(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já tedy podotýkám, že já v této chvíli opravdu nevím, co přesně pan ministr Barták řekl. Takže se omlouvám, že vycházím pouze z toho, co je k dispozici takto v médiích. Na druhé straně rád bych řekl, že pro mě ta formulace, tak jak je obsažena na těch serverech, je nepřijatelná z řady důvodů. Jednak z toho, že pokud tady někdo mluví za Českou republiku, tak tady v Parlamentu příslušné výbory ani Sněmovna takovouto pozici České republiky nijak nevytvářely ani o ní nediskutovaly. Je to věc pravděpodobně docela zásadní, protože je to vlastně také reakce na návštěvu amerického prezidenta Obamy a na podpis smlouvy, která tady byla učiněna mezi ruským a americkým prezidentem, o omezení a snížení počtu strategických jaderných zbraní.

Je to zřejmě také reakce na dopis a stanovisko pěti evropských zemí, většinou zemí, které na svém území mají jaderné zbraně, ty taktické staré nukleární zbraně ještě z období studené války. Ten dopis - jenom připomínám - byl dopisem, který vyzýval k rozhovoru o možnosti stažení těchto starých nukleárních hlavic z Evropy. Já bych chtěl říci, že v této chvíli se samozřejmě v Evropě o tomto tématu mluví, tomu rozumím, že to je téma silné. A jenom připomenu, že čerstvá iniciativa, která zazněla právě v návaznosti na podpis dohody mezi americkým a ruským prezidentem, je stanovisko Norska a Polska, kde Norsko a Polsko společně vyzvaly k zahájení jednání o omezení počtu taktických jaderných zbraní v Evropě, právě zdůraznily návaznost na schůzku a dohodu mezi Ruskem a Spojenými státy. S tím, že v těch jednáních mezi Nory a Poláky se konstatovalo, že tady je možnost, jak Evropa může přispět k vytváření světa bez jaderných zbraní v nějaké daleké budoucnosti.

Já bych tady rád řekl, že jsme tady měli v minulém týdnu příležitost se setkat se zástupci delegací, které navštívily Prahu a potkaly se na Pražském hradě. Mohu říci, že jsme měli možnost mluvit s členy toho staffu, toho týmu amerického prezidenta. Mohu vám říci, že pokud jsem od nich něco slyšel na adresu taktických nukleárních zbraní, tak nám prostě bylo řečeno, že by stáli o to, abychom v Evropě vedli rozhovory na ta témata, jak zacházet s těmito zbraněmi, a samozřejmě oni sami byli připraveni se těch rozhovorů účastnit.

Já jsem přesvědčen, že český parlament by to měl v této podobě takto přijmout. My jsme prostě připraveni o těch věcech jednat s našimi partnery. Jsme připraveni k takovému dialogu. To je podle mě jediný možný způsob, pokud vážně bereme události, které se odehrály na Pražském hradě v minulém týdnu.

Připadá mi, že podobné stanovisko je neporozumění toho procesu, který tady v minulém týdnu nastartoval, a podle mě je to i neporozumění atmosféře českého parlamentu. Já jsem přesvědčen, že my dneska žádné takovéto hotové, jednoduché stanovisko nechceme vydávat právě proto, že je to stanovisko bez rozhovorů vedených s našimi partnery, včetně dokonce našich amerických partnerů, kteří vlastně k té debatě vyzývají.

Takže já si myslím, že tu věc je třeba vyjasnit. Mně připadá, že není dobré, pokud na internetu jsou podobná stanoviska České republiky, která podle mě buď jsou zkreslením, nebo stanoviskem jednoho člověka. Já bych rád proto požádal, abychom do schůze této Sněmovny na pátek po pevně zařazených bodech zařadili bod, který by se mohl jmenovat Stanovisko ministra Bartáka ke stažení amerických jaderných sil z Evropy. Protože se jedná podle mě o nešťastnou formulaci, která by měla být vysvětlena, objasněna, a bude to zajímavé také proto, protože se blíží summit v Tallinnu, kde skutečně český ministr zahraničí bude muset prezentovat nějaký postoj, takže bude užitečné se o tom něco dovědět. Takže opakuji, navrhuji zařazení tohoto bodu, který je reakcí na ty podle mě nešťastné formulace z dnešního internetu, reakce, která by vyjasnila, jak to vlastně bylo řečeno a s čím se do Tallinnu opravdu pojede.

Dovolte mi, když už jsem tady navrhl zařazení tohoto bodu, ještě zařadit jeden bod. V minulém týdnu se v Ostravě mělo konat jednání vlády, které mělo předložit dopracovanou zprávu vlády o situaci životního prostředí na Ostravsku. To jednání vlády se nekonalo zřejmě také kvůli návštěvě amerického a ruského prezidenta, takže z toho sešlo. Ta vláda to stanovisko, nějakou dopracovanou zprávu, přijala. Sněmovna podle mě nedokončila projednávání té věci a já bych chtěl požádat, kdybychom se pokusili zařadit na jednání Sněmovny - tady bych to doporučoval na pátek za pevně zařazené body - zprávu vlády, nebo aby vláda předložila onu dopracovanou zprávu vlády o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Prosím tedy, kdyby tato zpráva byla, nejlépe novou ministryní životního prostředí, ve Sněmovně předložena. Prosím pátek po pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní pan poslanec Kováčik, poté pan poslanec Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedo, paní a pánové, přeji hezký, dobrý den. Já bych rád za prvé potvrdil, že i klub KSČM navrhuje zařazení bodů 27 a 30 - bodu 36, tak jak byl navržen panem předsedou Sobotkou. Současně k tomu navrhuji rovněž do bloku druhých čtení bezprostředně za již zařazené body panem kolegou Sobotkou zařadit ještě bod 12, sněmovní tisk 631. Jenom pro osvěžení, návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky na vydání zákona o nájemném z bytů.

A co si ještě dovolím navrhnout: mám, pane kolego Zaorálku prostřednictvím pana předsedy, lepší námět na zařazení tisku 1064, bodu 194, čili návrhu Moravskoslezského kraje - zpráva o stavu ovzduší. A to na zítřek, zařadit pevně na 17.30 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás ještě zdržím chviličku. Vy ten bod číslo 12 chcete zařadit za body, které navrhl pan poslanec Sobotka. Je tomu tak?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Bezprostředně za body, jak je navrhl pan poslanec Sobotka. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Já si to jenom ověřuji. Děkuji.

Teď mám dvě přednostní přihlášky, pana poslance Tluchoře, poté pana poslance Zaorálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Dámy a pánové, já myslím, že jsme tady možná před malou chvílí viděli zcela jasný příklad, proč se Poslanecké sněmovně v tom uplynulém období nedařilo projednávat příliš mnoho zákonů a proč tolik zpráv a smluv nám leží v šuplíku. Pan místopředseda Zaorálek si zřejmě mezi polévkou a obědem přečetl internet a na základě jednoho článku navrhuje zařadit další a další body, ve kterých bychom si tady měli vyprávět a povídat některé názory na globální problémy tohoto světa.

Já myslím, že je evidentní, pane místopředsedo prostřednictvím pana předsedy, že Poslanecká sněmovna nevytváří pozici České republiky v zahraniční politice. Myslím, že už by to mohlo být jasné i vám. Já myslím, že takto vzniká nepráce této Poslanecké sněmovny. Do stejného kontextu myslím, že je možno zařadit i návrh pana předsedy Sobotky, přestože body týkající se zdravotních poplatků v této Sněmovně narazily už asi 750krát, nebo v tomto Parlamentu, ve Sněmovně a v Senátu, a druhé čtení takového zákona, když je absolutně evidentní, že do voleb nemůže být prosazeno, myslím, že je opravdu, ale opravdu plýtvání časem. Děkuji. (Několik poslanců ODS tleská.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám vyšší mínění o úloze Parlamentu než pan poslanec Tluchoř, ale chtěl jsem jenom upřesnit, že souhlasím s návrhem pana poslance Kováčika, který navrhoval zprávu o Moravskoslezském kraji, ovzduší, zařadit na středu tuším 17. hodinu. Já tím pádem stahuji svůj návrh na pátek, protože se připojuji k návrhu na čtvrtek 17 hodin. (Poslanec Kováčik z místa: Středa 17.30 hodin.) Středa 17.30 hodin.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Středa 17.30 hodin. Pane poslanče, já stejně po vás budu potřebovat název toho prvního bodu, který jste navrhl. Poprosím, abyste mi ho předložil písemně.

Nyní jsem viděl přihlášku pana poslance Sobotky. Pane poslanče, máte slovo. Připraví se paní poslankyně Kateřina Jacques. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP