(9.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hlásí se paní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu vás zdržovat, ale pro vyjasnění situace, v jaké se nacházíme, je důležité, abych tady ocitovala stenozáznam ze chvíle, kdy jsem řídila Poslaneckou sněmovnu a kdy bylo rozhodnuto o zařazení bodů pana poslance Bohuslava Sobotky na dnešní ráno.

Já jsem ho jako řídící schůze upozornila, prosím, cituji ze stenozáznamu: Upozorňuji pana poslance Bohuslava Sobotku, který žádá o zařazení bodů tak, jak je přečetl - prosím, abyste mě kontroloval, pane poslanče - tedy bodů č. 6, 7, 8, 9, sněmovních tisků 939, 788, 798 a 959, že žádáte-li zařazení těchto bodů ve třetích čteních jako první čtyři body na tento pátek v 9 hodin ráno s vědomím, že nevíte, zda bude tento program doprojednán a že bude dodrženo pořadí bodů tak, jak určuje jednací řád pro mimořádnou schůzi.

Jinými slovy, dámy a pánové, jednáme ve dvou režimech. Buďto v režimu řádné schůze, nebo mimořádné schůze. Jednací řád popisuje přesně, co lze dělat v režimu řádné schůze a co lze dělat v režimu mimořádné schůze. V režimu mimořádné schůze nelze předřazovat žádné body jiným bodům a nelze zařazovat nové body. Z tohoto pohledu bylo možné procedurálně hlasovat o návrhu pana poslance Bohuslava Sobotky jako o návrhu podmíněném, s tím, že dojde-li pořadí k bodu č. 6, 7, 8, 9, budeme moci o nich hlasovat. To bylo jasné a takto se chováme i v řádných schůzích, že zařazujeme různé body, a pakliže není dosaženo podmínek stanovených jednacím řádem, nemohou být projednány, byť zařazeny byly. Tolik na vysvětlenou.

Prosím, aby to nikdo nepřekrucoval. Prosím, abychom si jasně byli vědomi toho, že jednací řád je zákonem, a jestliže my jsme zákonodárci, tak jsme první, kdo musí zákony dodržovat! Děkuji. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda Petr Tluchoř. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já děkuji paní místopředsedkyni Němcové a už jen chci uvést na pravou míru slova, která jste pronesl vy v tom svém neoprávněném vstupu. Já jsem v žádném případě neřekl, a proti tomu se důrazně ohrazuji, že by paní místopředsedkyně Němcová porušila zákon o jednacím řádu. Ten zákon jste porušili vy svým hlasováním a svým návrhem. Není to tak - a vy jste tu interpretaci provedl naprosto nekorektně - že bych říkal, že zákon o jednacím řádu porušila paní místopředsedkyně. To rozhodně neplatí. Ona se podle mě chovala jedině možně v dané situaci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já to nebudu komentovat.

Budeme hlasovat bez rozpravy o návrhu pana poslance Cyrila Svobody. Pan Cyril Svoboda navrhl, abychom schůzi, o které jsme předpokládali, 68., nekonali nyní od 9 hodin, ale abychom konali nejdříve 67. schůzi, to znamená zvolili postup, který byl zvolen včera po přerušení schůze 71. Což logicky uznaly všechny poslanecké kluby, a je to tedy návrh jistě hlasovatelný.

Znamená to, že nejdříve musíme přerušit zahájenou 68. schůzi. To mohu učinit tímto rozhodnutím, protože ve skutečnosti, když jsme ji zahájili jako přerušenou, tak tady padl návrh. Já to ale pro jistotu dám odhlasovat, že přerušujeme 68. schůzi, aby věc byla zcela v souladu s jednacím řádem a nebyla zpochybňována.

 

O přerušení 68. schůze rozhodneme bez rozpravy nyní v hlasování číslo 9. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti přerušení 68. schůze? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 9, z přítomných 162 pro 88, proti 66. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji tedy 68. schůzi a podle našeho rozhodnutí, které jsme učinili včera, budeme v dnešním jednání pokračovat přerušenou 67. schůzí, která byla včera přerušena po ústních interpelacích. 67. schůze znamená, že jsme ve schůzi běžné, která byla svolána.

Nejdřív vyhlásím přestávku na přestavení počítačového programu, a to do 9.40.

 

(Schůze přerušena v 9.25 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP