Úterý 4. listopadu 2014, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb.,
o cenách,ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 254/ - druhé čtení

I zde požádám, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl místopředseda vlády a ministr financí pan Andrej Babiš. Pane místopředsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů.

Předkládaný vládní návrh obsahuje pouze dvě změny spíše technického charakteru. Jedna je návrh na ukončení vydávání Cenového věstníku s regulačními rozhodnutími v listinné podobě, a tím uspořit náklady na jeho tisk a distribuci. Nadále bude Cenový věstník přístupný v digitální podobě na portálu veřejné správy. Druhou změnou je přizpůsobení požadavku nového zákona o kontrole a umožnit, aby pověření ke kontrole cen bylo formou buď písemného pověření, nebo průkazu. Jedná se o praxi, která byla užívána i v minulosti.

Vládní návrh zákona projednal rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na své 14. schůzi dne 23. října 2014. V rámci jeho projednávání byly přijaty dva pozměňovací návrhy, se kterými se ztotožňuji. Doporučuji proto schválení vládního návrhu zákona ve znění zahrnujícím tyto návrhy.

V podrobné rozpravě navrhnu zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Karel Fiedler.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý večer, dámy a pánové. Já udělám stručnou rekapitulaci. První čtení tohoto vládního návrhu zákona bylo 1. 10. na 17. schůzi s tím, že bylo zamítnuto projednávání ve zkráceném režimu podle § 90. Rozpočtový výbor 8. 10. začal projednávat tento vládní návrh zákona a přerušil své projednávání do 23. 10. Mezitím rozpočtový výbor obdržel stanovisko vlády a 23. 10. znovu zasedal. Projednal pozměňovací návrhy včetně návrhu úpravy, který navrhovala vláda.

Rozpočtový výbor přijal toto usnesení č. 148: Po úvodním slově náměstkyně ministra financí Simony Hornochové, zpravodajské zprávě poslance Karla Fiedlera a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, schválila ve znění pozměňovacích návrhů, které jsou ve sněmovním tisku 254/2. Zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, což jsem právě učinil. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu. V tento moment neeviduji nikoho, kdo by do ní byl přihlášen. Táži se, zda je tomu tak. (Nikdo se nehlásí.) V tom případě končím obecnou rozpravu a táži se, zda pan zpravodaj nebo pan vicepremiér chtějí závěrečné slovo. O závěrečná slova v obecné rozpravě nemáte zájem. Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a do té eviduji přihlášku pana vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane předsedo. Dovoluji si navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Táži se, zda ještě někdo chce vystoupit v podrobné rozpravě. Jestli tomu tak není, končím podrobnou rozpravu. I zde se táži pana zpravodaje a pana vicepremiéra, zda si chtějí vzít závěrečné slovo. Není tomu tak.

 

Přistoupíme k hlasování. Budeme hlasovat o tom, že zkrátíme lhůtu na projednání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 8, přítomných poslankyň a poslanců 143, pro návrh 80. (Z tabule proti 22.) Návrh byl přijat a lhůta byla zkrácena na 48 hodin. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Otevírám další bod a tím je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP