(18.00 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže já říkám, my určitě rozpočet nezhoršujeme, naopak držíme ten trend, kdy jsme spustili tu spotřebu. Já jsem nikdy neřekl, že bude rozpočet 2017 na nule. Já jsem řekl, že bych si to přál. Ono to jsou vždycky ty mediální... A to závisí samozřejmě na tom, jestli se nám povedou ty karusely. (Výbuch smíchu napravo.). Nevím, co je na tom směšné tedy.

Mimochodem, my jsme - poprvé Česká republika v historii něco Bruselu navrhla. Vy jste se vozili vlakem s Cameronem a kopali do Evropské unie. (Smích v sále.) Já jsem první ministr financí, který zorganizoval schůzku ministrů financí Německa, Polska, Maďarska, Chorvatska, Slovenska, Rakouska, i Rumunska, i další se přidají. A budu jednat s tím komisařem. Kdybych tady nemusel sedět 9. 12., neboť zase budou nějaké zákony (hlasitý smích), tak jsem mohl jednat s komisařem -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím Sněmovnu o klid.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: - ze Senátu. Takže zase tady budu celý den sedět a poslouchat ty moudré řeči. Tak bych mohl jednat s Moscovicim, to je komisař, bývalý ministr financí Francie. Takže budu s ním jednat až příští rok a zkusíme změnit tu legislativu.

Kromě toho samozřejmě se snažíme zabezpečit i jiné peníze. Tady se mluví o PPP projektech. Byly ve Francii. Teďka přijede francouzský premiér 8. 12. a bude tady seminář a budeme jednat s firmami o tom, že bychom to skutečně mohli financovat i jiným způsobem. A už dneska jednáme konkrétně o projektu Kladno, letiště Praha, o tom taky se jedná strašně dlouho. Aspoň se o tom mluví dlouho. Takže taky se snažíme získat peníze jiným způsobem.

S ohledem na lidi, kteří kritizovali - ano, my nabíráme 600 lidí na Finanční správu, protože je jich málo, tak je nabíráme. Paní ministryně Marksová 600 lidí na úřady práce, protože u nás se zneužívají sociální dávky na bydlení, podpora v nezaměstnanosti atd., sociální dávky. Někdo to musí kontrolovat. Proto nabíráme lidi, protože tam je jednoduše deficit. To není, že bychom udržovali nějakou umělou nezaměstnanost. Ono by bylo zajímavé vlastně vědět strukturu těch nezaměstnaných, protože všude, kam chodím - a v neděli jsem byl ve firmě Laufen ve Znojmě - nejsou lidi. Firmy nemají lidi. Ono to vypadá, že nikdo nechce pracovat. Takže nevím, jak je to možné, že nemáme lidi, že nemáme tu strukturu. Kdo tady budoval to školství, proč tu máme 77 vysokých škol atd. Takže ta země je v nějakém stavu a máme nezaměstnané, ale na druhé straně nejsou ti správní lidé, ty správné struktury, které by ten průmysl potřeboval.

K těm sportovcům. Jasně. Tam je zajímavé, jak se to financuje. Minulý rok Fischerova vláda, tady se vylobboval odvod loterijních společností do Českého olympijského výboru, tam vlastně teče asi 430 milionů, potom to teče přes provoz, potom to teče přes investice. Já si nemyslím, že potřebujeme peníze na nějaké kotelny. Ono je to zajímavé, že přes ty tři zdroje to teče většinou do stejných firem potom. Takže my jsme to navýšili a samozřejmě je potřeba se o tom bavit, aby skutečně ty peníze přišly tam, kde to potřebujeme, asi těm sportovcům. Hlavně těm mladým sportovcům.

Z hlediska kultury, já myslím, že pan ministr Herman byl spokojený. Pobídky jsme také navýšili minulý rok, takže si myslím, že to je v pořádku a neměl by tam být problém.

My jsme teď - to je takové zajímavé, to si neodpustím, jak jsme teď řešili energetickou strategii státu. To už nevím, kolikátá je. To má asi 800 stran, a když to vezmu velice pragmaticky, tak plyn a plynovody nám nepatří. Voda nám nepatří. Rafinerie nám nepatří. Uhlí nám nepatří a ČEZ historicky si dělal, co chtěl. Šel na Balkán a koupil za 80 miliard, tady něco zainvestoval. Akorát jsme zapomněli udělat ten domácí úkol, to jádro, to, co potřebujeme - energetickou strategii. Já nevím, jestli naše země někdy nějakou strategii měla, ale mám takový pocit, že neměla. Ale já jsem tady nový, zase jsem asi řekl něco špatně.

Takže si myslím, že ten rozpočet je dobrý, protože každý s ním byl spokojený. Jsem strašně překvapený, že je tady tolik připomínek a tolik návrhů, protože znovu opakuji - zaměstnavatelé, odboráři, ministři i prezident dokonce, všichni byli spokojení. Myslím si, že pokud skutečně se nám povede zrealizovat a dát do pořádku Finanční správu, Celní správu a ty hlavní zákony, které máme naplánované, tak ano, my chceme určitě snižovat deficit a snižovat zadlužení.

Děkuji. (Tleskají poslanci hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí za závěrečné slovo. Končím druhé čtení státního rozpočtu.

Budu konstatovat omluvy a ještě mám přihlášky s přednostním právem, které budou mimo tento bod, protože jsem ho ukončil podle § 66 ve spojení s § 105 zákona. Prosím pana předsedu klubu TOP 09, aby posečkal.

Z dnešního jednání se od 18.15 omlouvají pan poslanec Josef Vondrášek, pan poslanec Václav Snopek a pan poslanec Martin Komárek od 18.30.

Nyní pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Jakkoliv jste legitimně ohlásil, pane předsedající, že už je to mimo tento bod, nelze přehledně nezareagovat na závěrečnou řeč pana ministra. Nejhorší ze všeho jsou trpaslíci, Ema mele maso, pes jitrničku sežral a je jako kůl v plotě.

Já bych poprosil pana zpravodaje, kdyby třeba do příště před třetím čtením mohl přehledným způsobem shrnout řeč pana ministra a řekl, o čem vlastně mluvil, a řekl nám hlavní priority jeho vystoupení. Děkuji. (Potlesk z lavic TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jistě pan zpravodaj uvede postup ve třetím čtení podle zákona o jednacím řádu.

Teď s přednostním právem ještě pan předseda ODS Petr Fiala a pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura po něm. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Fiala: Vážený pane místopředsedo, já jsem velmi bedlivě poslouchal vystoupení pana ministra financí. Připomínal mi některé slavné projevy z minulosti, které zde nebudu připomínat, ale pochopil jsem tu základní logiku, kterou pan ministr financí sleduje. Ta logika je zhruba následující: Za to, že roste ekonomika a máme dobré hospodářské výsledky a dobré ekonomické ukazatele, může tato vláda, ačkoliv v době, kdy se o tom rozhodovalo, ještě u vlády nebyla. Ale za to, že jsem sestavil problematický a špatný rozpočet, který nedokážu obhájit, mohou ty minulé vlády, které tu vládly v minulých obdobích. To je opravdu logika, nad kterou zůstává rozum stát nebo která mi vyráží dech a nevím, jak bych ji komentoval. Ale přesně tak to pan ministr argumentoval.

A já bych vás, pane ministře financí, chtěl upozornit, že tady teď nejste jako opoziční politik, abyste tak mluvil, nejste tu ani jako investigativní novinář z médií, která vám patří, abyste tak mluvil, ale jste tu jako ministr financí, který nám měl odpovědět na naprosto konkrétní otázky, které se týkaly toho, jak je složen tento rozpočet; jakou má strukturu; proč jsou určité částky v jednotlivých kapitolách; proč říkáte o tom rozpočtu, že je proinvestiční, a investice jsou nižší; proč říkáte, jak šetříte, a přitom dáváte více peněz na provozní výdaje ministerstva; proč nám neustále tvrdíte, že bude lepší výběr daní, a tady žádný lepší výběr daní není naplánován atd. Naprosto konkrétní otázky, na které jsme nedostali žádnou konkrétní odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP