(12.20 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

A velmi jednoduše podle téže logiky jako vy, kolegové zde, si snažíte udělat si z tohoto jednání předvolební show, bych mohl přejít ke kauze gripeny, kdy britská protikorupční služba jednoznačně prokázala, že do České republiky přišly nějaké peníze - a ejhle, kde se asi v České republice použily. Stejně tak bychom se mohli z problematiky zdravotních ústavů dostat nějakou umělou nebo méně umelou kličkou ke kauze pandury, kde jsme se dozvěděli (upozornění na čas), že pan předseda Paroubek hovořil s nějakými lidmi a potom tvrdil (znovu upozornění na čas), že to byl někdo jiný.

Pane předsedo, já vás tímto žádám, tak jako mě teď žádáte o dodržení času, abyste dodržoval jednací řád. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, teď si tedy popovídáme o jednacím řádu. Pan poslanec a předseda klubu ČSSD vystoupil s přednostním právem a má právo vystoupit k čemukoliv a kdykoliv. Já jednací řád dodržuji. (Námitky poslanců z řad ODS mimo mikrofon.) Je to tak? Je to tak! To je litera jednacího řádu. A jestli o tom chcete diskutovat, můžeme o tom diskutovat.

Nyní pan poslanec Vojíř s faktickou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji pěkně, pane předsedo. Není to záviděníhodná situace, kterou máte, protože se bohužel především vaši kolegové velmi často odchylují od tématu, neboť oni splývají ve svých vystoupeních ve všech těch čtyřech tématech. Je vidět, že jde skutečně o politický boj, a je to možná dokonce svým způsobem trochu logické.

Ale já navážu na to, co říkal kolega Sobotka. Já jsem vystoupil na margo jeho vystoupení. Já bych si přál, až budeme hlasovat o zákonu o veřejných zakázkách, aby sociální demokracie byla tak aktivní, jak tady vystupuje, a prohlasovala skoro všechny návrhy, které předložila Občanská demokratická strana, protože jejich zástupci nevystoupili k této materii ani jednou. Ani jednou. To znamená aspoň se přikloňte k tomu, že zakážete přístup neviditelným, neznámým firmám k veřejným zakázkám, protože zákaz akcií na doručitele neřeší nic a vy to dobře víte. Zatímco přístup k veřejným zakázkám zakázat těm firmám, které neprokážou svou strukturu, řeší tyto věci. Přihlaste se k tomu, že bude hlasování anonymní, a odstraníme mraky věcí, které dnes vytvářejí korupční prostředí především na krajích, kde vládnete vy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Petruška, poté pan poslanec Rath. Pak další faktická. Prosím, pan poslanec Petruška.

 

Poslanec Daniel Petruška: Netušil jsem, že to tak bude, ale navážu na pana kolegu Vojíře. Chtěl bych upozornit na to, že sociální demokracie využívá strachu lidí z neznámého a snaží se vytvořit dojem, že existence akcií na majitele je něco tajemného, nelegálního, co kryje vždy něco špatného. Takže já bych se chtěl zeptat, a je to spíše řečnická otázka, nechci na to slyšet odpověď, protože ji samozřejmě kolegové ze socdem znát nebudou, jestli např. znají vlastníky firmy Steyr, která dodává do České republiky pandury, jestli znají vlastníky firmy Saab, která dodávala naší zemi gripeny k pronájmu, jestli znají akcionáře a vlastníky firem, jako jsou Metrostav, Skanska a další. To jsou všechno nadnárodní velké společnosti, které mají jasnou historii, nedá se o nich spekulovat jako o nějakých tajemných firmách v pozadí, přesto mají akcie a málokdo je schopen říct, komu přesně patří. Takže prosím vás, nelžete tady občanům, že všechno, co je firma s akciemi na majitele, je firma, za kterou je korupce nebo něco tajemného, a přestaňte lidi strašit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, nyní s faktickou pan poslanec Rath, připraví se pan poslanec Gandalovič také s faktickou.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já myslím, že je průhledná taktika ODS odvádět pozornost od merita věci, tzn. od pochybné privatizace jak očkovacího programu firmě, kde nevíme, komu patří, a jasná otázka na pana Šnajdra, komu patří firma Avenier, které zprivatizovali očkovací program, a komu patří firma PrimeCell, které zprivatizovali obchod s tkáněmi. Na to se přece dá jednoznačně odpovědět.

Já bych prosil pana Gandaloviče, aby tady nezaváděl jiná témata. My tady taky neprobíráme téma, jak jste divně v Ústí koupil byt a jaké pochybnosti o korupci tam byly, neprobíráme, jakou máte vilu v uzavřené čtvrti, kde jste si nechal silnice postavit z veřejných peněz, když jste šéfoval Ústí nad Labem, a teď tam občané ani nemohou po těch silnicích a chodnících chodit, protože jste si to uzavřeli, aby vás ti obyčejní lidé neobtěžovali. Také tady neprobíráme, jak jste podepsal poslední dny na Ministerstvu zemědělství zakázku za půl miliardy na IT, byť vám to ÚOHS zakázal, a vy jste si nevšimli, chudáci, faxu. Čili tohle řekněme nechme na jinou schůzi, stejně jako témata, které jste tady říkal, ale dnes prosím se věnujme tomuto. Dnes neprobíráme korupci a podezření z korupce pana Gandaloviče, ale probíráme tady podezření na podivné privatizace ve zdravotnictví, které probíhají pod taktovkou pana Marka Šnajdra, tedy člověka blízkého Mirku Topolánkovi, který tady připravuje několik a připravil a realizoval několik velmi pochybných privatizací. Znovu opakuji - privatizaci očkovacího programu. Vám to asi nevadí, vám přijde asi normální, že to dostala firma, která to do té doby nikdy nedělala, která s tím nemá žádnou zkušenost, u které nevíme, komu patří, velmi intimní, citlivá záležitost. Současně vám nevadí, že tady s tkáněmi nebožtíků bude obchodovat podivná firma, o které taky nevíme, komu patří, a jsou tam lidé, kteří mají blízko k vašemu náměstkovi Markovi Šnajdrovi. Je to dobrá informace pro lidi, pro veřejnost. Je vám to jedno, nezajímá vás to, snažíte se to zamést pod koberec, nechcete znát odpovědi (předsedající upozorňuje na čas) na tyto otázky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Gandalovič s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážený pane předsedo, já předstupuji před tento mikrofon, abych se vám hluboce omluvil, protože moje výtka ohledně jednacího řádu nebyla vůči vám směřována v souvislosti s vystoupením pana předsedy Sobotky, samozřejmě že znám jednací řád a vím, že mu musíte udělit slovo, ale byla směřována v souvislosti s vystupováním jiných poslanců, jmenovitě především mého předřečníka pana poslance Ratha.

Když už mám tedy slovo, tak je tedy pravda, že celou dobu by mě ale zajímalo, s kým se vlastně pan předseda Paroubek sešel s těmi lidmi od Steyrů, protože to nějakým způsobem bylo zameteno pod koberec a já dodnes nevím, jestli to byl pan předseda Paroubek, nebo ta údajná vycházející hvězda ČSSD pan Kožnar. Také by mě zajímalo, kde jsou ty peníze, které zcela jasně do České republiky doputovaly v souvislosti s pronájmem gripenů a o kterých britská protikorupční služba jednoznačně řekla, že do České republiky byly tím obžalovaným člověkem dovezeny a nějakým politickým osobám předány. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tejc s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, dovolte mi reagovat jak na svého předřečníka, tak na pana poslance Petrušku. Prostřednictvím předsedajícího bych rád vyzval tyto své kolegy, pokud chtějí vědět skutečně, kdo je vlastníkem, tím opravdovým vlastníkem Steyrů, tak proč se nezeptají vicepremiéra Bartáka, kterého nominovala do vlády ODS. Já doufám, že když podepisoval o 30 % dráž nákup pandurů než tak, jak to učinila ta bývalá vláda, tak že zná toho příslušného vlastníka. Já myslím, že skutečně to, co tady předvádějí kolegové z ODS na téma našeho návrhu, který chce zrušit anonymní akcie, je úsměvné, protože podle mého názoru máme právo na to, vědět, komu patří společnosti, jako je Haguess, která se účastní na projektu Opencard, máme právo na to, vědět, kdo stojí za společností lázně Bardejov, která se podivným způsobem zabývá pronájmem lázní Ministerstva vnitra.

A pokud se týkalo pozměňovacího návrhu ODS, který má v zákoně o výběrových řízeních zabránit tomu, aby se ucházely o veřejné zakázky společnosti s neprůhledným vlastnictvím, tak já mohu za nás říct, že my tento návrh podpoříme, máme jej připraven také, nicméně sám o sobě bez zákazu anonymních akcií absolutně nic neřeší, protože pokud společnost sice bude známá, ale pak zadá subdodávky společnosti, která má akcie na majitele, což bude nadále možné, pokud bychom setrvali na názoru ODS, pak samozřejmě ty peníze stejně zmizí do kapes někoho, o kom česká veřejnost nebude mít žádnou informaci. Takže to je ten důvod, proč trváme na tom, aby skončily akcie na majitele, aby se neobjevovaly nejen v oblastech, o kterých jsem hovořil, ale především v oblasti zdravotnictví, tak jak tomu je za současné vlády. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP