(14.30 hodin)
(pokračuje Jacques)

Podporu má tento návrh velikou a pouze z časových důvodů se jej nepodařilo projednat. Bylo by skvělé, kdyby tato Poslanecká sněmovna zákon v legislativním procesu dokončila. Navrhuji jako druhý bod po písemných interpelacích tento čtvrtek anebo obdobně, jak jsem zmínila v předchozím materiálu, na první možné místo, které bude k dispozici.

Poslední požadavek, který bych ráda přednesla, je vládní návrh, třetí čtení novely zákona o nadacích a nadačních fondech. Jedná se o tisk číslo 969, bod 167 programu schůze. Předkládá jej ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ráda bych požádala o jeho zařazení na tento pátek jako první bod v bloku třetích čtení. Jedná se o velmi významný dokument a byla bych ráda, kdyby jménem vlády České republiky získal zde podporu.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, já vás ještě nepustím od řečniště. Zeptám se, vy jste navrhovala sněmovní tisk 640. To je bod který, jestli se mohu zeptat. Sněmovní tisk 640, druhé čtení...

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Ano, ano. Jedná se o bod číslo 20 druhé čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dvacet, druhé čtení. A název toho bodu mně doložíte písemně a tam je to na 18.30 dnes?

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Ano. Usnesení Poslanecké sněmovny k vyvěšení tibetské vlajky na hlavní žerď Poslanecké sněmovny by bylo zařazeno dnes v 18 hodin, půl hodiny před skončením dnešní schůze Poslanecké sněmovny, tak aby vlajka mohla zavlát zítra od 9 hodin.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Dáte mně návrh toho bodu písemně.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Spolehněte se.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Než dám dalšímu poslanci slovo, pan poslanec Raninec náhradní karta číslo 41.

A nyní vystoupí pan František Sivera, připraví se paní poslankyně Jakubková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, žádám vás o podporu pevného zařazení bodu číslo 54 našeho programu, což je sněmovní tisk 1048, a to je vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění aplikace a snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tento bod jsem chtěl zařadit pevně na čtvrtek jako první bod po písemných interpelacích, ale chci se zeptat - paní Kateřina Jacques, špatně jsem to slyšel, už tam něco zařazovala?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní Kateřina Jacques navrhla, tak by to mohl být návrh jako druhý bod třeba.

 

Poslanec František Sivera: Takže jako druhý bod po písemných interpelacích.

Krátké uvedení tohoto zákona. Tento zákon vychází z plánu na snížení administrativní zátěže podnikatelů. Myslím si, že hlavně v dnešní době hospodářských problémů je velice důležitý. Podle předpokladů Ministerstva průmyslu a obchodu by mělo dojít ke snížení nákladů u podnikatelů přibližně o půl miliardy korun, což není zanedbatelná částka. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Jakubková, připraví se pan poslanec Vidím. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji vám, pane předsedo. Pane premiére, dámy a pánové, avizuji po domluvě s předsedou vlády Janem Fischerem svou žádost, kterou přednesu v průběhu zasedání této 75. sněmovny, a sice o zařazení zprávy premiéra o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Dovoluji si vás upozornit, že zpráva byla vládou projednána včera, a dovoluji si doufat, že nebude s jejím předložením do Sněmovny otáleno. A my bychom se mohli dostat k jejímu projednání nejlépe tuto nebo příští středu a navrhuji jako první bod po vládních priorizovaných předlohách, případně po již pevně zařazených bodech. Lze předpokládat, že diskuse k tomuto bodu bude věcná stejně jako minule, nevezme nám mnoho času, a proto vás už nyní žádám o podporu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Vidím, připraví se pan poslanec Opálka - ale tam už v podstatě to jsou ty samé body, co navrhl pan poslanec Kováčik, tak se připraví pan poslanec Marek Benda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, paní a pánové, dobrý den. Dovolte mi, abych vás požádal o zařazení nového bodu do pořadu právě probíhající schůze. Vláda České republiky projednala na svém předposledním zasedání návrh na prodloužení doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice na území České republiky. Jedná se o to, že od roku 2004 ve Vyškově působí britský výcvikový tým, tzv. BMATT, který provádí výcvik vojáků Aliance, ale i vojáků zemí začleněných v Partnership for Peace, ale i vojáků zemí, které jsou úplně vně aliančních vztahů a vazeb. Mandát tohoto výcvikového týmu, britského výcvikového týmu na území České republiky, končí v říjnu letošního roku, začátkem října letošního roku. Protože jsme si však jistě vědomi toho, že není možné ten tým, jeho mandát prodloužit těsně před koncem tohoto období, a protože nevíme, jak rychle budou ustaveny orgány příští Poslanecké sněmovny, proto vláda projednala už teď tento návrh, a já tedy žádám Poslaneckou sněmovnu, aby se jím zabývala tento pátek jako prvním bodem po pevně zařazených bodech. Jedná se o sněmovní tisk 1062, vládní návrh na prodloužení doby působení britského výcvikového poradního týmu v České republice.

Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan poslanec Benda, připraví se paní poslankyně Marková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, já navážu na návrh, který zde přednesla paní kolegyně Jacques a dovolím si v návaznosti na něj navrhnout, abychom vzhledem k tomu, že v průběhu tohoto volebního období dochází k situaci, že 10. března zasedáme a všichni víme, že 10. března je výročí povstání Tibeťanů, 51. výročí povstání Tibeťanů, tak navrhnu, abychom do programu této schůze zařadili prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu v roce 2010. Nebudu vám ho teď celé číst a velmi bych vás požádal, abyste zařadili takový bod s tím, že vám samozřejmě posléze prohlášení bude rozdáno a projednali bychom ho v rámci bodu, pokud by byl zařazen.

Pokud by bylo rozhodnuto, že takový bod bude zařazen, doporučuji, aby byl projednán buď dnes po bodu, který navrhla paní Kateřina Jacques, to znamená po 18. hodině těsně před vyhlášením pauzy nebo zítra hned v 9 hodin ráno. Já vím, že jsou zítra vládní návrhy zákonů, konzultovali jsme to s panem premiérem. Myslím, že to není věc, která by nás měla dramaticky zdržet a vzhledem k tomu, že je zítra desátého, tak mi připadá trochu nešťastné se k tomu usnášet jedenáctého. Takže bych doporučoval, aby to bylo buď dnes od 18 hodin nebo zítra od 9, ale to jsou návrhy. Prvním mým návrhem je zařazení tohoto bodu, druhým je návrh na případné pevné zařazení dnes v 18, třetím na případné pevné zařazení zítra v 9. Každý z vás může podle svého rozhodnutí hlasovat pro jeden dva až všechny tři tyto návrhy. Bude to na každém z vás.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Já bych poprosil, abyste mi název bodu doručil písemně.

Nyní vystoupí paní poslankyně Marková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych vás požádala o zařazení bodu do bloku druhých čtení: návrh poslanců Soni Markové a Milana Bičíka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 916. To do bloku druhých čtení.

Za druhé potom do bloku třetích čtení návrh poslanců Soni Markové, Milana Bičíka, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 793.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Ještě mi byla doručena další přihláška a tou je pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP