(12.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Polanský: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, tento pozměňovací návrh, který přednesl můj předřečník pan kolega Lhota, je přesně důkazem toho, že my tady musíme řešit jednu kauzu, která má být řešena úplně někde jinde. Jestliže dochází k situaci, která je popsána v odůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu, to znamená k manipulaci s laserovým paprskem v okolí letiště se zaměřením na jednotlivá letadla, tak potom nám to trestný čin obecného ohrožení podle § 272 trestního zákona přesně upravuje. Já se domnívám, že my se tím musíme zabývat jenom proto, ale na druhou stranu se mi tomu zase nechce věřit, protože tady jsou dvě tvrzení: že policie se touto věcí nechce zabývat, že dokonce ta oznámení odložila. Mně se tomu skutečně nechce věřit, protože ti, kteří by toto učinili jako vyšetřovatelé nebo orgány činné v trestním řízení, tak by měli velice, velice rychle přezkoumat své vědomosti o trestním zákonodárství. Nechce se mi věřit, že by případně takovýto postup požehnalo státní zastupitelství jako orgán, který dohlíží na veškeré úkony činěné v trestním řízení.

Přestože už bylo řečeno k těmto skutkům zde mnohé, půjdu ještě do jedné podrobnosti, abyste viděli, o jaký jde problém, a to je přímo do té skutkové podstaty obecného ohrožení. Tady se říká, že kdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu, což je nad 5 milionů, což je v podstatě každé letadlo, tím, že zapříčiní požár, povodeň, škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil - to je jedna z možností ke stíhání, ty síly - anebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, tak je tady sazba pro takovéto jednání tři až osm let. A máme-li tedy v té skutkové podstatě řečeno "jiného podobného nebezpečného jednání", tak to v každém případě musí pokrývat tuto situaci.

Já rozhodně nezlehčuji a jsem samozřejmě zastánce toho, aby takovéto jednání bylo potrestáno velmi přísně, a nejenom s laserem. Domnívám se, že i třeba obyčejné zrcátko, kdyby bylo zaměřeno do kabiny pilota, tak se také jedná o trestný čin obecného ohrožení.

Za této situace mi skutečně není jasné, proč minimálně od minulého týdne neslyšíme informaci z médií, že se orgány činné v trestním řízení touto kauzou zabývají, neboť byla publikována v tisku, byla publikována na internetu apod. Nevím, z jakých údajů vycházel pan ministr vnitra Pecina ve vazbě na to, co říkal pan kolega Bratský, že policie tvrdí, že nedošlo k žádnému oznámení. Pak se musím zeptat samozřejmě předkladatelů tohoto pozměňovacího návrhu, zda skutečně došlo k takovému postupu ze strany orgánů, které se zabývaly tím používáním laseru u letiště, zda skutečně ta oznámení byla činěna. Já to tady nemůžu a ani my to tady nemůžeme rozhodovat.

Já si tedy dovolím z tohoto místa vyzvat orgány činné v trestním řízení, aby se touto kauzou zabývaly, neboť je to skutečně velmi závažná situace. Rozumím tomu, co říkal zástupce předkladatelů nebo co říkal pan poslanec Hojda, že je potřeba, aby byly upraveny ty další záležitosti spojené s provozem letišť, to je to pásmo atd. Tomu naprosto rozumím. Ale - několikrát se tady argumentovalo tím, že je třeba rychle přijmout tuto normu, že je potřeba rychlé řešení. Rychlé řešení je, aby si letiště najalo podstatně silnější ostrahu letištní plochy a aby bylo zahájeno trestní stíhání proti osobám, které se takto chovají.

Jinak po té procesní stránce, pokud jde o podání tohoto pozměňovacího návrhu, připojuji se k návrhu kolegy Pospíšila, aby věc byla vrácena do prvého čtení, neboť si myslím, že je naprosto nezbytné, aby tento pozměňovací návrh prošel i ústavněprávním výborem, i když si nemyslím, že trestní zákoník je nedotknutelný, byť jsem při minulém vystoupení, pokud jde o řidičské průkazy, takto argumentoval, ale rozhodně jsem přesvědčen o tom, že trestní zákoník by měl alespoň rok být aplikován, potom by měla být provedena inventura a celkově by měly být případně učiněny návrhy na jeho vylepšení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Polanskému. Pane poslanče, vnímám váš návrh procedurální jako vrácení výboru k novému projednání. Vy jste řekl do prvého čtení a to bychom podle jednacího řádu nemohli hlasovat, ale vrácení výborům k novému projednání. Takže to je v pořádku.

Hlásí se s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Pleva a potom vnímám přednostní přihlášku pana ministra dopravy Gustáva Slamečky, poté pan poslanec Špika. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, bavíme se tady skutečně o téměř virtuální realitě, protože pan ministr Pecina zde říkal, že policie žádný podnět nemá, žádný podnět nešetří. Bylo by dobré, aby nám předkladatelé toho návrhu řekli, odkud vědí, že se ta skutečnost skutečně stala. Protože pokud to bylo pouze v novinách, tak vám mohu říct, když si přečtete kdykoli zprávy o tom, co se děje v Poslanecké sněmovně, zjistíte, že jste byli na úplně jiné schůzi. Takže novinové články bych nebral za ty úplně nejrelevantnější.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak, děkuji. Nyní pan poslanec Urban s faktickou poznámkou a poté tedy pan ministr. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, nezdržím vás déle než ty dvě minuty. Já si myslím, že tohle je opravdu příklad toho, abychom se tady ve Sněmovně pokusili na chvíli složit zbraně, a během deseti minut takovou věc můžeme vyřídit. Jestli tady povedeme nějaké dlouhé právní analýzy, kde všichni víme, že dva právníci - tři názory, tak tu situaci prostě nevyřešíme. Já si myslím, že tady k nějakému ohrožení teoreticky, možná i prakticky docházet může a že Sněmovna neudělá žádnou chybu, když bez jakýchkoli ideologií přispěje k bezpečnosti leteckého provozu tím, že zakáže lasery v blízkosti letišť a překvalifikuje možná takové pokusy na trestný čin, protože dnes, jak víme, je to pouze přestupek. Myslím, že žádnou chybu v tom udělat nemůžeme a že nám na to může stačit při dobré vůli deset minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní se slova ujme pan ministr dopravy Gustáv Slamečka a připraví se pan poslanec Jan Špika. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (slovensky) Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem tu debatu pozorně sledoval. Nejsem ani ministrem vnitra, ani ministrem spravedlnosti, ale ověřil jsem si v průběhu jednání, že žaloby na tento čin byly podány. Byly podány jednak Letištěm Praha, jednak ČSA, jednak Lufthansou a jednak Úřadem pro civilní letectví. Všechny žaloby byly zastaveny státním zastupitelstvím. Takže ještě jednou říkám - byly zastaveny státním zastupitelstvím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP