(16.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Padl procedurální návrh, ale jsme v obecné rozpravě. Ptám se, jestli někdo ještě má jiný návrh. Není tomu tak, tak je to vynikající a můžeme o vašem návrhu rozhodnout okamžitě.

 

V obecné rozpravě ve třetím čtení padl návrh na opakování druhého čtení. O tom návrhu rozhodujeme okamžitě po skončení obecné rozpravy. Tu jsem tedy ukončil a rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 74, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 74 z přítomných 122 poslanců pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Návrh zákona o České národní bance, sněmovní tisk 800, byl vrácen do druhého čtení. Pravděpodobně zítra ráno rozhodneme o dalším postupu. (Poznámka pana poslance Doktora: Už je rozhodnuto.) Už je rozhodnuto. Prosím, pane zpravodaji, ještě máte slovo, než ukončím tento bod.

 

Poslanec Michal Doktor: Dnešním hlasováním Poslanecké sněmovny už bylo toto druhé čtení zařazeno a je na konci tohoto bloku, který právě projednáváme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pak se k tomu možná ještě do 19 hodin dostaneme.

Budeme pokračovat bodem číslo 46. (Předsedající jedná s poslankyní Jakubkovou.) Paní kolegyně dnes ráno žádala o projednání tisku 1064, zprávě premiéra vlády České republiky o ovzduší v Moravskoslezském kraji. Teď mi paní kolegyně Jakubková oznámila, že tento tisk vám byl doručen do vašich schránek na klubech. V tomto ohledu nemohu jinak, než abyste si to ověřili na svých poslaneckých klubech, případně na výborech, kam je vám doručováno, a podle toho se bude odvíjet i případné možné zařazení toho bodu. Oněch 24 hodin je nepřekročitelná lhůta k projednání takového tisku, pokud nejde o zákon. To bylo organizační sdělení.

 

Budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze, a to bodem číslo

46.
Návrh poslanců Vladimíry Lesenské, Dagmar Molendové, Ludvíka Hovorky
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1026/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jsme v prvém čtení a navrhovatelé požádali o projednání podle § 90 odst. 2. Byl tady návrh, abychom se zákonem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 1026/1. Požádám, aby u stolku zpravodajů zaujala své místo paní poslankyně Vladimíra Lesenská za navrhovatele a zpravodaj pro prvé čtení Kosta Dimitrov. Paní zástupkyni navrhovatelů vidím a zároveň ji žádám, aby předložený návrh zákona uvedla. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, pánové, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, se předkládá na základě nutnosti reagovat na negativní případy, kdy zaměstnavatelé, kteří své zaměstnance - osoby se zdravotním postižením odměňují mzdou, vyžadují, aby tito zaměstnanci s nimi uzavřeli dohodu o poskytování části mzdy naturální formou podle § 119 zákoníku práce, i když zaměstnancům tento způsob odměňování naprosto nevyhovuje. Zaměstnanci jsou tak nuceni odebírat například poukázky na různé služby, jako jsou lázeňské nebo rehabilitační pobyty, masáže apod. Přitom se jedná o služby, které zaměstnanci se zdravotním postižením nemohou využívat, protože jsou pro ně nedostupné ať už z hlediska bezbariérovosti, nebo velké vzdálenosti od místa bydliště. Obava ze ztráty zaměstnání a příjmu vede zaměstnance k tomu, že se zaměstnavateli takové dohody uzavírají.

Za účelem eliminace zneužití části příspěvku zaměstnavatelem se navrhuje zpřesnit podmínky vyplácení příspěvku v článku 1 našeho návrhu. Vzhledem k tomu, že mzda zaměstnanců je zaměstnavateli plně nebo částečně refundována příspěvkem poskytovaným úřadem práce v penězích, je žádoucí zabezpečit, aby i zaměstnancům byla jejich mzda poskytována v penězích, respektive aby zaměstnanci nebyli za práci odměňováni výrobky, které nepotřebují, k čemuž už bývají při uzavírání pracovněprávního vztahu ekonomicky nuceni. K zamezení tohoto nežádoucího postupu zaměstnavatelů se navrhuje, aby se pro účely stanovení výše příspěvku naturální mzda nezahrnovala do skutečně vynaložených mzdových nákladů.

V článku 2 našeho návrhu v přechodném ustanovení se navrhuje výslovně upravit poskytování příspěvku za období před účinností zákona, o nějž se však žádá již za účinnosti tohoto zákona. S ohledem na to, že se příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením poskytuje čtvrtletně zpětně, navrhuje se stanovit účinnost zákona prvním dnem nejbližšího kalendářního čtvrtletí po jeho vyhlášení. Neposkytnutí příspěvku na tu část mzdy, která byla poskytnuta naturální formou, by mělo přinést úspory finančních prostředků vynakládaných ze státního rozpočtu. Jejich výši však nelze konkretizovat ani na základě kvalifikovaného odhadu, protože příspěvek je poskytován na základě skutečně vynaložených mzdových nákladů, v nichž je naturální mzda již vyjádřena v peněžní formě.

Návrh zákona nemá dopady do rozpočtu krajů ani obcí. Návrh zákona je dále v souladu s ústavním pořádkem, s právem Evropské unie a Evropského společenství i s mezinárodními smlouvami podle čl. 10 Ústavy.

S ohledem na naléhavou potřebu přijetí navržené úpravy tak, aby mohla vstoupit v účinnost nejlépe již od 1. července 2010, se navrhuje, aby Poslanecká sněmovna podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvním čtení, tak jak tady přednesl pan předsedající. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Vladimíře Lesenské a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Kosta Dimitrov. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Kosta Dimitrov: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych k vystoupení kolegyně Lesenské za navrhovatele pouze dodal, že byť se v článku 1 návrhu zákona jedná o formulačně jednoduché doplnění § 78 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, obsahově jde o významnou úpravu garantující zaměstnancům se změněnou pracovní schopností úhrnnou výplatu jim náležející a zaměstnavatelem vykazované mzdy v peněžní formě. Takto navržený zákon tedy objektivizuje nárok zaměstnanců na plnohodnotnou odměnu za jimi vykonanou práci, chrání jejich oprávněný zájem a poskytuje ekonomickou a sociální jistotu vyplývající z jejich pracovněprávního vztahu vůči zaměstnavateli. Stát pak má jistotu, že jím vyplacené plnění se co do formy plně kryje s plněním zaměstnavatele vůči zaměstnanci.

S předloženým návrhem se tedy ztotožňuji. Současně souhlasím a doporučuji projednání a přijetí předloženého návrhu již v prvním čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, a dívám se, kdo se hlásí z místa. Ano, vidím pana poslance Michala Doktora a eviduji další přihlášky. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP