(15.20 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Přesně tak, pane předsedo, já bych chtěl požádat o přikázání také výboru ústavněprávnímu této Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Já bych navrhl, aby se tímto zákonem zabýval i petiční výbor. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Jaký? Petiční. Jsou ještě nějaké další návrhy? Pan předseda Tluchoř. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. Jednak samozřejmě přednesu návrh, ale chtěl jsem poděkovat poslancům ČSSD, že konečně po dvou letech změnili názor a propustili tento zákon do normálního projednávání, opravdu za to děkuji. A návrh zní tak, že bych rád zkrátil lhůtu na projednání tohoto zákona ve výborech na 30 dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Takže to jsou všechny návrhy, které... O slovo se ještě přihlásil pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, navrhujete některý další výbor?

 

Poslanec Václav Exner: Ne, pane předsedo. Mám jenom námitku, že návrh na změnu lhůty k projednání není možné dát mimo rozpravu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, máte pravdu, ale já bych na to upozornil před hlasováním, to se nebojte. Takže to jsou všechny návrhy, které měly padnout. Podle toho, že se nikdo nehlásí... Pan ministr Barták chce vystoupit.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji. Pane předsedající, já si také velmi vážím toho přístupu, který nakonec zvítězil, rozumný, protože toto tady poslouchat pro mě jakožto nepamětníka těch dob minulých, 50. let, ale zato pamětníka těch let 90. bylo opravdu otřesné, takže já vám za to děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tím jste otevřel obecnou rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan předseda Tluchoř. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, já děkuji panu místopředsedovi vlády za otevření rozpravy. Omlouvám se, že jsem svůj návrh přednesl mimo možnosti, které mi umožňuje jednací řád, a návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů přednáším nyní. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, do rozpravy se dále hlásí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pane místopředsedo vlády, dámy a pánové, já navrhuji prodloužení lhůty o 20 dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Navrhujete prodloužení o 20 dnů. Táži se, jestli někdo dále chce vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. Závěrečná slova už byla přednesena. Nyní tedy budeme hlasovat o návrzích na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 224 z přihlášených 164 poslankyň a poslanců pro návrh 158. Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Dále budeme hlasovat o dalším návrhu - přikázat tento návrh k projednání výboru ústavněprávnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 225 z přihlášených 164 poslankyň a poslanců pro návrh 134, proti 13. Konstatuji, že i tento návrh jsme přikázali výboru ústavněprávnímu.

 

Dále zazněl návrh přikázat tento návrh petičnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 226 z přihlášených 164 poslankyň a poslanců pro návrh 84, proti 63. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán i petičnímu výboru.

 

Další návrh byl pana poslance Tluchoře a ten navrhl, aby lhůta byla zkrácena na 30 dnů. Je tomu tak, pane poslanče? Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 227 z přihlášených 163 poslankyň a poslanců pro návrh 81, proti 28. Tento návrh byl zamítnut.

 

Další návrh byl na prodloužení o 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 228 z přihlášených 164 poslankyň a poslanců pro návrh 32, proti 84. Tento návrh nebyl schválen.

 

Takže konstatuji, že jsme tento návrh přikázali výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, výboru ústavněprávnímu a výboru petičnímu. Lhůta nebyla zkrácena. Děkuji panu senátorovi, děkuji panu poslanci a taktéž děkuji předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové. (Potlesk zprava.) Končím bod 194.

 

Budeme pokračovat dalším bodem. Je jím bod

6.
Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Ludvíka Hovorky, Jiřího Carbola a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském
pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 939/ - druhé čtení

Návrh uvede za navrhovatele paní poslankyně Michaela Šojdrová. Pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Omlouvám se vám, pane předsedo. Vůbec nechci zdržovat, jenom pro stenozáznam bych prosil, že v dnešním hlasování č. 163 jsem hlasoval ano, na sjetině mám ne. Omlouvám se všem. Nezpochybňuji hlasování, jenom oznamuji, že jsem hlasoval ano.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní tedy vystoupí zástupce navrhovatelů paní poslankyně Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych ve druhém čtení jen velmi krátce připomenula, co je obsahem tisku 939. Tímto návrhem chceme napravit to, co se stalo na podzim roku 2009, kdy byla schválena změna vyrovnávacího příspěvku v mateřství a těhotenství, kterým se snížil tento příspěvek v průměru o 20 %. Jsme přesvědčeni, že šlo o nespravedlivé snížení peněžité pomoci v mateřství, a chceme, aby i v roce 2010 pomoc v mateřství byla udržena na úrovni roku 2009. To je obsahem naší předlohy změny zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP