(13.00 hodin)
(pokračuje Bursík)

To znamená, že bude inkasovat výkupní ceny elektřiny a bude mít mimořádnou návratnost z tohoto projektu, dáno dnešními výkupními cenami, to za prvé. Za druhé, na základě tohoto vykázaného projektu získá povolenky zdarma a vyinkasuje tím další výhodu, která bude kvantifikovatelná, protože se odhaduje, že v té době může stát jedna tuna oxidu uhličitého, to znamená povolenka, mezi 40 a 60 eury a to bude konkurenční výhoda této elektrárenské společnosti. Nic proti tomu, to bylo prosazeno v průběhu francouzského předsednictví, je to výhoda, kterou může Česká republika čerpat, ale je nepoctivé, aby to bylo čerpáno bez řádně stanovených pravidel a aby si česká vláda a Parlament nezajistily, že tuto výhodu budou moci elektrárenské společnosti čerpat proti plnění za to, že skutečně něco aktivního navíc, adicionalitu, něco navíc udělají pro modernizaci výroby elektřiny, distribuce elektřiny i na straně spotřeby, na straně úspor.

Já potom v podrobné rozpravě načtu pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu výboru pro životní prostředí, jehož cílem bude vypustit § 10a, který se týká postupného náběhu aukcí.

Mohl bych k tomu ještě uvést celou sérii dalších argumentů, ale opakuji, není zde nebezpečí z prodlení, je zde naopak nebezpečí, které tkví v tom, že nějakým stříháním a lepením upravíme znění § 10a tak, že se ukáže, že je neaplikovatelný. Stát se dostane do problematické situace, protože podniky, kterých se to týká, budou počítat s aplikací tohoto paragrafu a ve skutečnosti se pak ukáže, že je v rozporu s teprve připravovanými guidelines Evropské komise, a jenom to vytvoří nestabilitu, nejasnosti a nejistoty v právní úpravě postupného náběhu obchodování s povolenkami emisí skleníkových plynů a povede to celkově ke snížení autority tohoto instrumentu, který je tržní, který je v souladu s tržní ekonomikou a od kterého se očekává, že nejen v podmínkách České republiky a nejen v podmínkách Evropské unie, ale v podmínkách celosvětových bude tím nástrojem, který povede k tomu, že se vlastně světové hospodářství postupně převede na hospodářství, které se bude méně a méně opírat o fosilní paliva a pomůže se vyrovnat s problémem změn klimatu.

Já vám děkuji za pozornost a v podrobné rozpravu načtu ten jednoduchý pozměňovací návrh. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud ne, obecnou rozpravu končím. Snad mohu mít ambici jediného prozatím přihlášeného pana poslance Bursíka požádat, aby načetl ještě svůj návrh, abychom mohli tento bod uzavřít před polední přestávkou.

 

Poslanec Martin Bursík: Pane místopředsedo, děkuji pěkně. Je to tedy pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu výboru pro životní prostředí uvedenému v tisku 1021/1.

Komplexní pozměňovací návrh výboru pro životní prostředí se mění takto. V části první článku I bod 18 zní: Ustanovení § 10a včetně nadpisu se vypouští. Bod 19 zní: Dosavadní § 10b se označuje jako 10a. Poté se v části první v článku I. zrušují body 20 až 25 a bod 30. Článek I části první se přečísluje.

Toto je jednoduchý pozměňovací návrh, jehož cílem je vypuštění § 10a zákona. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Pokud ne, tak podrobnou rozpravu končím a táži se pana ministra, zdali hodlá přednést závěrečné slovo. Moc mu to nedoporučuji vzhledem k času, ale jednací řád mi nic jiného neumožňuje, takže máte slovo.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Jan Dusík Děkuji, pane předsedající. Slibuji, že budu stručný. Novela z vládní předlohy, to znamená co se týče letectví, je z našeho pohledu potřebná, lhůta pro transpozici uplynula.

Co se týče té druhé části, tak je zde určitý konkurenční návrh mezi tím, co schválil výbor pro životní prostředí, a tím, co bylo předloženo panem poslancem Bursíkem. Je skutečností to, že metodika Evropské komise, která by měla být přijímána, zatím není k dispozici. Proces, který je nastaven v té novele, i po úpravě výborem pro životní prostředí se posouvá v čase, nicméně samozřejmě bude důležité, jak ta finální metodika Evropské komise bude vypadat. Nelze vyloučit, že i když do té doby bude zpracován plán pro přidělování povolenek zdarma, tak si vyžádá po přijetí té metodiky jeho úpravu. Čili je to na posouzení Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Pane zpravodaji, chcete vystoupit? Nechcete. Dámy a pánové, končím druhé čtení této vládní předlohy.

Vyhlašuji přestávku do 14.30 hodin, s tím, že organizační výbor se sejde ve 13.15.

 

(Jednání přerušeno ve 13.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP