(12.30 hodin)

 

Poslanec Ondřej Liška: První bod. Zabezpečit důslednou evidenci vytěžené dřevní hmoty, a to jak z hlediska množství tak kvality.

Za druhé. Zajistit rozvoj činnosti přímo řízených lesních závodů v rámci podniku Lesy České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jedním hlasováním. Má někdo výhradu? Není tomu tak.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 125 a ptám se, kdo je pro návrh usnesení, který předložil pan poslanec Petr Zgarba. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 125, z přítomných 110 pro 74, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Ondřej Liška se svými návrhy. Ty jsou myslím rozdány. Usnesení nejsou. Tak je prosím přečtěte, pane poslanče, a budeme o nich hlasovat. Některé jsou v kolizi podle mého soudu s návrhem, který předložil poslanec Svoboda. Nikoliv kolizi, ale jsou nehlasovatelné, protože jsme hlasovali o téže věci. Takže bych prosil, aby bylo zopakováno, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Ondřej Liška: V kolizi je pouze první část usnesení. Ta je de facto totožná, v mém případě byla pouze rozvedenější, to znamená ponecháváme to tak.

Budeme hlasovat pouze o druhé a třetí části. Já si je dovolím znovu přečíst.

Doporučuje vládě uložit ministru zemědělství, aby v souladu s doporučeními expertní skupiny ESKA 17 Národního lesnického programu č. II připravil a následně schválil takové trvalé řešení zakázek a obchodních modelů Lesů České republiky, které bude ekonomicky výhodné pro stát, zajistí rovný přístup malých a středních podniků k zakázkám a ke dřevu a zajistí péči o mimoprodukční funkce lesa, jako je rekreace, ochrana lesní půdy a zadržování vody.

Za třetí. To znamená, že v tomto případě to bude druhé pořadí hlasované, a to je: žádá vládu, aby Poslanecké sněmovně předložila návrh zákona o lesích v majetku státu spravovaných Lesy České republiky, který zajistí trvalý a transparentní model hospodaření se státním majetkem, vymezí společenskou objednávku vůči státnímu podniku a zajistí zlepšení zdravotního stavu lesa v přírodě bližšími formami hospodaření podle zadání Národního lesnického programu č. II.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 126, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 126, z přítomných 111 pro 81, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Posledním návrhem je návrh pana poslance Petra Krilla. Pane zpravodaji, prosím. Nebo jestli pan kolega?

 

Poslanec Ondřej Liška: Já se omlouvám, nebyl mi dodán písemně, byl pouze načten.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosil bych pana poslance Krilla, jestli by ho ještě jednou přednesl, abychom věděli, o čem hlasujeme. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Krill: Aby limit pro subdodávky byl 60 %.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 127, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 109 pro 87, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Všechny návrhy usnesení byly přijaty. Děkuji panu poslanci Liškovi, děkuji ostatním a končím bod číslo 212.

Vzhledem k tomu, že jsem byl informován o dohodě, že ve 12.30 hodin budou zahájeny body 209 a 210, nezahájím bod č. 211, ale musím to nechat odhlasovat, protože to není možné bez dalšího. Budu tedy hlasovat dvakrát. Že tady existují důvody, pro které je potřeba mimo dobu 9.00 až 9.30 změnit pořadí bodů projednávaných, a potom bych nechal hlasovat o předřazení bodů 209, 210 před bod 211.

Hlásí se Václav Exner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, jsem toho názoru, že hlasování o usnesení jako celku u předchozího bodu je nutné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan poslanec Petr Krill.

 

Poslanec Petr Krill: Já se omlouvám, že zdržuji, já jenom pro stenozáznam. Vzhledem k tomu, že jsem navrhoval ten další bod a hlasoval jsem ano a je tam křížek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Dobře. Rozumíme, pro stenozáznam. Ano.

 

Byl jsem upozorněn, že je potřeba hlasovat o návrhu k bodu 212 jako o celku. Respektuji takový návrh.

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 128 a ptám se, kdo je pro přijetí všech návrhů usnesení jako celku k bodu 212, to znamená tendry v Lesích České republiky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 128 z přítomných 106 pro 95, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Všechna usnesení i jako celek byla přijata. Ukončil jsem tedy bod číslo 212.

 

Nyní rozhodneme procedurálně, že existují důvody, pro které je potřeba přeřadit bod 209 a 210 před bod 211.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 129, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 129 z přítomných 107 pro 87, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o tom, že zařazujeme bod 209 a 210 před bod 211.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 130 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 130 z přítomných 108 pro 98, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji bod číslo

209.
Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv
politických stran a politických hnutí za rok 2009

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip K tomuto bodu vám bylo dne 14. dubna rozdáno na lavice usnesení kontrolního výboru č. 378 z jeho 57. schůze ze dne 14. dubna tohoto roku. Prosím zpravodaje výboru, předsedu poslance Vladimíra Koníčka, aby předložené usnesení uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, k 1. dubna předložilo Poslanecké sněmovně výroční finanční zprávy 89 politických stran a hnutí. Pět stran předložilo tyto zprávy po termínu. Kontrolní výbor provedl kontrolu těchto výročních finančních zpráv a výsledek máte v usnesení číslo 378, kdy doporučujeme Poslanecké sněmovně, aby konstatovala, že 71 výročních zpráv bylo úplných. Žádáme vládu, aby podala návrh na pozastavení činnosti politických stran u 17 politických stran a hnutí, protože předložily výroční finanční zprávy neúplné, 24 proto, že výroční finanční zprávy nepředložily.

Dále žádáme vládu, aby podala návrh na zrušení politických stran, jejichž činnost již byla pozastavena, a to proto, že jedna strana předložila zprávu neúplnou a 15 že nepředložily výroční finanční zprávu vůbec. Dále konstatujeme, že 22 politických stran a hnutí, které byly navrženy na zrušení nebo jsou v likvidaci, v konkurzu, v insolvenčním řízení, výroční zprávy za rok 2009 nepředložilo.

Také bychom měli požádat vládu, aby do 30. listopadu 2010 projednala výše uvedené návrhy Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti a rozpuštění předmětných politických stran a politických hnutí, a pověřit předsedu Poslanecké sněmovny, aby v souladu s § 20a odst. 4 do 7. června s tímto usnesením seznámil Ministerstvo financí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Ještě nechoďte pryč, protože mám informace, že budeme slučovat rozpravu k bodu 209 a 210. Přerušuji bod 209. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP