(11.40 hodin)
(pokračuje Dobešová)

Pozměňovací návrhy byly podány v následujícím sledu:

A. Pozměňovací návrh pana poslance Zahradníka ve znění legislativních úprav, tak jak byly načteny ve třetím čtení panem poslancem Zahradníkem, v podstatě říkají následující: Tento pozměňovací návrh rozšiřuje podmínky splnění odborné kvalifikace pro vychovatele v dětském domově o tyto možnosti: úspěšným složením maturitní zkoušky na střední škole v oboru vzdělání vychovatel nebo pedagog volného času a úspěšným složením maturitní zkoušky na střední škole v oboru zaměřeném na přípravu učitelů předškolního vzdělávání a vykonáním jednotlivé zkoušky probíhající formou profilové zkoušky, maturitní zkoušky z předmětu zaměřeného na vychovatelství.

Dále je zde v části B podán pozměňovací návrh paní poslankyně Martiny Berdychové ve znění legislativních úprav, tak jak byly načteny ve třetím čtení, a toto je pozměňovací návrh, který zařazuje mezi pedagogické pracovníky s přímou pedagogickou činností novou kategorii pracovníků - tlumočník českého znakového jazyka. Tito pracovníci dosud nevykonávali svou práci v zařazení na pozici tohoto pedagogického pracovníka, ale na pozici asistent pedagoga či nepedagogický pracovník. Tím nebyla zajištěna dostatečná odborná připravenost tlumočníků českého znakového jazyka, a tedy i kvalita výchovně vzdělávacího procesu u žáků a studentů. Takže tento pozměňovací návrh také stanovuje jasné principy pro dosažení kvalifikace.

Jak budeme hlasovat? Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A, tedy pozměňovacím návrhu pana Zahradníka jako celek. Dále navrhuji, abychom hlasovali o části B pozměňovacího návrhu paní poslankyně Berdychové také jako celek, a následně abychom hlasovali o celé novele zákona 563, o pedagogických pracovnících.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za docela přehledné hlasování. Paní kolegyně Putnová se hlásí k postupu hlasování. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Putnová: Děkuji. Já si dovoluji navrhnout, abychom pozměňující návrhy paní poslankyně Berdychové rozdělili, tak jak to umožňuje a jak to strukturuje její pozměňující návrh, jsou to čtyři body. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já to ještě upravím, protože nejdříve musíme legislativně technické odhlasovat, takže to by bylo jako první hlasování, jestli dovolíte. Potom bychom hlasovali A jako celek a B v částech. Ano? Takhle bychom to udělali. Má někdo výhradu? Paní kolegyně Putnová řekla, aby to bylo odděleno, čili bychom odděleně hlasovali B1, B2. (O slovo se hlásí zpravodajka.) Dobře, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Ivana Dobešová: V takovém případě, pokud budeme hlasovat po částech, navrhuji, abychom hlasovali za prvé bod 1 a 3 dohromady, protože logicky souvisejí, dále bod 2 a bod 4.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, čili 1 a 3 společně v B. Ano, paní kolegyně? Paní kolegyně Putnová souhlasí. Je srozumitelná procedura, nebo ji raději odhlasujeme? Odhlasujeme, dobře. Já jsem vás všechny odhlásil, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, abychom zjistili aktuální stav přítomných.

Budeme tedy nejdříve hlasovat o legislativně technických návrzích pana poslance Zahradníka a potom o... (Hlasy: Proceduru. Hlas: Nejdříve byla Berdychová.) Nejdříve proceduru, ano.

 

Nyní procedura. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 98. Kdo souhlasí s navrženou procedurou upravenou podle rozpravy? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 98, z přítomných 147, pro 146, proti 1. Procedura byla schválena.

 

Nyní bychom hlasovali o přijetí legislativně technických připomínek, které přednesl pan kolega Zahradník.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99. Kdo je pro? (Připomínky z pléna.) Ano, stanoviska k legislativně technickým připomínkám. Kdo je proti? (Připomínky z pléna.) Prohlašuji hlasování pořadové číslo 99 za zmatečné, protože jsem nenechal říct stanoviska zpravodaje a pana ministra.

 

Ptám se, jestli se pan ministr Zaorálek hlásí s faktickou. Není tomu tak.

Nyní tedy legislativně technické připomínky pana poslance Zahradníka. Stanovisko zpravodaje. Paní zpravodajka. (Kladné.) Pan ministr? (Negativní.) Negativní. Dobře.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100. Ptám se, kdo je pro přijetí této legislativně technické úpravy. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 149 pro 85, proti 43. Legislativně technická změna pana kolegy Zahradníka byla přijata.

 

Nyní legislativně technická změna paní kolegyně Berdychové načtená ve třetím čtení. (Zpravodajka: Stanovisko kladné.) Paní zpravodajko, já ještě počkám, protože jsem viděl přihlášku s přednostním právem pana předsedy Stanjury, takže ještě před hlasováním - prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, mě zaujalo vyjádření pana ministra školství. Nerad bych udělal chybu, protože jsem si myslel, že u legislativně technických úprav hlasujeme automaticky pro, on říkal, že je proti, tak jestli tam je nějaká legislativně technická chyba, tak bych to rád věděl, než přikročíme k dalšímu hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Jde o stanovisko bez rozpravy paní zpravodajky nebo pana zpravodaje a předkladatele tedy pana ministra.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Marcel Chládek Já se omlouvám, já už jsem se vyjadřoval k tomu návrhu pana Zahradníka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní stanovisko k legislativně technické připomínce přednesené ve třetím čtení, kterou přednesla paní poslankyně Berdychová. Stanoviska. Paní zpravodajko? (Kladné.) Kladné. Pan ministr? (Kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování 101. Ptám se, kdo je pro přijetí této legislativně technické změny. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování 101, z přítomných 154 pro 141, proti nikdo. Legislativně technické připomínky byly přijaty.

 

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích v jejich znění.

 

Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrh pana poslance Zahradníka. Stanovisko, paní zpravodajko? (Nesouhlas.) Pan ministr? (Negativní.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 102. Ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 102, z přítomných 154 pro 36, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní první pozměňovací návrh paní poslankyně Berdychové ve znění legislativně technických úprav. Stanovisko, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Ivana Dobešová: Hlasujeme o bodu 1 a 3, stanovisko neutrální, mírně kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko neutrální. Pan ministr? (Negativní.) Negativní.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 103. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 103. Z přítomných 153 pro 74, proti 56. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní druhý pozměňovací návrh - druhá část B.

 

Poslankyně Ivana Dobešová: Je to bod 2, stanovisko neutrální, mírně kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kladné. Pan ministr? (Reakce na neustálý hluk v sále.) Prosím o klid! Pane ministře? (Negativní.) Negativní. Ano.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 104. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 104, z přítomných 154 pro 64, proti 66. Návrh nebyl přijat.

 

Máme tedy B4 jako poslední.

 

Poslankyně Ivana Dobešová: Ano, bod 4, neutrální, mírně kladné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP