(16.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

To je příběh, který mě se osobně - já se zdráhám jíti až touto maximalistickou cestou. V době, kdy jednal Evropský parlament a Komise o těchto věcech, o těchto garancích, jsem to nahlas skrze média komentoval. Nicméně, vážené kolegyně a kolegové, tohle je prostě povinnost, a podotýkám a podtrhuji, bohužel povinně aplikovat do našeho právního řádu. Nelíbí se mi to, protestuji, a to je tak asi všechno, co s tím mohu dělat. Tohle je věc, kterou prostě pominout nemůžeme, a připouštím, že kvalitativní změna nastolující například povinnost bank platit nikoliv jednou za rok, ale čtyřikrát do roka a zvedající odvod z jednoho procenta na 0,4, ale čtyřikrát, samozřejmě aplikuje to navýšením odvodů 1,6 % za celé období atd. atd.

Já myslím, že ty věci jsou domyslitelné, není přece potřeba se schovávat za formu otázek a odpovědí pana ministra. Tohle jsou přece rozpravy již dávno proběhlé. Někteří z nás vnímají v navýšení garance pojištění vkladu, respektive toho, co má být vyplaceno, komfort, který má být standardem, nechcete doříkávat tu druhou část věty, že to někdo musí zaplatit. Já jako zpravodaj v této věci a především jako ekonom, říkám: vždycky to někdo zaplatí. Jen hlasujte prosím pro, s vědomím toho, že je to povinnost, kterou nám nařizuje dneska evropské právní prostředí, že je to tak vždy a že se tomu nelze vyhnout.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Někdo další si přeje vystoupit v obecné rozpravě? Ne. Obecnou rozpravu končím. Námitka proti návrhu projednávání podána nebyla, rozhodneme tedy podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. (Zazněl gong.)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1018 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení." (Opakovaně zazněl gong.)

Ano, odhlásím vás na žádost a požádám o novou registraci. Příchozí upozorňuji na odhlášení a prosím, aby se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Ještě jednou připomínám, že budeme rozhodovat o tom, zda souhlasíme s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1018 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení.

Paní poslankyně Dundáčková má náhradní kartu č. 40.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 68. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. (Poslanec Michal Doktor: Neběží hlasovací zařízení.)

Ještě jednou tedy, teď už je to v pořádku. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 117 poslankyň a poslanců, pro návrh 92, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Doktor. Jako zpravodaj ví, že zde nelze podat pozměňovací návrhy, pouze navrhnout opravu data účinnosti v návrhu zákona a jeho legislativně technické, gramatické, písemné nebo tiskové chyby. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl legislativně technickou úpravu týkající se právě a jen účinnosti, která je vyjádřena v části 6. Účinnost čl. VII, a tato zní: Tento zákon nabývá účinnosti 15. dnem po dni jeho vyhlášení s výjimkou ustanovení článku I bodů 12, 14, 16 a 34, které nabývají účinnosti dnem 31. prosince 2010.

A dovolte ještě jednou zopakovat zdůvodnění. Z návrhu zákona vypadlo v čl. I jedno ustanovení, takže se posunulo pořadí jednotlivých bodů, avšak toto nebylo reflektováno v označení těch bodů dalších a je tady chybně uvedeno pořadí bodů jako 13, 15, 17 a 35.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Táži se, zdali si někdo další přeje vystoupit v této rozpravě. Ne.

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 1018, ve znění úpravy, kterou navrhl pan zpravodaj. (Opakovaně zazněl gong.) Je to tak v pořádku, pane zpravodaji?

 

Poslanec Michal Doktor: Pokud není nutné o té změně hlasovat zvlášť, tak nepochybně je možno hlasovat i takto.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Je to návrh opravy data účinnosti.

 

Poslanec Michal Doktor: Paní místopředsedkyně, já bych raději doporučoval hlasovat zvlášť a pak závěrečné hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Budeme hlasovat nejprve o tom návrhu, tak jak jste jej přednesl, posléze tedy o předneseném návrhu usnesení.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu data účinnosti, tak jak byl přednesen panem zpravodajem.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 69. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 114, návrh byl schválen.

 

Nyní tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 1018, ve znění schválených úprav."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 70. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 119 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k projednávání bodu číslo

45.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
nařízení Evropského parlamentu a Rady o ratingových agenturách
/sněmovní tisk 1019/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Opět navrženo prvé čtení, resp. navrženo prvé čtení dle § 90 odst. 2, tedy abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas právě již v prvém čtení.

Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministra financí pan Eduard Janota. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zažil jsem velmi bouřlivé a zajímavé debaty o ratingových agenturách v rámci diskuse Rady ECOFIN. Víte, že činnost, nebo možná ne zcela důsledná činnost některých ratingových agentur byla spojována s výsledky bankovního sektoru, které i v zámoří i v Evropě měly poměrně výrazný vliv na vznik krize v počátku u bankovního sektoru, později se tato krize promítla i do vůbec krize hospodářství jednotlivých zemí, tu a tam ve větším či menším rozsahu. Myslím si tedy, že úprava stávajících pravidel v této oblasti je velmi potřebná, velmi nutná a zejména zavádí jednotná pravidla pro vydávání a užívání ratingů a dohled nad ratingovými agenturami.***




Přihlásit/registrovat se do ISP