(16.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1058 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 29: z přihlášených 183 poslankyň a poslanců pro návrh 119, proti 1. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas a usnesení bylo schváleno.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které taktéž nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o cestovních dokladech), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1058."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 30: z přihlášených 183 poslankyň a poslanců pro návrh 127, proti 3. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi a předávám řízení paní kolegyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, budeme pokračovat dalším bodem. Tímto bodem je

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/1995 Sb.,
o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 889/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede pověřený člen vlády - paní ministryně spravedlnosti. Prosím vás tedy o slovo.

 

Ministryně spravedlnosti vlády ČR Daniela Kovářová Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, přeji hezké odpoledne. Ve druhém čtení se nachází návrh zákona o obecně prospěšných společnostech. Já jenom stručně uvedu... (Paní ministryně vyčkává zklidnění poslanců.) Děkuji.

Vzhledem k tomu, že při debatě o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení jsme o tomto návrhu hodně debatovali, uvedu jenom základní informace o tom, že jde o zákon, který řeší problémy aplikační praxe obecně prospěšných společností. Novinkou je zejména to, že statutárním orgánem obecně prospěšné společnosti bude nově, nebo má být, ředitel, nikoli správní rada. Podrobněji se řeší obsah výroční zprávy a jejího zveřejňování. A zejména se touto novelou vypouští ustanovení, které vylučovalo poskytování státních dotací na stejnou činnost více místy státní správy.

Petiční výbor Poslanecké sněmovny na své 35. schůzi 17. března přijal komplexní pozměňovací návrh. Tento z pohledu předkladatele akceptuji a vítám.

Současně mi dovolte požádat vzhledem k souhlasu předkladatele a výboru o zkrácení lhůty před třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní ministryni Kovářové. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání petičnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 889/1. Prosím nyní o slovo zpravodajku výboru paní poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, k tisku 889 jste obdrželi přílohu pod číslem 889/1 obsahující usnesení petičního výboru, kterým vám tento výbor doporučuje přijmout usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se vás tedy, zda se někdo chcete přihlásit. Nehlásí se nikdo, proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do té mám přihlášku od pana kolegy Jiřího Polanského. Prosím tedy o slovo jako prvního jeho.

 

Poslanec Jiří Polanský: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci přednést pozměňovací návrh k tomuto zákonu, nebo k této novele, která je projednávána, tzn. k novele zákona o obecně prospěšných společnostech č. 248/1995 Sb. Je to ale novela, která se podle mého názoru dá vložit do tohoto projednávaného zákona. Je to novela, která se týká zákona o soudech a soudcích a systému přidělování jednotlivých věcí, které u soudu napadnou, vzhledem k tomu, že vznikly určité pochybnosti, že existují možnosti, jak si předem vypočíst nebo dojít k tomu, který soudce by z mého pohledu jakožto žalobce mohl být výhodnější.

Ono jde v podstatě o to, že je potřeba vyprecizovat ustanovení, které vychází z Listiny základních práv a svobod, z článku 38, kde je řečeno, že nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci a že příslušnost soudu i soudce stanoví zákon. Tímto zákonem by samozřejmě měl být zákon o soudech a soudcích, a proto jsem předložil pozměňovací návrh, který vám byl před malou chvilkou rozdán, kde navrhuji, aby byla provedena změna v zákoně o soudech a soudcích, a to v § 42 odst. 2 a potom následně ještě v § 70 tohoto zákona, která se zase týká jmenování soudce k příslušnému soudu. V podrobnostech odkazuji na tento pozměňovací návrh.

Jenom bych chtěl ještě v té obecnější rovině říci, že navrhovaná úprava má vyloučit pochybnost o možnosti přidělovat věci takzvaným postupným kolováním mezi oddělení vyřizující věci dané specializace. Současně se při rozdělení podle specializace soudce navrhuje stanovit způsob konkrétního určení, kterému soudnímu oddělení bude věc přidělena, bude-li specializovaná problematika projednávána na tomto soudě ve více odděleních. Výslovně se proto stanovuje jednotlivým soudním oddělením, že budou věci při zachování předem stanovených poměrů přidělovány vždy postupně. Protože postupnost přidělování věcí je dána jejich sledem, vypouští se omezení, což je základ tohoto pozměňovacího návrhu, omezení používání soudních rejstříků a jiných evidenčních pomůcek soudu při přidělování věcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP