(10.30 hodin)
(pokračuje Barták)

Vzhledem k tomu, že srážky dále pokračují, bude samozřejmě záležet na míře intenzity a absorbční schopnosti půdy, jak se situace bude dále vyvíjet. Ta největší rizika jsou na dolních tocích, tak jak vyplynulo z těch míst, která jsem zmiňoval.

A na závěr aktuální informace. V Moravskoslezském kraji stále trvá stav ohrožení pro celé území kraje ve smyslu vodního zákona. Povodňová komise Zlínského kraje vyhlásila 17. 5. ve 23.50, tedy včera těsně před půlnocí, stav ohrožení pro úsek toku Moravy na území Zlínského kraje. Hejtman Olomouckého kraje vyhlásil stav nebezpečí ve smyslu zákona o krizovém řízení pro část území vymezeného katastrálním územím obcí s rozšířenou působností Hranice a Přerov do 21. května.

Takže to je asi v kostce vše. Možná zajímavost: Probíhá tady cvičení Flying Rhino se spojenci a britská armáda nám nabídla na pomoc své vrtulníkové letectvo, které má stejně tak jako naše unikátní možnosti nočního létání, takže jsme je zatím samozřejmě nevyužili, ale nezříkáme se žádné pomoci.

Vláda deklaruje svoji naprostou připravenost, schopnost okamžitě reagovat. Pružně jsme schopni navýšit kdykoli pomoc, která bude od armády potřeba až do výše v současnosti pěti až osmi tisíc příslušníků ozbrojených sil. O dalším vývoji vás budeme průběžně informovat. Pro tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám též děkuji, vážený pane místopředsedo, za tuto informaci, která byla určitě aktuální, a je dobře, že jsme ji tady mohli vyslechnout.

Dámy a pánové, poté co projednáme návrhy zákonů vrácených prezidentem republiky, nás čekají návrhy zákonů, které nám vrátil Senát, a proto musíme na žádost předsedy Senátu ještě rozhodnout o tom, zda umožníme vystoupení senátorům, kteří budou tyto zákony zde v Poslanecké sněmovně obhajovat, tedy paní senátorce Martě Bayerové, senátorům Jaroslavu Kuberovi a Jiřímu Stříteskému a Václavu Vlčkovi. Informace k pozměňovacím návrhům Senátu vám byly rozdány do vaší pošty.

 

Nyní vás požádám o hlasování, abychom odsouhlasili, že souhlasíme s tím, zda tito senátoři mohou na půdě Poslanecké sněmovny dnes vystoupit.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 8 skončilo, přítomno 192, pro 80, proti 3. Ovšem tento návrh na možnost vystoupení senátorů byl zamítnut.

 

Prosím tedy o kontrolu hlasovacího zařízení a případné vznesení námitky. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.) Je prosím námitka proti poslednímu hlasování? Pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, přestože jsem hlasoval pro, abych umožnil vystoupení kolegům senátorům ve věcech, které budou projednávány, na technickém záznamu hlasování je u mého jména uveden křížek. Obávám se, že stejný výsledek může být zaznamenán i u jiných kolegů. Prosím proto o zpochybnění hlasování a o odhlášení celé Poslanecké sněmovny před dalším hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: (Zvoní.) Já zde mám ještě žádost, abych přivolala naše kolegy, kteří teď nejsou v jednacím sále, tak prosím, vyčkejme chvilku. Budeme nejprve hlasovat o námitce proti předchozímu hlasování a dle výsledku tohoto hlasování potom bude následovat další postup.

 

Dámy a pánové, je zde námitka proti předchozímu hlasování. O této námitce rozhodneme v hlasování s číslem 9. Zahajuji toto hlasování. Táži se vás, kdo souhlasí s uvedenou námitkou. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 9 přítomno 195, pro 140, proti 4. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o tom, zda umožníme vystoupení senátorce Martě Bayerové, senátorům Jaroslavu Kuberovi, Jiřímu Stříteskému a Václavu Vlčkovi dnes v Poslanecké sněmovně.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 10. Táži se, kdo souhlasí s vystoupením těchto senátorů. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 10 přítomno 195, pro 122, proti 7. Účast paní senátorky a pánů senátorů jsme tedy schválili.

 

Dámy a pánové, to byly všechny víceméně formální věci, které jsme museli učinit předtím, než budeme moci zahájit projednávání prvního bodu. To nyní činím. Zahajuji projednávání bodu číslo 1, je to

1.
Zákon, kterým se mění zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování
s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně
některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1021/3/ - vrácený prezidentem republiky

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1021/4.

Nejprve se zeptám zástupkyně navrhovatele paní ministryně životního prostředí Rut Bízkové, zda se chce ke stanovisku prezidenta vyjádřit. Prosím, paní ministryně, máte tedy slovo.

 

Ministryně životního prostředí vlády ČR Rut Bízková Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, měli byste za chvíli hlasovat o novele zákona č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Je to návrh zamítnutý panem prezidentem. My jsme si jeho námitky velmi pozorně přečetli... (Předsedající: Prosím o klid!) ... ale musím konstatovat, že s nimi nemůžeme souhlasit. Ty připomínky byly celkem tři. Jedna, že je snad český parlament, Parlament České republiky, pouhou hlasovací mašinérií v případě, že je přijata evropská směrnice. Ta evropská směrnice, která je transponována touto novelou zákona, byla přijata již před určitou dobou. Je pravda, že transpozice měla proběhnout do února letošního roku, čili jsme trošku zpožděni s přijetím úpravy, ale rozhodně český parlament není mašinérie, která automaticky schvaluje. O tom návrhu se velmi podrobně diskutovalo, a to jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu a diskutovalo se o něm hodně také v době přípravy té směrnice. Takže máme za to, že vše, co bylo potřeba pro přijetí směrnice, bylo učiněno, že to vše, co bylo potřeba pro přijetí zákona, pro rozdiskutování, zda je ten zákon dobrý, bylo rovněž učiněno, takže máme za to, že je třeba ho přijmout. To jsou první dvě námitky pana prezidenta.

Třetí námitka je, že ani Evropská komise některé věci ještě nemá jasné a že to pan ministr Dusík sám při předkládání zákona řekl. Tam došlo k nedorozumění, protože zákon dnes, tak jak je vám předkládán znova, obsahuje dvě části. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP