(15.00 hodin)
(pokračuje Janota)

Čtvrtou věcí, kterou jsme diskutovali, je otázka možného zvýšení zdanění. Víte, že dneska jsou sazby podle obratu 6, 8, 10, 15 a 20 procent. My jsme navrhli zrušit dvě nejnižší sazby s tím, že by mohly fungovat pouze tři sazby. Nicméně v této věci se nebráníme ani dalším možným úpravám ze strany Poslanecké sněmovny.

Takže to jsou asi základní prvky návrhu, který jsme předložili. Chci říci, že tou poslední, ta je spíš formálního charakteru a týká se tzv. her v pokeru, kdy pokerové soutěže, hry pořádané v prostorách občanských sdružení, nebyly vůbec předmětem zdanění, resp. ty výhry. Takže jsme toho názoru, aby byly konány pouze v kasinech, to znamená v prostorách, kde je možné tyto věci zdaňovat.

Dámy a pánové, já myslím, že v tomto smyslu vláda udělala maximum pro to, aby se v dané chvíli, v daných možnostech časových a možná i politických z pohledu Sněmovny, přijala nutná opatření, o kterých tady mluvili předřečníci. Já s nimi plně souhlasím a jsem připraven podpořit jakýkoli návrh, který zjednoduší roli Ministerstva financí, přispěje k ztransparentnění toho byznysu a dá pořádek a jasno i do rozdělování prostředků, které s tímto souvisí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Táži se, kdo další si přeje vystoupit v obecné rozpravě. Pan poslanec Pavel Němec. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážená paní předsedající, pane předsedo vlády, členové vlády, kolegyně, kolegové, chci tady říci, že nemá smysl opakovat to, co už bylo řečeno. A z toho, co už tady bylo řečeno, mám jeden dobrý pocit. Nalevo i napravo existuje snaha řešit hazardní hry. Existuje snaha podívat se alespoň na ty nejpalčivější problémy a otázky a existuje snaha s tím něco udělat. Vnímám pozitivně i postoj pana ministra financí Janoty, který když zjistil, že není schopen, a protože to je velmi složitá otázka a velmi složitá agenda, udělat velký nový herní zákon a dneska je teprve v polovině prací na věcném záměru, tak se připojil k tomu, že je potřeba ještě v této Poslanecké sněmovně za tohoto funkčního období přijmout alespoň krátkou novelu. Jsem tomu rád, protože jinak než spoluprací všech subjektů, které jsou dneska na půdě Poslanecké sněmovny, ta práce nebude možná k dokončení.

Já ovšem ale, pokud chceme myslet tuto aktivitu zcela vážně a vzhledem k tomu, že máme dneska 3. února a do konce volebního období zbývá opravdu velmi krátký čas, tak si dovoluji navrhnout, abychom práce na finální podobě této novely řekněme zintenzivnili a abychom získali takový odpovídající prostor, aby bylo možno do konce funkčního období této Sněmovny novelu schválit. Proto bych chtěl navrhnout, aby byla zkrácena doba na projednání této předlohy o 30 dnů. Alternativně snad, pokud by tento návrh neprošel, o 20 dnů. Já přesto věřím, že projde první varianta, protože deklarovaná snaha všech zástupců všech stran změnit některé palčivé problémy a vyřešit je je tady jasná.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Další, který vystoupí v této rozpravě, je pan poslanec Svoboda. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, role, nebo přesněji řečeno pozice diskutujícího v závěru diskuse je vždy těžká, protože většina argumentů byla již řečena, a snažím se být stručný, a tudíž je neopakovat. Nicméně mi dovolte říci pár obecnějších poznámek, protože na detaily bude zcela jistě prostor v druhém kole a na tu diskusi se obzvlášť těším. A především se těžím na diskusi ve výboru, protože ten je k tomu určen a to je to správné prostředí.

Nicméně je to již čtvrtá novela, která je na scéně, mimo pražského návrhu, mimo senátního návrhu, mimo návrhu kolegy Cyrila Svobody, tak tato novela, která zcela jistě posbírala určité zkušenosti, tak musím říci, že tak jak jsem s nimi byl obeznámen, tak je ten nejkvalitnější základ a jsem tomu rád, že se stane určitým nosičem té odborné diskuse a je to jenom dobře. Přimlouvám se také k tomu, aby ta diskuse se zaparkovala v rozpočtovém výboru, protože to je výbor, který se této problematice věnuje léta.

Na druhé straně již zde bylo řečeno několik zavádějících argumentů typu, jak lze ještě zefektivnit výnosnost daní nebo výtěžku z této branže, a to je velkou otázkou, protože tak jak jsou zkušenosti, tak pochopitelně výtěžnost z jednotlivých hracích strojů není taková, jak si většina z nás v tomto sále myslí. Ale na druhou stranu zcela je realitou, že přesměrování těch toků, zadresnění těch toků je to, o čem se je relevantní bavit a má svůj smysl, protože je divné, když je provozována tato činnost na určitém území a ta správa či samospráva do tohoto režimu nemá co mluvit. Takže to se jenom přimlouvám za to, aby došlo k nápravě, a zároveň jsem také rád, že tato diskuse včetně odborných seminářů, včetně zintenzivnění aktivit i na Ministerstvu financí dochází k tomu, že byť to bude dílčí novela, protože diskuse o celé problematice je daleko širší pojem, protože jenom v těchto dnech se na mne obrátilo několik subjektů typu i z oblasti telekomunikací, protože najednou začal být zájem i o to, jestli se novela dotkne i spotřebitelských soutěží, a další hráči na ekonomické scéně, kteří jsou samozřejmě na tuto branži napojeni, tak jestli se jich to dotkne, nebo ne.

Jsem rád, že dojde k této dílčí novele, která bude přínosem, a dojde k tomu, že obce budou daleko spokojenější, a myslím si, že i občané, protože budou cítit, že se i v této oblasti něco děje. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Dalším vystupujícím v obecné rozpravě bude pan poslanec Braný. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, pane ministře, vážená vládo, já jsem si samozřejmě připravil obsáhlé vystoupení na podporu tisku, který máte před sebou, který dnes projednáváme, byl jsem jedním z předkladatelů, ale pak jsem od toho ustoupil, protože víme, že čas jsou peníze, a když je tu ta shoda, tak se není třeba navzájem teď přesvědčovat o tom, že budeme o věci jednat.

Ale přes to všechno teď jsem požádal o slovo, a to z jednoho důvodu: Nejdřív neskromně jsem byl názoru, že by si mohla Sněmovna vsadit, že tisk 971, kde jsem taky předkladatelem, bude nejschůdnější a projde Sněmovnou. Ovšem mezitím začaly diskuse, a tomu rozumím, že kompetence obcí, a průniku dalších čtyř návrhů, které tady jsou, vedle kolegy Svobody, tak jsou tady Prahy a ještě tu máme ze Senátu návrh a vláda něco připravila. Najednou začala o tom široká diskuse. Já jsem to vnímal podprahově, nebyl jsem nikdy přizván na žádné takovéto jednání. Tím si nestěžuji, jen chci říci, aby to nadšení jednat a všichni jednají, aby neopomněli klub KSČM při tom. Takže jsem dostal výstup z tohoto jednání, to musím říct, včera odpoledne. A když jsem si to prošel, tak si myslím po zkušenostech, když vezmu pracovně zákon o praní špinavých peněz, kdy ho všichni chtěli, a řešili jsme ten zákon dva roky - pan kolega Sobotka si na to pamatuje, my jsme spolu tady takhle sedávali, stačil se zasnoubit i oženit. A potom jsme vyřešili akorát notáře. Takže mám pěkné obavy, jak bude ta práce dál pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP