(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak ještě jednou, já to teď shrnu. Já si myslím, že první musím nechat hlasovat o tom návrhu pana poslance Nečase. Ten tady byl jako první a ten nakonec říká, že to chce zařadit jako první bod v pátek. A pak tady druhý v té rozpravě v těch návrzích zazněl návrh také pana poslance Sobotky, který navrhoval, aby ten bod byl zařazený dnes po pevně zařazených bodech. Mohu to nechat takto hlasovat? Mohu. Takže tato dvě hlasování. Pokud projde pan poslanec Nečas, tak už se o poslanci Sobotkovi nemusí hlasovat. Je to tak? (Tichý souhlas.) Budeme postupovat takto.

 

Takže první hlasování je tedy návrh pana poslance Nečase, aby se tento bod zařadil jako první v pátek ráno.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zařazení bodu navržené panem poslancem Nečasem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 277. Přihlášeno je 193, pro hlasovalo 95, proti 55. Tento návrh byl zamítnut.

 

Teď budeme hlasovat ten druhý návrh na pevné zařazení, a to je, aby byl tento bod zařazen pevně po pevně zařazených bodech dnes. Tak hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento návrh pevného zařazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 278. Přihlášeno je 193, pro hlasovalo 190, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegové a kolegyně, já bych ještě rád pana místopředsedu požádal, zdali by nám znovu zopakoval přesný název bodu, který byl dnes zařazen po všech pevně zařazených bodech, aby to bylo zřejmé.

A za druhé, pokud v tom názvu je slovo zpráva, tak si myslím, že by bylo dobré, abychom v tom čase, který zbývá do projednání tohoto bodu, obdrželi zprávu, anebo bylo jasně řečeno, kdo přednese zprávu k této věci na úvod projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ten bod, tak jak je tady písemně navržen, zní: Zpráva ministra vnitra, policejního prezidenta, ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně o vyšetřování korupce při nákupu a pronájmu letounů Gripen. Takže tady je těch předkladatelů hodně. Já nevím, jestli si představuje poslanec Nečas, že by měli všichni přednést nějakou zprávu?

Prosím, pan poslanec Sobotka se hlásí o slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo za to, že jste zopakoval celý název tohoto bodu. Já se domnívám, že tady existují dvě možná řešení. Za prvé předseda Poslanecké sněmovny požádá dotčené členy vlády, aby se zúčastnili projednávání tohoto bodu a přednesli zprávu ústně, nebo dotčení členové vlády na základě žádosti předsedy Poslanecké sněmovny předloží písemnou zprávu členům Poslanecké sněmovny tak, abychom se těmito zprávami mohli zabývat v diskusi o tomto bodu. Já si myslím, že jeden nebo druhý postup je naprosto nezbytný, abychom tady netrávili čas zbytečně tím, že budeme debatovat o něčem, k čemu nemáme vůbec žádný podklad ze strany členů vlády. Samozřejmě pan poslanec Nečas k tomu mohl některý podklad předložit. Žádný podklad zatím nepředložil a já bych očekával, že buď budeme mít písemné zprávy jednotlivých členů vlády, nebo bude garance, že tyto zprávy zde budou předneseny osobně ústní formou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, já si myslím, že předložit písemné zprávy je možné. Nicméně účast zúčastněných nebo oslovených, aby mohli reagovat na případné otázky, by byla více než vhodná.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže já předpokládám, že předseda Sněmovny požádá o předložení těch zpráv ty příslušné. Myslím si, že to bude vyřízeno, aniž bychom to nějak speciálně hlasovali. Stačí to takto panu poslanci Sobotkovi? Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já bych uvítal prohlášení předsedy Poslanecké sněmovny o tom, že požádá členy vlády, kteří jsou zmíněni v tomto názvu bodu, o přednesení buď ústní zprávy na začátku projednávání bodu, nebo o předložení písemné zprávy do začátku projednávání tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Jestli mohu pořádat předsedu Sněmovny pana Vlčka, aby se vyjádřil.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ano, samozřejmě vyzvu ty dotčené ministry a policejního prezidenta, aby se dostavil na jednání. Samozřejmě musíme odhlasovat, aby se mohl zúčastnit tohoto jednání. A také je vyzvu, aby předložili, pokud na to budou mít čas, nějaké písemné podklady. To je všechno, co k tomu mohu dodat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak stačí? Můžeme ukončit tento bod, je zařazen a podmínky jsme si vyjasnili. Myslím, že bychom měli hlasovat dále.

Další návrh, to byl pan poslanec Miroslav Kalousek. Jemu se jednalo o zařazení tisku 922. Tam šlo o pevné zařazení? Ne o nové zařazení bodu. O pevné zařazení. (Hlasy z pléna napravo: Nové.) Nové zařazení, tak je to jasné.

 

Budeme hlasovat o novém zařazení tisku 922. Takže budeme nejdřív hlasovat o zařazení tisku 922 do pořadu schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 279. Přihlášeno je 193, pro hlasovalo 88, proti 36. Ten návrh byl zamítnut.

 

Další hlasování je pan poslanec Walter Bartoš. Tady se jednalo o bod 183, Radějovská obora, a šlo o to, zařadit tento bod pevně, a bylo několik alternativ. Takže budeme hlasovat ty alternativy, dokud nějaká projde.

 

Ta první alternativa, kterou navrhoval pan poslanec Bartoš, byl tento bod 183 zařadit na dnešek jako první bod jednání. To je jasné.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařadit bod Radějovská obora dnes jako první bod jednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 280. Přihlášeno 193, pro hlasovalo 90, proti 46. Tato alternativa neprošla.

 

Pak tady byla druhá. Ta druhá byla po gripenech. (Hlasy z pléna.) Souhlasíte s tím tedy? (Opět hlasy zprava.) Gripeny byly zařazeny jako poslední pevně zařazený bod dneska. (Hlasy z lavic napravo: V pátek.) Ano, takže by to byl druhý bod po gripenech v pátek. Takto? (Opět hlasy nesouhlasné.) Ty jsou dneska, takže to nejde. Takže první bod v pátek - bez gripenů, dobře. Takže první bod v pátek, to je varianta, kterou budeme hlasovat.

 

Zahajujeme hlasování. Kdo je pro, zařadit Radějovskou oboru jako první bod v pátek, stiskne tlačítko a zvedne ruku. První bod v pátek. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 281. Přihlášeno je 193, pro hlasovalo 95, proti 45. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pak tady byla poslední varianta a ta byla v pátek po pevně zařazených bodech. Ano? Takže to je ta třetí alternativa, tu hlasujeme dnes teď.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pátek po pevně zařazených bodech, stiskne tlačítko a zvedne ruku. (Kdo je proti?)

Hlasování má pořadové číslo 282. Přihlášeno je 193. Pro hlasovalo 155, proti 2. Tento návrh byl zařazen.

 

Můžeme hlasovat další návrhy. To je pan poslanec Jiří Čepelka. Tak pan poslanec Jiří Čepelka tady přednesl celou řadu návrhů na vyřazení bodů a zároveň žádal, aby o vyřazení se hlasovalo odděleně. Takže musím vám vždycky říkat to číslo a budeme odděleně hlasovat o vyřazení jednotlivých bodů, tak jak je navrhoval na vyřazení pan poslanec Čepelka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP