(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě než dám slovo panu předsedovi klubu TOP 09 - mám ambici zahájit přerušený bod číslo 15, abyste věděli, jak budeme pokračovat. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Odpusťte, pane ministře zahraničních věcí, a opět vám sděluji pozici klubu TOP 09. Kdyby toto řekl poslanec zabývající se jinou problematikou než zahraniční politikou a diplomacií, snad bych mohl chvilku i věřit. Ale ministr zahraničí a člověk zabývající se déle než deset let zahraniční politikou musí vědět, co to jsou diplomatické signály. A ta diskuse by nevznikla a byla by úplně zbytečná, kdyby od vašeho kolegy, od ministra obrany České republiky, nezazněl jasný politický signál, že v určitém případě by mohl být velký problém tyto spojenecké závazky naplnit, protože se vyjádřil zcela explicitně k tomu, jaký je to obrovský problém, na rozdíl od Polska, kdyby tady ta vojska měla být umístěna. A myslím, že my, které nás to zajímalo, jsme se s autentickými výroky pana ministra obrany mohli seznámit. Rád věřím tomu, že si třeba myslí něco jiného nebo že by příště ta slova vážil jinak, ale ten diplomatický signál, to nebyl popis situace, to prostě od ministra obrany, člena vlády České republiky, byl diplomatický signál směrem k našim spojencům a směrem k našim nespojencům. A jásavé výkřiky na ruských serverech o tom, jak Češi dostávají rozum a jak jsou s námi, bohužel potvrzují to, co teď říkám, že to prostě byl jasný diplomatický signál směrem ke spojencům a nespojencům. A proto jsme pokládali za tak strašně důležité, aby zazněl jasný diplomatický signál, že to je jinak, že ty závazky budeme plnit rádi a vstřícně. A tomu vy jste se bránili a to je ten kryptokomunismus, to je vaše koketování s Putinem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi klubu TOP 09. Nyní dvě přednostní práva - pan předseda Poslanecké sněmovny, poté pan ministr obrany. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Já už se nechci vracet k tomu hlasování, myslím si, že to je trošku nedůstojné, když tady po hlasování ještě vedeme debatu a obhajujeme své hlasování, svůj názor, který jsme vyjádřili tím hlasováním.

Ale mě tady zaujala jedna věc. Já jsem zahlédl pana předsedu klubu TOP 09, jak sem nese onu Listinu základních práv a svobod, ze které tady včera prováděl a tvořil její audioverzi. Já jsem zaznamenal jeho včerejší prohlášení, kdy říkal, že bude tak dlouho předčítat obsah této knihy, dokud nebude splněna jedna podmínka, a to dokud nebude zařazen onen bod, který se vypořádá s postojem České republiky k NATO. Vzhledem k tomu, že ten bod byl zařazen a dle mého ta podmínka splněna byla, tak já nevidím další důvod k pokračování toho, co sám pan předseda Kalousek nazval obstrukcí, a doufám, že tady k obstrukci nedojde a že pan předseda Kalousek bude ve svých názorech minimálně stejně konzistentní jako komunisté, které za to chválil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Dále je přihlášen do diskuse pan ministr obrany. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych snad jenom dodal ve vší stručnosti tolik, že skutečné postoje a skutečná diplomatická sdělení a vzkazy se odehrávají především na příslušných fórech, ať už je to fórum setkání ministrů Aliance, nebo na řadě bilaterálních jednání i na úrovni okamžité pružné komunikace. Na všech těchto úrovních tlumočím naše stanoviska, tím myslím vlády České republiky, naprosto jasně a explicitně. Pokud se někde debatuje o tom, jaké zaujmout stanovisko kolektivní, alianční nebo unijní k té či oné fázi toho konfliktu na Ukrajině, tak lze patrně i dohledat má vystoupení v tomto ohledu a rozhodně nepatří k nějakým amorfním.

Já se prostě jenom nechci nechat dotlačit jedním ambiciózním novinářem k tomu, abych musel explicitně jako školák vyjmenovávat, co všechno uděláme, a proto v tom mém prohlášení je to pojmenováno obecně, ale jasně. A kdo chce pochopit náš závazek z toho vyplývající, ten ho jednoznačně pochopí. Ale nezlobte se, nemohu reagovat a brát vážně veškeré diskuse a názory, které poletují po serverech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než dám slovo s přednostním právem panu Kalouskovi, poprosím vás, kolegyně a kolegové, abyste ztišili míru hluku v sále, abychom se navzájem slyšeli. Jestli chcete řešit nějaké věci, které nesouvisejí s projednávanými body, jděte prosím do předsálí. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, snad již naposledy. Pan ministr měl zajisté pravdu, když vyjmenoval celou tu řadu příležitostí, kde se říkají ty skutečné diplomatické signály, informace a zprávy. Je mi jenom líto, že zapomněl na jednu zcela výjimečnou příležitost a tou výjimečnou příležitostí dát nejednoznačný signál je usnesení Poslanecké sněmovny České republiky, které se vláda České republiky zodpovídá. Vzhledem k tomu, že hlasoval proti usnesením, která tento zcela jednoznačný signál, oficiální a nezpochybnitelný, mohla vyslat, vyslal sám svůj vlastní signál jak do zahraničí, tak do domácí veřejnosti. Hluboce mě to mrzí.

A panu předsedovi Hamáčkovi jsem chtěl říct, že ten jeden malý žert - to všechno ostatní jsem myslel smrtelně vážně - ten malý žert s těmi dvěma knihami jsem si dovolil a nikdo se nemusí obávat mého večerního předčítání.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Dalším přihlášeným s přednostním právem je pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan předseda Hamáček správně řekl, že není úplně důstojné vysvětlovat své hlasování, ale někdy se tak činí. Většinou to činí ti, kteří usnesení nepodpořili a teď nám vlastně říkají, že jsou sice pro, ale nehlasovali pro. A pan ministr obrany řekl u toho druhého a třetího návrhu usnesení, kdy jsme explicitně říkali, že v případě potřeby - a podotýkám, v případě potřeby - je Poslanecká sněmovna připravena podpořit vybudování buď základny, nebo umístění spojeneckých vojsk, tak řekl neutrální stanovisko. V pořádku. Měl by ale říkat jasné stanovisko. Dobře, neutrální. On se i zdržel, ale 28 jeho kolegů nevyslyšelo neutrální stanovisko, to znamená zdržel se, a hlasovalo aktivně proti včetně vicepremiéra a ministra financí. Takže vy máte ve svém klubu, pane ministře obrany, 28 členů, kteří se účastnili hlasování a kteří jsou proti tomu, abychom v případě potřeby - a znova opakuji, v případě potřeby - souhlasili s umístěním spojeneckých vojsk na našem území. To není neutrální stanovisko, to je aktivní hlasování proti... (Námitky z řad ANO.) Tak se na tu sjetinu podívejte. Přijde mi nedůstojné, že někdo hlasuje proti, to je legitimní názor, být proti, a současně pak má chodit na mikrofon a říká: já jsem sice hlasoval proti, ale ve skutečnosti jsem pro. No to mi opravdu rozum nebere. Já jsem profesí programátor a jestli je nějaká podmínka "jestliže", tak má jenom dvě možnosti - buď, anebo. A mnozí zdejší, zejména vládní, poslanci tvrdí, že platí současně obojí, že hlasovali proti, ale ve skutečnosti jsou pro. Tak se nedivte, že nám to připadá divné a že to komentujeme. Vy jste s tím začali, vy jste sem začali chodit na ten mikrofon a vysvětlovat, jak jste vlastně pro, jenom jste hlasovali proti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP