(18.40 hodin)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, děkuji za slovo. Velmi stručně s faktickou. Zazněly tady možnosti humanitární pomoci. Chtěl jsem říct, že jsou organizace, které na nic nečekají, jako například Charita České republiky, která již dávno humanitární akce organizuje. Čili dámy a pánové, všichni už máme tu možnost. Myslím si, že Charita České republiky není úplně jediná. Pokud byste chtěli pomoct Ukrajincům, můžeme. A nemusí to být jenom přes charitu, ale samozřejmě charita je ověřená značka. Takže do toho. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Benešíkovi. Nyní pan poslanec Karel Schwarzenberg. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Schwarzenberg: Pane předsedající, dámy a pánové poslanci. Děkuji mnohokrát panu ministru zahraničí za jeho vysvětlování situace na Ukrajině a vývoj, co se týká zatčeného novináře, tak i jiných problémů, které tam máme.

Snad k závěru debaty o Ukrajině by bylo nutné říct jednu věc. Nikdy nešlo o to, jestli straníme Rusům, nebo Ukrajincům. Mě nezajímá, jestli Gorbačov byl Rus, nebo Ukrajinec nebo Brežněv byl Rus, nebo Ukrajinec. Nám jde o porušení mezinárodního práva. Kdyby zabralo kus území Ukrajiny Bělorusko či Turecko nebo Polsko, byli bychom se proti tomu museli stejně postavit. Jde o to, abychom zachovali řád a mezinárodní právo a aby nebylo v Evropě možné, že jedna mocnost, byť je sebesilnější, obsadila území sousední země. O tom celá debata je. A bohužel se toto stalo. Je mi naprosto jasné, že běžný Rus, ať je v Moskvě, Novosibirsku nebo v Petrohradě, za to nemůže, tak jako běžný Ukrajinec nemůže za nešťastné vlády, které měli v posledních dvaceti letech a tuto zemi ničily. Musíme si uvědomit, že zde opravdu nejde o nacionální otázky - aspoň pro nás ne. Že ve střetu tam na té či oné straně existuje nesmyslný nacionalismus a šovinismus, je mi jasno, ale pro nás to není otázka národnostní, nýbrž otázka práva, řádu a zachování smluv, které byly porušeny. Je nutné, abychom se na problém podívali střízlivě, o co opravdu jde.

Děkuji mnohokrát za pozornost. (Potlesk z řad poslanců TOP-09.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Schwarzenbergovi. Nyní máme dvě faktické poznámky a potom ještě další dvě přihlášky do rozpravy. Nejdříve s faktickou poznámkou pan poslanec Tomáš Podivínský, poté poslanec Karel Fiedler. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Tomáš Jan Podivínský: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně, kolegové, vedeme tady dlouhé hodiny debaty o Ukrajině, o humanitární krizi, o tom, co bychom měli a jak bychom měli, ale v podstatě jsou to debaty bez ničeho praktického a konkrétního. Tak si dovoluji navrhnout jeden praktický konkrétní krok. Je nás tady ve Sněmovně 200. Pojďme každý ze svého platu dát 2 500 korun. To je půl milionu korun dohromady. A podle dispozice Ministerstva zahraničních věcí, které asi nejvíce bude vědět, kde je potřeba humanitární pomoci, můžeme za půl milionu korun do Ukrajiny konkrétní humanitární pomoc poskytnout. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Tomáši Podivínskému. A nyní pan poslanec Karel Fiedler, také k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Dobrý večer, pane předsedající, dobrý večer, kolegyně a kolegové.

Jenom velmi málo odbočím, protože téma se také týká Ukrajiny. Využil bych toho, že tady máme dnes tuto schůzi a že je zde momentálně přítomen i ministr zahraničí pan Lubomír Zaorálek. Chtěl bych se zeptat na to, jak je to tedy vlastně - říkám mírně odbočím, ale mírně - s volyňskými Čechy, protože jsme zaregistrovali, že proběhla informace, že se do toho vložil prezident Zeman, že na žádost, kterou podali, jak jsem se dočetl v médiích už v březnu, nebylo dosud reagováno.

Dovolím si, pane ministře, připomenout, že 7. května jsem se vás tady v této Poslanecké sněmovně dotazoval na to, jak je to s volyňskými Čechy, jestli odpověděli, jestli mají, nebo nemají zájem na návratu do naší vlasti. Přečtu vám s dovolením doslova vaši odpověď ze stenozáznamu. Cituji pana ministra zahraničí Luboše Zaorálka ze 7. května tohoto roku: "Já vám prostě říkám, že to, co jsme slyšeli od Čechů žijících na Ukrajině a co mi připadá důležité, je, že nám všichni dokonce velmi hlasitě říkají, že nemají pocit, že by jim cokoliv hrozilo od Ukrajinců, mezi kterými žijí. A to říkají velmi hlasitě a velmi jednoznačně, že se necítí býti ohrožováni tím prostředím, Ukrajinci, mezi kterými jsou. Tam není napětí mezi Čechy a Ukrajinci."

Já bych tedy velmi rád od vás, pane ministře, slyšel odpověď, jak je možné, že dnes řešíme to, jestli naše vláda vyhoví těmto Ukrajincům, když podali, jak mi tedy vyplývá časová posloupnost, měli údajně požádat o repatriaci do České republiky, a rád bych znal odpověď, jestli jich je tedy opravdu 40, jak bylo uváděno, a proč vy jste v květnu sdělil, že jste o ničem takovém neslyšel. Jestli je to nějaký vládní šum.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, přihlásil jste se k faktické poznámce. Musím vás vést k pořádku. Vypršel vám čas. Děkuji.

S faktickou poznámkou nebo přednostním právem? Mám dva přihlášené do rozpravy. Pane ministře, budou vám stačit dvě minuty k faktické poznámce? (Ano.) Tak s faktickou poznámkou ministr zahraničí.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek Mohu jenom ujistit, že si myslím, že máme dokonalé informace o tom, co se děje mezi volyňskými Čechy. Mohu vás ujistit, že zítra nejenom že jedu do Kyjeva, ale také pojedu autem do Žitomiru, setkám se se zástupci volyňských Čechů. Lidé, kteří se tomu věnují na ministerstvu, jsou s nimi v kontaktu permanentně. Včera jste mohl vidět v televizi možná nejreprezentativnější zástupkyni volyňských Čechů, která dokonce mluvila o tom, jak situace vypadá, veřejně.

Chci vás ujistit, že především musí být jasné, že kdokoliv z volyňských Čechů má dneska usnadněný přístup k tomu, že může poměrně velmi lehce požádat o trvalý pobyt. Dostane ho v tomto zjednodušeném zkráceném řízení a může se na základě toho přesídlit do České republiky. Využívají toho jednotlivci, proud jednotlivců se prostě nezvětšuje. Pokud někdo chce, tak může. Tomu nikdo nebrání. A já vás mohu ujistit, že zítra o tom s nimi budu mluvit, jestli se situace změnila. Pokud vím, je tam klid a nevím o tom, že by se tam něco dělo. Ale nejlépe je přesvědčit se na místě. Až se vrátím, tak to probereme znovu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za využití faktické poznámky. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Marek Benda. Připraví se pan poslanec Pavel Blažek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já jsem se přihlásil zejména po dnešních úvodních vystoupeních některých poslanců za Úsvit přímé demokracie, která mi přišla úplně hraničně nesrozumitelná, mluvící o tom, jako by se tady odsud někdo chystal posílat vojáky nebo zbraně na Ukrajinu nebo podobné věci. Chtěl jsem se vrátit k původnímu tématu, tak jak bylo stanovisko vlády České republiky k sankcím Evropské unie vůči Ruské federaci.

Dovolím si jeden citát a na závěr vám řeknu, čí citát to je. Doufám, že vás nezdržím příliš, ale nedělám to často, ale tentokrát to udělám.

Citát: "Ruská politika je nezměnitelná. Měnit se mohou pouze ruské metody, taktika, způsob manévrování, ale polární hvězdou ruské politiky zůstává podmanění světa. Polárka je na hvězdném nebi stálicí. V politice Ruska není žádný rys nápadnější než onen, který sleduje nejen své tradiční cíle, ale také způsob, jak jich dosáhnout. Neexistuje tah v současné politice, který by nebylo možné najít už v historii. Ruský medvěd bude schopný všeho, dokud ví, že ostatní zvířata se mu nebudou bránit. Existuje pouze jediný způsob, jak se chovat k mocnosti, jako je Rusko - neukázat strach. Jestliže se Evropa dá na ústup, nebude to znamenat pouze porážku, ale bude to trvalé ujařmení!" Těmito slovy komentoval expanzivní ruskou politiku v roce 1856 londýnský zpravodaj listu New York Tribune v době krymské války. Zpravodaj se jmenoval Karel Marx. Necituji Marxe příliš často, ale vzal jsem si dneska tento citát zcela záměrně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP