(15.10 hodin)
(pokračuje Grospič)

Chápu jeho zásadní vystoupení, protože se po delší odmlce rozhodl opět kandidovat a vstoupit vážně do politiky a účastnit se dalších politických klání a řečnických cvičení zde v Poslanecké sněmovně. Myslím si ale, že se odboráři zde ve sněmovně na galerii příliš nesmějí, že závažnost tématu, které je tu probíráno, skutečně opodstatňuje i to, k čemu sáhla vláda, když požádala o vyhlášení legislativní nouze.

Jde o moment, který svým způsobem odhalil i bývalý ministr financí pan Kalousek, když se hrdě přihlásil k tomu, že nikoliv opomenutím vlády, jenom chybičkou, kterou tady prezentoval při posledním jednání Poslanecké sněmovny současný ministr financí pan Janota, došlo k tomu, že měly být daněny tzv. zaměstnanecké režijní benefity. Přiznal se, že to byl úmysl, že to byl záměr přepsat do našeho právního řádu směrnice Rady Evropy právě s tímto účelem, že nebude ponechán prostor a bude sáhnuto na to, o co už dlouhodobě on a pravice v podstatě v ČR usiluje.

Musím zde říci, že právě Komunistická strana Čech a Moravy a její poslanci na tento problém upozorňovali, snažili se svými poslaneckými návrhy, svou legislativní iniciativou řešit tuto otázku ve prospěch zaměstnanců, ve prospěch zachování režijních náhrad a právě díky obstrukcím pravice k tomu nedošlo. Právě proto také odboráři sáhli ke stávce - zcela legitimnímu prostředku, který je také součástí demokracie, nikoliv nátlakem! Jestliže tady někdo hovoří o nátlaku odborářů a zaměstnanců na Poslaneckou sněmovnu, pak je to, vážené kolegyně a kolegové, zejména vy na pravici, úplně naopak. Pravice vyvíjí nepřiměřený nátlak na odboráře a zaměstnance, na jejich sociální jistoty a žene je ještě do větší beznaděje, do níž je vrhá současná hospodářská krize a zpackané privatizační projekty všech polistopadových vlád v této republice.

Chtěl bych v této souvislosti říci, že poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy i Komunistická strana Čech a Moravy zcela jednoznačně vnímá oprávněné požadavky odborářů, hlásí se k nim a vidí jako východisko přijmout legislativní stav nouze, potvrdit jej touto Sněmovnou a urychleně rozhodnout o předložené novele zákona o dani z přidané hodnoty, tak jak byla vládou předložena. Ano, je to možná krok opožděný, mohl následovat mnohem, mnohem dříve, ale bohužel odpovědnost za to nesou právě strany, které si tuto tzv. úřednickou vládu vytvořily, nikoliv Komunistická strana Čech a Moravy! Ta vnímá potřeby odborářů a zaměstnanců! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan poslanec Jandák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedo. Pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, já chci být stručný, protože přestávám rozumět této diskusi. Podívejte, situace je jasná. Odborům se něco nelíbí, a proto použijí to výsostné, co si vybojovaly a co snad jsme všichni vybojovali po 89. roce, a to je právo na stávku. A za to a v tom jim vždycky budu pomáhat, protože je to jedno z práv, které mají. A co nastává? Tedy hrozí stávka. Česká republika nezná úřednickou a jinou vládu, tady je řádná vláda! A jak koná premiér? Já si myslím, že odpovědně, protože v tom momentu řídí stát a hledá možnosti, aby ze stávky, na kterou mají právo odboráři, nevznikly maléry! (Hovoří emotivně.) To znamená hledá možnosti a využil i aparát a možnost legislativní nouze. Myslím si, že teď bychom se měli dohodnout, zda pro to budeme hlasovat! A pak jednat! Na to čekají odboráři, na to čeká celá zem! A co tu děláme my?

Děkuji vám! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se nikdo další nehlásí. Pokud tomu tak je, rozpravu končím a přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení. Zazvoním.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze k projednání sněmovního tisku 1059."

Odhlásím vás na žádost z pléna. Prosím vás, přihlaste se svými identifikačními kartami a budeme hlasovat o usnesení, které jsem před chvílí přečetl.

Než se všichni dostaví všichni, kteří chtějí hlasovat, dorazily ke mně ještě další omluvy. Paní ministryně Jurásková se omlouvá, paní poslankyně Dana Filipi, paní poslankyně Molendová, pan poslanec Liška a pan poslanec Paroubek od 16 hodin. (Poslankyně Horníková sděluje, že nemůže hlasovat.) Paní poslankyně zlomila kartu, tak si nechá vystavit druhou kartu a budeme hlasovat. (Čeká se na vystavení nové karty.) Paní kolegyně už má náhradní kartu číslo 34. Já si myslím, že se paní poslankyně může přihlásit někde jinde, že nemusíme čekat. (Část zlomené karty zůstala v hlasovacím zařízení.)

 

Ještě jednou přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze k projednání sněmovního tisku 1059."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přihlášených 108 poslankyň a poslanců pro návrh 58, proti 49. Konstatuji, že návrh byl schválen.

 

Nyní tedy přistoupíme k vlastnímu pořadu 76. schůze tak, jak je uveden na pozvánce. Budeme tedy hlasovat o návrhu pořadu 76. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přihlášených 109 poslankyň a poslanců pro návrh 60, proti 48. Pořad schůze byl schválen.

 

Před projednáním vlastního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1059, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. (Posl. Paroubek sděluje, že se hlásil do obecné rozpravy.) Ale toto je, jestli budeme jednat ve zkrácené lhůtě, ve zkráceném režimu. (Bere svou připomínku zpět.) Takže rozpravu jsem ukončil.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1059, ve zkráceném jednání."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přihlášených 109 poslankyň a poslanců pro návrh 59, proti 49. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP