(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Černoch se svou faktickou poznámkou, poté pan poslanec Volný a poté pan poslanec Janulík. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Já bych se jenom chtěl vrátit ještě o chvíli zpátky ohledně stejných příležitostí. Ona to není až tak úplně pravda, protože když si člověk představí, že je nějaká většina, která přijde s návrhem a ví dopředu, že ten návrh projde, protože prostě ta většina je, tak nemusí vystupovat vůbec. Kdežto opozice chce alespoň nějakým způsobem, nebo se snaží nějakým způsobem přesvědčit, že to třeba zase není až tak úplně dobře. To je jedna věc.

Druhá věc. Neustále se tady mluví o efektivitě. Dnešní ráno: Efektivita je i o tom, že pokud se dohodneme na tom, že prostě bude Sněmovna nějakým způsobem fungovat a ti lidé, protože si myslím, že je tady další práce, regiony atd., si něco domluví, a najednou ráno je všechno jinak, tak to taky není úplně efektivní. A nevadí mi to, že tady budu, budu tady třeba do rána, budu tady 14 dnů. Je mi to opravdu jedno, protože tu práci beru vážně. Ale pokud se něco dohodne a s něčím člověk počítá, tak aspoň trošku by to mělo být dodrženo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Volný, poté pan poslanec Janulík, poté pan poslanec Koskuba.

 

Poslanec Jan Volný: Pane předsedající, vážení kolegové, já bych chtěl jenom trošičku shrnout tuto diskusi. Ano, my jsme počítali s takovou reakcí, my jsme nepočítali, že budeme kýmkoliv podpořeni. Jsem rád, že se tahle diskuse rozpoutala. Trochu mě mrzí příspěvek pana kolegy, který absolutně euforicky a mně nepochopitelně nás srovnává s VV a přeje nám jejich brzký konec. Jako koaliční partner mě velice překvapil. Takže to si myslím, že dobře nebylo. Vkládá nám do úst, že jsme tady řekli, že někdo je balík, kterej tady jenom sedí.

Prosím vás, opravdu nešlo nám o nic jiného, než že nejsme schopni pochopit, proč se tady předčítají úryvky z knížek, dvouhodinové diskuse. Nechceme rušit nebo omezovat nějakou diskusi, nechceme, aby neměla opozice možnost se projevit. Toto nám vadí, toto nám trochu schází. A jsme si vědomi ceny našeho, ale i vašeho času. Pokud se nám touto diskusí a tímto naším dejme tomu výkřikem do tmy povede aspoň utlumit tyhle absolutně zbytečné diskusní příspěvky, které trvají dvě tři hodiny a čte se tady knížka, tak jsme to neudělali špatně. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO).

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Janulík, poté pan poslanec Koskuba, poté paní poslankyně Havlová.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jenom těm bytostným demokratům a vašim prostřednictvím panu Laudátovi: Mě pan Babiš nikde nesebral, mě zvolili lidi. Když jste takoví demokrati, tak prosím vás berte na vědomí, že my jsme byli zvoleni. Nás nikdo nikde nesebral. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Koskuba.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji, pane předsedající. Já využívám faktické poznámky k tomu, abych reagoval na vystoupení kolegy Nykla, kterého jsem si oblíbil, se kterým jsme se seznámili.

Já chápu, že jako nováček z toho tady musí být vykulen. Dovolím si vaším prostřednictvím jej oslovit: Ano, kolego, i já jsem před třemi lety právě tady byl šokován. Dovolím si připomenout kolegům z nynější opozice, že zrovna já byl ten, kdo za tímto pultíkem vykřikoval, že budou-li neustále měnit program a dělat z toho chaos, že až se situace otočí, tak jim to vrátíme, možná. Ale já jsem netušil, že jim to budeme vracet naprosto stejným způsobem, jako jsme předvedli včera a dnes! Já se omlouvám, já se za to zase stydím! To, že přijdu do práce, a vy hovoříte o firmě, a já vlastně vůbec nevím odkdy dokdy, co a jak. Netvrďte mi, že jste to všichni stihli nastudovat. To znamená, nejsme o nic lepší. Pojďme to kultivovat diskusí.

A k tomu, co zde Igor třeba řekl o Ukrajině. Dámy a pánové, diskuse o Ukrajině byla dlouhá a tak dále, ale já jsem tam krom jiného slyšel zajímavý příspěvek kolegy Pavla Blažka, který mě zaujal, překvapil mě, že přišel ze strany dnešní opozice, a já před ním smekám. A víte, co je divné? Nikde v žádných novinách - bohužel žádné nevlastním, já bych to redaktorovi nařídil - ale v žádných novinách jsem se o tomto zajímavém příspěvku nedočetl! A kde on ho jinde má říct než zde za tímto pultíkem? Proto i pro mého předpředřečníka, proto vás jenom varuji: Nedělejte chyby, jako dělaly Věci veřejné. Předtím, než jsme si sem sedli, jste nás poněkud nedemokraticky nutili podepisovat i koaliční smlouvu. (Upozornění na uplynutí času.) Děkuji. To jenom na okraj.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní máme ještě tři faktické poznámky, přihlášeni paní poslankyně Havlová, pan poslanec Stanjura, pan poslanec Laudát. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Havlová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pánové a dámy, budu mluvit teď převážně k pánům. Mám dvě věci. Za prvé nepodpořím v žádném případě jakékoliv omezování těchto proslovů. A za druhé, znovu musím zopakovat: Více žen do politiky! Vezměte si z nás příklad! Už jste někdo slyšel, že bychom se tu navzájem napadaly? My se mezi sebou alespoň respektujeme a to neznamená, že když mezi sebou nesouhlasíme, že se tady navzájem napadáme. A taky si nepamatuju, že by některá z poslankyň tady mluvila více než deset minut. Děkuji a učte se! (Potlesk z lavic Úsvitu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Za poslance může, pár slov teda. Ne k té problematice.

Tak nejdřív na okraj pro pana poslance Chalupu. Zrovna projednáváme zákon. Já vím, že vám to připadá že ne, ale projednáváme zákon. To, po čem jsme ráno volali, se děje. Jednáme o zákonu, který je důležitý pro nás a zprostředkovaně pro naše voliče. A je to je jediný zákon, který se týká pouze těchto lidí, kteří sedí v tomto sále, nebo měli by tady sedět. A že tu není vláda, to je v pořádku, protože to je jediný zákon, který by neměl být vládní! Naprosto exekutiva by neměla předepisovat parlamentu, jak má vypadat jednací řád Sněmovny.

A já bych poprosil pana kolegu Volného prostřednictvím pana místopředsedy. Když už mluví o těch obstrukcích a těch knihách, kdo je četl - aby byl konkrétní. Jsme tady skoro rok a obstrukce opozice předváděla čtyři hodiny a nikdo tady nečetl knihu. (Ohlasy z lavic.) To bylo něco jiného. Ne, počkejte, to nebyla kniha, je to nepřesné. A když tak řekněte: Pan Kalousek 18. října četl 66 minut knihu. Třeba. A neříkejte, že vy tady přijímáte po roce - po roce - zákon, kterým chcete zabránit obstrukcím, když za ten rok obstrukce byly v délce čtyř hodin a ještě jsme je ohlásili dva týdny dopředu, aby se na ně mohla vládní koalice připravit. Tak nemaťte lidi! To je takový večerníček. Vy operujete s něčím, co tady není. Chcete prosadit něco, co se tady nepoužívá. Tak to prostě není. Nic víc k tomu.

Když už chceme být ve faktických připomínkách fakticky, tak bych poprosil o konkrétnost a neházet nás... Vy říkáte: Neházejte nás do pytle s Andrejem Babišem! My s ním nemáme nic společného, my jsme jenom kandidovali! Mnozí z vás to dneska řekli. Tak já říkám: Rozdělujte a rozlišujete i mezi opozičními politiky a opozičními stranami. Taky nejsme v jednom pytli. Nejsme ani v jedné straně a v té straně taky zase nejsou všichni stejní. Každý z nás je nějaký. Takže prosím, buďme konkrétní.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Laudát. Poté pan poslanec Petr Adam a paní místopředsedkyně Jermanová. Máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo. Já se chci vyjádřit k panu Chalupovi, když mluvil tady o estrádě. Já se přiznám, že jsem mu tiše záviděl. Významně mě trumfl a do Malostranských korekcí se dostal o několik let dřív, než se to podařilo mně. Já jsem tady jenom kdysi udělal jazykové školení, nebo koutek o tom, jaký je rozdíl mezi Schwanz a Schwarz. A už to bylo opakované. Takže tiše můžu závidět.

Co se týká politické kultury, no tak to se podívejme tady za má záda. Chudák pan ministr Herman, jinak bývá zvykem, že by tady měli sedět... pardon, omlouvám se panu ministru Brabcovi. Shodou okolností jednomu z nejpracovitějších v této vládě. Takže se omlouvám, sedí tady dva a ještě je tady někde pan ministr Němeček. A Chovanec v davu. (Ministr Chovanec je v hloučku diskutujících.) Promiňte. (Se smíchem. Smích i ze sálu.) Takže možná by se nějací ministři dohledali, ale s výjimkou pana ministra Brabce to nejsou vaši ministři. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP