(18.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Za 25 let ve veřejné službě jsem ještě nezažil, že by dohoda všech předsedů poslaneckých klubů byla vnímána méně silně než zákon. Prostě taková dohoda se tu držela vždycky. Vy jste udělal ten precedent, že jste něco takového zrušil. Tím jste v podstatě tenhle termín zrušil! Neexistuje už možnost uzavřít dohodu mezi předsedy poslaneckých klubů, protože my nevíme, jestli bude platit!

Nám je úplně jedno, jaké budou platy, pane premiére. Byli jsme to my, kteří prosadili jejich snížení a zmrazení, takže nám je to opravdu jedno! Ale co nám není jedno, že teď lžete, shazujete vlastní klub, tím shazujete i nás všechny, Poslaneckou sněmovnu, a především jste zrušil termín dohoda předsedů poslaneckých klubů. Ten kvůli vám přestal existovat! (Potlesk poslanců TOP 09 a ODS.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Černoch s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Marek Černoch: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych se chtěl jenom zeptat, pane premiére, na jednu věc. Vy jste tady mluvil o sestřičkách, o seniorech, o tom, jak mají nízké důchody. A můžu se tedy zeptat na jednu věc? Proč mají ředitelé například Českých drah statisícové platy, statisícové odměny a ještě ve formě, která - dneska jsme se tady o tom bavili, jakým způsobem se starají o cestující ve chvíli, kdy je kalamita. Tam to nevadí? (Potlesk poslanců hnutí Úsvit.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Omlouvám se panu předsedovi Stanjurovi, ale jsou zde ještě dvě faktické poznámky - pan poslanec Opálka a pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, jsem v Poslanecké Sněmovně od roku 2002 a od té doby řešíme neustále vlastní platy. Začalo to tím, že se zrušily třinácté a čtrnácté platy, zmrazily se platy, pak se mírně rozmrazily, pak se znovu zmrazily, pak se dokonce snížily a dneska vlastně hovořil pan exministr financí, který to snížení zajistil, a pan premiér, který potvrdil, že se nekoná dočasné snížení, ale trvalé. Víte, mně je to trapné, ale myslím si, že by bylo dobré vyzvat vládu, aby zákonem určila, že Poslanecká sněmovna nebude tyto platy určovat, ať to dělá Ústavní soud, on s tím má už bohaté zkušenosti a myslím, že si s tím poradí. (Potlesk poslanců KSČM a v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, my se tady oháníme nějakým veřejným sektorem a růstem platů ve veřejném sektoru. My jsme ve volebním výboru nedávno probírali zprávu o hospodaření České televize, a když se podíváte na průměrné platy v České televizi, tak za posledních deset let je tam nárůst o 50 %! (Potlesk poslanců KSČM, ČSSD a v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ještě jedna faktická - pan poslanec Blažek. A pak už to vypadá na pana kolegu Stanjuru.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já jenom to zjednoduším. Pane premiére... On už to není! Aha! (Pobavení.) Já jsem to chtěl říct osobně jemu, aby nebyl závislý na tom, co řeknou novináři, nebo sepíšou z toho, co bylo řečeno, čili mu to řeknu osobně jindy. Teď nebudu zdržovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak nám premiér věnoval asi 21 minut, což je asi tak desetkrát méně, než věnoval mediálním výstupům za poslední dva týdny k této věci. Nicméně jako obvykle neodpověděl na to, na co jsem se ho ptal.

Já se zeptám pana předsedy Sklenáka, ať nám řekne na mikrofon, jak to bylo. My jsme tu dohodu uzavřeli 13. listopadu ­- den předtím, než byla mimořádná schůze, a den předtím, než bylo slavnostní zasedání obou komor Parlamentu k 25 letům od 17. listopadu. Pan premiér tady byl podle mě ráno, byl tady i odpoledne, měl projev ve Federálním shromáždění, a dneska nám tvrdí, že o tom nevěděl. Já tomu prostě nevěřím, že o tom nevěděl. A když o tom věděl a bylo mu to tak proti srsti, tak to měl říct na té mimořádné schůzi, kde my jsme plnili svoji část dohody, a říct: Pozor, pozor, předsedové poslaneckých klubů, mě vůbec nezajímá vaše dohoda a to, že Sněmovna má nějakou dohodu. Já, Bohuslav Sobotka, jsem zásadně proti! Ale to neřekl, protože mu vyhovovala ta první část dohody, kterou my jsme splnili. A dneska mi na to neodpověděl. Zase jako kafemlejnek vykládá úplně něco jiného!

Ale klíčová otázka zní: Můžeme dělat s předsedou klubu sociální demokracie dohodu, nebo nemůžeme? Po této zkušenosti říkám: nemůžeme! On není svéprávný díky předsednictvu ČSSD! On tu dohodu prostě uzavřít nemůže. Příště budeme vědět, že to je návrh dohody, který jejich stranický sekretariát ještě posoudí, ale o to mi fakt nemáme zájem, abychom čekali, jak se k tomu vyjádří předsednictvo. To už jsme dneska zažili, že? Turbulence. Někteří vaši poslanci měli takovou obavu, že raději nesvolali ani výbor, aby nebyli uvedeni v nemilost strany.

Takže klíčová otázka není o tom, kdo má jaký názor. Já jsem to tady říkal. Kdyby nebyla dohoda, tak je to legitimní a každý klub prosazuje svůj názor, anebo mají některé kluby podobný názor a podobně. Já jsem se ptal, proč premiér shodil dohodu, o které věděl. Nenechte si namluvit, kolegyně a kolegové, že o tom premiér nevěděl. To prostě není pravda! My, kteří jsme u těch jednání byli, a mám minimálně šest kolegů předsedů poslaneckých klubů, kteří potvrdí má slova, to prostě není pravda, že pan premiér o té dohodě nevěděl. Tehdy se mu to hodilo, pak si to rozmyslel. A to je celý příběh! A proto dnes a denně posloucháme o tom, jak jsme tu nenažranci, tu o tom, jak Sněmovna je špatně fungující firma, tu jak odborářský boss, který bezesporu bere dvakrát více než poslanec, nám říká, jak si to vůbec dovolujeme projednávat. Ale základní otázka je jiná: Co je v platném právním řádu? My celou dobu jednáme o snížení platů, ne o zvýšení. Vláda navrhuje snížit platy o 25 %, dohoda předsedů poslaneckých klubů byla snížit platy o 12 %. My nic nenavrhujeme, žádné zvýšení. To v tom zákoně už dávno je! A dneska nám vláda, a omlouvám se, lidovecká komise chystá to samé. Tak se zamysleme, nejlépe pro rok 2018, a naši následovníci budou v tom roce řešit to samé, co řešíme my a co jsme řešili před třemi lety. A to je všechno. Ono to nějak dopadne.

Už to, jak premiér lže a říká, že opozice chtěla obstrukcemi znemožnit projití toho zákona. Ten zákon sem přišel 31. července, nebo 1. srpna. Jednou za čtyři měsíce, a možná dvakrát, abych byl velkorysý, navrhl někdo z vládní koalice pevné zařazení toho budou. Ne každý den! Mezitím jste si úspěšně prosadili zařazení asi tak 80 bodů, ale pan premiér tady vytváří pohádku o tom, jak opozice svými hlasy blokovala projednávání toho zákona. Můžeme se podívat, kolikrát předseda vlády, ministryně práce a sociálních věcí nebo předseda klubu navrhovali zařazení toho bodu, a proč tedy neměli vládní většinu, když ji jindy mají. Moc dobře víte stejně jako já, že opozici se to nemusí líbit, ale o programu schůze rozhoduje většina. Bylo to tak vždycky. V okamžiku, kdy my jsme měli většinu, jsme také rozhodovali o programu schůze. Já si nestěžuji, jenom konstatuji. Nikdy by mě nenapadlo v době, kdy jsme měli většinu, si stěžovat, že nějaký bod nepřišel na řadu. Jedině bych to vyčítal sám sobě a svým kolegům předsedům koaličních klubů, že jsme něco opomněli a něco nepřišlo na řadu. To ano. Ale nikdy by mě nenapadlo za toho obviňovat opozici, protože opozice na to skutečně nemá vliv. (Potlesk poslanců ODS. ) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP