(13.00 hodin)

 

Poslanec Václav Mencl: Za předkladatele velmi děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji, že jsme zvládli i tento bod do 13. hodiny, a mohu tedy zcela splnit usnesení Poslanecké sněmovny a zahájit tedy bod 205, respektive blok voleb.

 

Je to bod

205.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Požádám pana předsedu volební komise a volebního výboru pana poslance Petra Tluchoře, aby se ujal slova k bodu 205. Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás provedl pokud možno co nejrychleji blokem voleb. Bod 205 je Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Je to pokračování přerušeného bodu. Zde jen připomenu, že v prvním kole jsme dne 3. února nezvolili nikoho a do druhého kola postupuje Daniel Reisiegel. Nyní prosím přerušit tento bod a otevřít bod 206.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozprava se nevede, protože rozprava byla ukončena.

 

Přikročíme k bodu

206.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých
osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Bod 206 je Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky. Rovněž pokračování přerušeného bodu. Opět připomenu, že v prvním kole nebyl zvolen žádný kandidát a do druhého kola tajné volby postupují Miroslav Svoboda a Jan Vidím. I zde prosím o přerušení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stejné jako u bodu 205. Rozprava se nevede, pokračujeme dalším bodem.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Další bod je

207.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci a pro vyšetření propojení některých veřejných činitelů se zájmovými skupinami

Pokračování přerušeného bodu. Zde rovněž nikdo nebyl v prvním kole zvolen a do druhého postupuji Stanislav Křeček a Jiří Polanský. I zde prosím o přerušení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Můžeme přikročit k bodu

208.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro vyšetření důvodů a souvislostí neoprávněného udělování akademických
titulů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni, včetně vyšetření role
Akreditační komise a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy při garanci
a kontrole kvality vysokoškolského vzdělávání na veřejných a soukromých
vysokých školách v České republice

Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Bod 208 je Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření důvodů a souvislostí neoprávněného udělování akademických titulů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni včetně vyšetření role Akreditační komise a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy při garanci a kontrole kvality vysokoškolského vzdělávání na veřejných a soukromých vysokých školách v České republice. Rovněž se jedná o pokračování přerušeného bodu. V prvním kole nebyl nikdo zvolen a do druhého kola postupují Eva Dundáčková a Michaela Šojdrová. I zde vás, pane předsedající, prosím, abyste tento bod přerušil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Další bod.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Další bod je

209.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky

K dnešnímu dni Rada Státního fondu kultury České republiky nepracuje, neboť po skončení funkčního období předcházející rady nebyli dosud zvoleni noví členové. Dne 23. února 2010 předložil ministr kultury 11 kandidátů pro volbu nejvýše 13 členů Rady Státního fondu kultury. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům a budou uvedeny na hlasovacím lístku. Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvoleným členům započne jejich tříleté volební období dnem volby.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu o kandidátech a o způsobu volby. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Budeme pravděpodobně, pane předsedo, muset hlasovat o tajném způsobu volby, který navrhuje komise.

 

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 364, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tajný způsob volby z členů Rady státního fondu kultury České republiky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 364 z přítomných 130 pro 105, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme postupovat podle pokynů volební komisi. Přerušuji bod 209. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dalším bodem je

210.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

K dnešnímu dni je neobsazeno 9 míst. Jedná se tudíž o návrh na jmenování devíti členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky. Na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny předložily ve stanovené lhůtě subjekty oprávněné ze zákona celkem 10 návrhů. Tyto návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům. Připomínám, že toto hlasování je atypické. Nejedná se o volbu, neboť Poslanecká sněmovna hlasuje o navržených kandidátech a na základě výsledku hlasování a po přijetí usnesení Poslanecké sněmovny zašle předseda Sněmovny jmenovací dopis novým členům Kontrolní rady Grantové agentury. Novým členům započne jejich čtyřleté funkční období dnem přijetí usnesení Poslanecké sněmovny o jejich jmenování.

Volební komise navrhuje tajné hlasování. Dále připomínám, že se jedná o návrh a následné jmenování, proto se toto hlasování neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že v následujícím hlasování kandidát neobdrží dostatečný počet hlasů, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům i ke způsobu volby, případně dal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Otevírám rozpravu, vážené paní kolegyně, páni kolegové. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo je pro, tedy kdo se do ní hlásí. O způsobu volby budeme teprve hlasovat. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

 

Rozhodneme hlasováním o způsobu volby, tak jak ho navrhl volební komise, to znamená v hlasování pořadové číslo 365, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro tajný způsob volby. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 365 z přítomných 131 poslance pro 101, nikdo proti. Budeme volit tajným způsobem.

 

Přerušuji bod 210. Zahajuji bod

211.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pod bodem 211 se skrývá Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu. K dnešnímu dni jsou neobsazena čtyři místa členů této rady. Na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 11 návrhů, proto tedy v souladu s § 41a jednacího řádu neprováděl volební výbor předvýběr kandidátů, neboť bylo předloženo pouze 11, což je méně než trojnásobek volených čtyř členů. Proto volební komise předkládá návrh všech 11 jmen v abecedním pořadí. Navržení kandidáti předložili všechny požadované doklady, kandidátka byla postoupena poslaneckým klubům a k informaci předsedovi Poslanecké sněmovny. Zákon způsob volby nestanoví, volební výbor i volební komise navrhují volbu tajnou. Zvoleným členům započne jejich šestileté funkční období dnem volby.

Prosím, pane předsedající, abyste i zde otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Otevírám rozpravu k Návrhu volby členů Rady Českého rozhlasu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

 

Rozhodneme o způsobu volby, a to v hlasování pořadové číslo 366, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 366 z přítomných 131 poslance pro 107, proti nikdo. Tajná volby byla schválena.

 

Přerušuji bod 211. Zahájím bod

212.
Návrh na volbu člena Rady České televize

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Bod 212 je Návrh na volbu člena Rady České televize. V Radě České televize je stále neobsazeno jedno místo této rady uvolněné rezignací pana Jana Jařaba. Na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny bylo předloženo pět návrhů a volební výbor v souladu s § 46a jednacího řádu provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni. Navržení kandidáti předložili všechny požadované doklady. Kandidátka byla postoupena poslaneckým klubům a k informaci předsedovi Poslanecké sněmovny.

Složení kandidátky je následující: paní Marcela Mertinová, Karel Světnička a Jan Šlajs.

Volební výbor i volební komise navrhuje volbu tajnou, přestože zákon způsob volby nestanoví. Zvolenému členovi započne funkční období dnem volby a v souladu s ustanovením § 4 odst. 4 zákona o České televizi bude zvolen na dobu zbývající do konce funkčního období toho člena, jehož místo se uprázdnilo, v tomto případě je to datum 19. března 2014.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP