(17.10 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Já sám za sebe říkám, a myslím, že je to o mně známé, že já jsem nikdy nebyl příznivcem cesty privatizace zdravotních pojišťoven. A myslím, že je zcela jasné, a vyplývá to i z vize Občanské demokratické strany, že náš pohled na tuto věc je zcela markantní. ODS za žádných okolností není pro a nechce privatizovat zdravotní pojišťovny. My jsme pro zachování systému veřejného zdravotního pojištění jako povinného zdravotního pojištění pro všechny občany. Ale myslím, že napříč politickým spektrem se nevyhneme v příštím volebním období řešení tohoto problému a jasné diskusi o konstrukci systému zdravotního pojištění, protože tak, jak zdravotní pojišťovny fungují nyní, je ta situace z dlouhodobého hlediska neudržitelná. My musíme nastavit systém, který umožní zdravotním pojišťovnám alespoň regulovanou konkurenci. My musíme umožnit systém, který umožní zavedení doplňkového zdravotního připojištění, doplňkového ošetřovatelského připojištění pro obrovskou skupinu starších spoluobčanů. My musíme, abychom tohoto byli schopni, definovat přesně, co je standard a nadstandard a způsob konstrukce a definice takového nadstandardu. Čili to jsou tak zásadní věci, které skutečně budou vyžadovat komplexní řešení, a já jsem přesvědčený, že v příštím volebním období se nám to podaří, a myslím si a věřím, že se to podaří za podpory celého politického spektra.

K tomu argumentu slučování zdravotních pojišťoven, dokonce bylo zmíněno slovo násilné slučování Zdravotní pojišťovny AGEL a dalších. Já opravdu bych to takto nedefinoval. Myslím si, že pro stabilitu celého zdravotního systému a systému zdravotního pojištění v této zemi je důležité, aby na tom pomyslném trhu, i když trhu říkám v uvozovkách, protože to skutečně není trh, figurovaly silné subjekty. Já si myslím, že zabraňovat nebo říkat, že to, že se spojí několik menších subjektů, menších pojišťoven do jedné silnější, větší, je špatně, tak já říkám, že to je diskutabilní. Myslím, že musí existovat šance, aby v tom systému veřejného zdravotního pojištění existovaly i malé subjekty, ale pokud se ty malé subjekty chtějí za nějakých okolností sloučit, tak přece musí existovat možnost, aby tomu tak bylo, a myslím, že je to správně pro pojištěnce, protože jim to garantuje určitou jistotu.

Čili na závěr: já bych opravdu trval na vrácení tohoto tisku k novému projednání, protože jsem přesvědčen, že nás čeká v budoucnu daleko komplexnější debata o celém systému zdravotních pojišťoven a že v tomto případě by přijetí tohoto návrhu zbytečně tuto debatu předcházelo, a myslím si, že to opravdu může těch pár měsíců počkat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan kolega Šťastný tady vzpomínal postoj KDU-ČSL, nekonstruktivní postoj KDU-ČSL. Já bych chtěl jenom říct, že ten postoj byl takový, jaký byl, z toho důvodu, že ty zákony, které byly předložené, byly špatné. A vy to sám dobře víte, sám jste je kritizoval. A nakonec je tehdejší pan premiér Topolánek, vlastně i ten zbytek, nejenom tady ty tři zákony, které vůbec předloženy nebyly, to znamená zákon o transformaci zdravotních pojišťoven, nový zákon o veřejném zdravotním pojištění a zákon o univerzitních nemocnicích, ty vůbec nebyly předloženy do připomínkového řízení, a k těm dalším, zbývajícím zákonům, které se týkaly zbytku reformy zdravotnictví, zákona o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách, zákona o záchranné službě a zákona o novele zákona 48 o veřejném zdravotním pojištění, tak k nim předložila KDU-ČSL, ale nejenom KDU-ČSL, ale i Strana zelených, minimálně 360 připomínek a z těch 360 připomínek ministerstvo nevypořádalo minimálně 120. A protože ty zákony nebyly vůbec způsobilé pro jednání v Poslanecké sněmovně, tak z tohoto důvodu je nakonec tehdejší pan premiér Topolánek stáhl. Takže tady neházejte vinu na KDU-ČSL za to, že neprošla vaše reforma zdravotnictví, která původně s privatizací zdravotních pojišťoven a s privatizací fakultních nemocnic počítala jako se základním kamenem té reformy. Takže to je potřeba si říct.

A já jsem rád, jestliže vy jste uznali, že to není cesta ke změně zdravotního systému a že to nyní nenavrhujete. Ale také ten systém, který dneska umožňuje vyvádění peněz z toho systému pryč, a to zejména kvůli tomu, že dochází k provázanosti mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, a kvůli netransparentním smlouvám, tak právě proto je potřebný tento zákon, který předkládáme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím o další přihlášku do obecné rozpravy. Není-li žádná, vyhlašuji desetiminutovou přestávku na žádost poslaneckého klubu ČSSD, tak jak si přál předseda tohoto poslaneckého klubu, aby před skončením obecné rozpravy byla vyhlášena. Čili vyhlašuji přestávku do 17.30 hodin. A dodávám, že ještě nebyla ukončena obecná rozprava k tomuto bodu.

 

(Jednání přerušeno v 17.17 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP