech spolků, organizací, které jsou závislé na grantech a dotacích z veřejných rozpočtů, tak bych se právě kvůli nim chtěl zeptat na to, v jaké fázi tento zákon je, jaká pravidla pro příští rok budou platit, protože máme 22. prosince a mnohde to jasné není a zásadním způsobem se o měsíce zdržuje podpora spolkové činnosti kvůli této zdržené legislativě. Tak bych se chtěl zde přítomného pana ministra zeptat, jaká pravidla příští rok v těchto tiscích 292, 294 a 295 budou nastavena a v jakém rozměru budou fungovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní prosím s faktickou pana poslance Plzáka. Poté se s faktickou připraví pan poslanec Kalousek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Plzák: Paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, musel jsem zareagovat na vystoupení předřečníka pana předsedy Fialy a na tu jeho část, kdy tak horlil proti elektronické evidenci tržeb. Jenom pro připomenutí: rozhodnutím minulé vlády od ledna příštího roku měli být postaveni zdravotníci před tu možnost, resp. nemožnost předepisovat léky prostřednictvím papírového receptu. Tady měla být nastolena veliká byrokratická věc, to znamená, že léky se měly předepisovat pouze formou elektronickou, to znamená, každý, i ten nejmenší obvoďák v největším místě musel být napojen na datové úložiště, kdy celý proces předepsání receptu spočíval v tom, že vy tam něco pošlete, oni vám pošlou zpětně třeba do deseti minut kód a po tu dobu bude pacient čekat. Takže jenom chci říct, že to, že vláda prý hodlá někoho obtěžovat, to samé zdravotníkům připravila i minulá vláda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní prosím s faktickou pana poslance Kalouska. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dobré ráno. Jen velmi stručně na to, co řekl pan poslanec Volný, že tato novela by měla, nebo že tento zákon by měl ochránit poctivé živnostníky před těmi nepoctivými. Ano, by měl. Tak jako cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Skutečnost bude taková, a ještě to poznáme v povolebním období, že ti nepoctiví najdou způsob, jak to obejít, ti poctiví tím budou zatíženi. Opravdu si, prostřednictvím - nikoliv jménem - paní předsedající pane kolego, myslíte, že kdyby to bylo tak zázračné a tak skvělé, tak země, které pan ministr dává rád za příklad, jako třeba Rakousko nebo Německo, už by to dávno nezavedly? Oni to nezavedli. V zemích staré patnáctky to funguje jenom ve dvou zemích, funguje to velmi problematicky a s naprosto neprokazatelnými výsledky. Proto to ty ostatní země, jako třeba tolikrát vzývané Rakousko, nikdy nezavedly, protože to obtěžuje jenom ty poctivé živnostníky.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. A máme tady další dvě faktické - pana poslance Votavy, připraví se pan poslanec Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Jenom dvě poznámky k tomu, co tady říkal pan poslanec Fiala. Jednak si samozřejmě popletl účinnost podávání těch kontrolních hlášení, protože to není od 1. 1. 2015, ale od 1. 1. 2016, to znamená, že podnikatelé nejsou okamžitě vystaveni tomu tlaku, aby tedy museli ihned hned hned hned něco činit, ale mají zhruba rok, aby se na to připravili. To je první věc.

Druhá věc, pane kolego prostřednictvím paní předsedající. Vy se neustále oháníte a v uvozovkách bojujete za snížení administrativy u podnikatelů. To je sice chvályhodné. Ano, tím pozměňovacím návrhem Senátu, přiznávám, pokud bude lhůta pro podávání tříměsíční, určitá administrativní zátěž bude snížena. Ale co chci říci. Kdybychom tuto novelu nepřijali, tak od 1. 1. 2015 nám tady přibylo zhruba 300 živnostníků, kteří by spadli jako plátci DPH, protože by se samozřejmě snížil limit pro povinnou registraci z jednoho milionu na 750 tisíc obratu a to prezentuje 300 tisíc živnostníků. Samozřejmě s vykazováním DPH je určitá práce. Je. Musí se podávat přiznání, takže určitá administrativní zátěž v tomto je. Takže prosím, pokud chcete kritizovat, musíte se taky podívat zpětně do vlastních řad. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji za dodržení časového limitu a prosím s faktickou pana poslance Volného. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Tak tentokrát prostřednictvím paní předsedající bych chtěl odpovědět panu kolegovi Kalouskovi. Samozřejmě má pravdu. V Rakousku to není. V Německu taky ne. Ale v těchto zemích je zvykem platit daně. Je to takový zvyk jako dýchat, jako jíst, jako pít. Bohužel po 25 letech klondajku v České republice to zvykem není. A já se tím opravdu chci zastat poctivých podnikatelů. A je jich zaplať pánbůh většina. Ale musíme tady nastavit nějaká pravidla hry, aby se to stalo zvyklostí, jako je to v Rakousku, jako je to v Německu. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. A nyní s faktickou pan poslanec Kalousek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pane poslanče Volný, prostřednictvím paní předsedající, prosím, neberte na všechny stejný metr. Pokud jste podváděli s daněmi v Agrofertu, nemáte ještě žádný důvod tvrdit, že se tak chovají všichni ostatní. (Potlesk poslanců TOP 09.)

K argumentu pana poslance Votavy bych rád podotkl, že to bylo typicky neférové vytržení z kontextu. Ano, ano, pokud byste nepřijali daňové novely, snížila by se hranice DPH pro živnostníky na 750 tisíc. Vedle toho by se jim o 16 miliard snížily přímé odvody ze sociálního a zdravotního pojištění a daně z fyzických osob a začaly by platit přímé odvody na jedno místo a kontrola by jim chodila z jednoho místa, čímž by tato daňová zátěž byla řádově vyvážená. Vy jste vytrhl z kontextu jeden malý detail a zapřel jste při tom, že jste svými daňovými novelami podnikatele a živnostníky poškodili o mnoho miliard a odsunutí, odstranění daňové zátěže. Řekněte to tedy v celku. Řekněte v celku, co ty vaše novely znamenají, že jste jim zvýšili daně a že jste jim zvýšili daňovou zátěž. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a nyní prosím s faktickou pana poslance Stanjuru. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP