(10.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Domnívám se, že toto je velmi nebezpečná věc pro standardní fungování na základě Ústavy ČR, pro standardní fungování naší Poslanecké sněmovny, a skutečně bych rád požádal vedení Poslanecké sněmovny, aby se touto nebezpečnou interpretací našich pravidel zabývalo a případně navrhlo jejich změnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji za podnět, vážený pane předsedo. Slovo má předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní a pánové, chci na sdělení nebo žádost pana předsedy Tluchoře sdělit poslaneckému klubu vaším prostřednictvím, paní předsedající, následující: Pokud vy, kolegyně a kolegové z klubu ODS, podpoříte zařazení mateřské, zařazení zrušení stropů zdravotního a sociálního pojištění, zařazení 13. důchodu, pak slibuji, že já, Kováčik, podpořím zařazení onoho tisku, o kterém mluvil pan kolega Tluchoř.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji paní místopředsedkyně. Nechci zdržovat. Panu předsedovi Kováčikovi vaším prostřednictvím vzkazuji, že kdyby nahlédl do schváleného seznamu, programu této schůze, tak by zjistil, že body, o kterých mluví, zařazeny jsou (smích zprava) a nebude se zřejmě hlasovat o jejich novém zařazení.

Pro ostatní bych rád, abychom si prošli záznam dnešního dne, a myslím, že prostým součtem délky vystoupení pana předsedy Sobotky a pana předsedy Kováčika rozhodně se dostaneme nad čas, který jsme věnovali návrhu pana poslance Nečase. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme se zabývat procedurálním návrhem, který přednesl předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Sobotka.

 

Tento procedurální návrh zní, resp. budeme hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna dnes může jednat a hlasovat i po 19. hodině. Je tomu tak, pane předsedo? Ano. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 154 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 53. Konstatuji, že s tímto procedurálním návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní přikročíme k hlasování o jednotlivých návrzích na změnu pořadu našeho jednání tak, jak byly řádně předneseny v době k tomu určené. Ještě jednou opakuji, že nás čeká více než 40 jednotlivých hlasování.

 

Prvním návrhem byl návrh pana poslance Tluchoře na zařazení sněmovního tisku 476 jako prvního bodu našeho dnešního jednání.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 155 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 88, proti 8. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. (Potlesk zprava.)

 

Přejete si prosím provést kontrolu výsledku hlasování? Z pohybu poslance Zapletala to odhaduji. Ne-li, budeme pokračovat dál. (Probíhá kontrola hlasování.) Pane poslanče Tluchoři, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já bych jenom velmi krátce upozornil - pan předseda Sobotka ještě včera a dnes v novinách, včera v televizi, jasně říkal, jak je v poslaneckém klubu ČSSD volné hlasování na zařazení zákona o třetím odboji. V okamžiku, kdy se objevily čtyři hlasy z klubu ČSSD, okamžitě běží k těm, kteří hlasovali pro, aby je přesvědčil, že hlasovali chybně. Děkuji pěkně. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče Sobotko?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já myslím, vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegové, že je přece každému jasné, proč bylo navrženo projednávat dnes jako první právě tento bod. Dá se předpokládat vzhledem k tomu, že se jedná o velmi nekvalitní legislativní návrh, že vyvolá velmi rozsáhlou diskusi v této Poslanecké sněmovně, která samozřejmě odloží projednávání jakýchkoliv dalších bodů, které jsme v minulých dnech zařadili jako pevné body na dnešní jednání Poslanecké sněmovny. Jestliže tato Poslanecká sněmovna rozhodla v minulých dnech o pevném zařazení celé řady bodů, a dokonce některé jsme ještě navrhli k pevnému zařazení i dnes ráno, pak podle mého názoru zařazení tohoto kontroverzního bodu jako prvního na začátku dnešního jednání znamená, že dnes již žádné jiné body neprojednáme. (Projevy nesouhlasu v řadách ODS.) Myslím si, že ze strany Občanské demokratické strany by bylo seriózní, pokud má návrh na zařazení tohoto kontroverzního bodu, aby se pokusila dojednat takové místo v programu schůze Poslanecké sněmovny, kde bude dostatečný časový prostor na diskusi o tomto návrhu zákona v prvém čtení. Je to prostě tak! Nejedná se o záměr tuto věc ve skutečnosti projednat, je to pouze plán na to, jak zlikvidovat veškeré ostatní body, které byly zařazeny na dnešní jednací den Poslanecké sněmovny! Tak to prostě je! (Hlasité projevy nesouhlasu poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany pan poslanec Petr Tluchoř. Všechny ostatní hlásící se poslance bez přednostního práva upozorňuji, že jim nemohu udělit slovo. Pane poslanče Tluchoři, ujměte se svého slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Mně už se ani nechtělo vystupovat, paní místopředsedkyně. Považuji argumentaci pana předsedy Sobotky za absolutně neuvěřitelnou a nepřijatelnou. Tento návrh zákona je tady dva roky! Dva roky komunisti se socialisty ho na každé schůzi vyřazují! Opravdu není zájmem této Poslanecké sněmovny 20 let po listopadu 89 morálně ocenit lidi, kteří bojovali proti komunistickému režimu? To, že to není v zájmu komunistické strany, to chápu. Ale pokud sociální demokracie má ve svém názvu demokracie, tak alespoň projednat! A dobře, máte-li pocit, že je to nekvalitní, tak zamítnout je vaším svatým právem, ale alespoň projednat tento bod je myslím to nejmenší, co můžeme pro oběti komunistického režimu udělat. Děkuji pěkně. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Předpokládám, že pan poslanec Škromach vědom si možnosti, které mu dává jednací řád, chce zpochybnit hlasování, protože s ničím jiným vystoupit v tuto chvíli nemůže.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající. Ačkoliv tento návrh zákona pro mě není žádný problém, problémem je to, že je zařazen jako první bod v tomto návrhu programu, takže samozřejmě budu podporovat jeho zařazení a jeho projednání, ale v této chvíli zpochybňuji svoje hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Hlasoval jste pro zařazení tohoto návrhu zákona? (Ano.) Zpochybňujete a podáváte tedy námitku. (Ano.) O této námitce dám bez rozpravy hlasovat. (V pravé části sálu se ozývají pochybnosti, zda opravdu posl. Škromach hlasoval pro.) Ještě jednou má být provedena kontrola pravdivosti tvrzení pana poslance Škromacha? Ano.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 156. Rozhodneme o námitce pana poslance Škromacha. Kdo souhlasí s touto námitkou? Kdo je proti této námitce? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro námitku 116, proti 22.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o zařazení... Ano. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Prosím vás, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Nyní můžeme přistoupit k hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 157. Táži se, kdo souhlasí se zařazením tisku 476 jako prvního bodu našeho dnešního jednání. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro návrh 87, proti 9. (Potlesk zprava.) S návrhem byl vysloven souhlas. (Skandovaný potlesk zprava.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP