(15.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Jenom bych možná v té souvislosti ještě malinko reagoval a jsem rád, že ti, kteří věděli a kteří prosazovali tuto změnu a kteří na ní dále setrvávají a obhajují ji a samozřejmě díky jejich přičinění tady ta změna je, což, myslím si, pan poslanec Nečas tady jasně deklaroval, že to byla správná změna, správná úvaha a že je potřeba na této změně setrvat. To je celkem pochopitelné a nikdo mu nevyčítá, nebo nevyčítá ODS, že jejich představa o tom, že se má snížit mateřská, je setrvalý stav.

Ostatně, snížení rodičovského příspěvku, stejně jako příspěvku na péči, stejně jako porodného, to přece byly věci, které prosazovala pravice, které prosazovala prostřednictvím pana ministra financí a dalších a které do poslední chvíle hájila. A nebýt sociální demokracie... A já jsem rád, že paní poslankyně Šojdrová tento návrh předložila, protože samozřejmě těch několik hlasů KDU-ČSL by nestačilo na prohlasování tohoto návrhu. A my rádi ty svoje hlasy připojíme, protože máme stejný názor a jsme rádi, že v této chvíli se našla širší shoda, než která byla v době schvalování Janotova balíčku, a že tuto změnu je možné realizovat.

To, co mně osobně vadí, a myslím si, že to je opět znovu a dokola, že tento návrh mohl být schválen už vloni na podzim, a dokonce mohl být v účinnosti už k 1. lednu, takže vůbec nemuselo dojít k poklesu mateřského příspěvku. Ovšem obstrukčním postupem a znemožněním zkrácení projednávání lhůt ze strany ODS...

Já jsem rád, že pan poslanec Nečas opět říká, že to bylo správné rozhodnutí a že na tom setrvávají i nadále a že učiní cokoliv, včetně zřejmě i svých zástupců v Senátu, tzn. že se budou snažit tento návrh vrátit. Předpokládám, že návrh získá více než 101 hlasů, aby bylo jasné, že jakékoliv vracení toho návrhu je zbytečné, protože stejně projde.

Pouze spoléhání na to, že tento návrh neprojde díky lhůtám, to je samozřejmě věc, ve které zřejmě má dneska ODS dobré zkušenosti. Je to ale, myslím si, i jasná zpráva našim rodičům, maminkám, že zkrátka a dobře jsou strany, které si myslí, že je potřeba podporovat rodiny, a k tomu patří i podpora tohoto zákona, a jsou strany, které si myslí, že je potřeba na rodinách, seniorech, zdravotně postižených šetřit a naopak je potřeba snižovat daně těm lidem, kteří mají nejvyšší příjmy. Je to transparentní, je to jasné a netřeba to zastírat nějakými krvavými kompromisy.

Já chápu, že pro ODS a pro pana Nečase a další bylo krvavé přistoupit na podmínku, že se rodičovský příspěvek, příspěvek na péči a porodné nebudou snižovat, já chápu, že si představovali, že se sníží, ale prostě tak to je. V zásadě jsem rád, že se podařilo tyto věci prosadit, a budu ještě raději, když se podaří dotáhnout do konce i tento mateřský příspěvek.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále se ptám, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Ano, hlásí, prosím. Pan zpravodaj David Kafka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kafka: V podrobné rozpravě bych chtěl i jménem klubu ODS přednést návrh na zamítnutí tohoto textu, o kterém se bude hlasovat samozřejmě při třetím čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Dále se do podrobné rozpravy nikdo nehlásí, proto podrobnou rozpravu končím. Táži se, jestli chce vystoupit zástupce předkladatelů. (Nechce.) A pan zpravodaj? Také nechce.

V podrobné rozpravě zazněl návrh na zamítnutí, o kterém budeme hlasovat před třetím čtením. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji paní předkladatelce a panu zpravodajovi. Končím bod číslo 6.

 

Zahájím bod

30.
Návrh poslanců Zdeňky Horníkové a Jana Bürgermeistera na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické
vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům
a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
(stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 843/ - druhé čtení

Návrh uvede za navrhovatele paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké pozdní odpoledne. Vážený pane předsedající, děkuji za udělené slovo. Kolegyně, kolegové, ve svém úvodním slovu budu poměrně stručná. Nicméně tento tisk byl projednáván poměrně dlouho, a tak si dovolím jenom pár slov na připomenutí.

Tisk 843 je tiskem, který se zabývá zákonem o vlastnictví bytů, který byl již jedenáctkrát novelizován, je to zákon, který by si zasloužil úplně nový text, úplně nové napsání. Nicméně život ukázal řadu problémů, které zákon přináší, a to především vznikem novely 103/2000 Sb., kdy bylo vytvořeno společenství vlastníků bytových jednotek. A protože i tento zákon byl psán poměrně horkou jehlou, myslím si, že život přinesl řadu problémů. My jsme se spolu s kolegy pokusili vyřešit pouze ty nejzákladnější, nejklíčovější problémy, které tento zákon má.

Hlavní problémy vidíme v tom, že nejsou zcela funkční společenství, že zde je jistý nezájem o správu společných částí domu, jistý nezájem o chod, opravy a řádný provoz. Proto jsme se snažili upravit některé paragrafy, především pak některá hlasovací práva tak, aby společenství a shromáždění byla životaschopná a akční. V žádném případě se nepouštíme v této novele do jakýchkoli řešení osobních vlastnických vztahů, řešíme spoluvlastnické vztahy v domě.

Tato novela se týká především otázky prohlášení vlastníka, usnášeníschopnosti, jak jsem se již zmiňovala, otázek zástavního práva, některé dvojkolejnosti v právní úpravě. Vzhledem k tomu, že ale před projednáním tohoto tisku byla již projednána novela předložená v tisku 266 a některá problematika již byla projednána a schválena, některé části návrhu jsme již museli vypustit, a proto, pane předsedající, v podrobné rozpravě přednesu, které pasáže byly vypuštěny, a uvádíme je jako legislativně technické.

Myslím si, že v tuto chvíli ode mne jako předkladatele ten úvod stačí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. I vás poprosím, abyste se posadila ke stolku předkladatelů. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 843/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pan poslanec Jan Babor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Babor: Dobrý podvečer. Děkuji za slovo. Pane předsedo, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já budu ve své zprávě stručný, protože ty důvody tady prakticky uvedla paní navrhovatelka, kolegyně Horníková.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na základě doporučení podvýboru pro bytovou politiku tento návrh projednal, tuto novelu zákona o vlastnictví bytů č. 72/1994 Sb., předloženou sněmovním tiskem č. 843. K tomuto sněmovnímu tisku předložila vláda své stanovisko pod sněmovním tiskem 843/1. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP