(12.30 hodin)

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji a navážu na vaše slova. Česká republika předložila Maltě návrh na ukončení platnosti česko-maltské investiční smlouvy v návaznosti na doporučení Evropské komise. Po vstupu České republiky do Evropské unie se staly dohody o ochraně investic uzavřené mezi členskými státy nadbytečnými, a proto tento postup. Ukončením platnosti těchto dohod nebude nějak dotčena ochrana investorů, nepředpokládá se ani negativní dopad na objem investic u jiných investorů do České republiky.

Chci ještě podotknout, že tato dohoda byla sjednána ve zjednodušené formě tzv. výměnou verbálních nót. Vzhledem k tomu, že se Česká republika ztotožňuje se závěry Evropské komise ohledně další existence investičních dohod, a s ohledem na to, že ukončení platnosti této dohody nebude mít žádný negativní dopad na české investory na Maltě a naopak, protože jejich ochrana je zabezpečena komunitárním právem a harmonizovanými předpisy, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s předloženým materiálem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru byla rozdána jako sněmovní tisky 881/1 a 2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka zahraničního výboru paní poslankyně Kateřina Konečná. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi velmi krátce vás seznámit s návrhem usnesení, které vám bylo rozdáno a je ze 43. schůze dne 11. listopadu. V tomto usnesení zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Maltou o ukončení platnosti Dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 9. dubna 2002 ve Vallettě, která byla sjednána formou výměny nót. Ostatní body jsou standardní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní zpravodajko. Usnesení rozpočtového výboru je identické. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Maltou o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Maltou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 19. dubna 2002 ve Vallettě, která byla sjednána formou výměny nót."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 143. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 101, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Přistoupíme k projednávání bodu 66. Je jím

66.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou
o změně Dohody mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou
o podpoře a ochraně investic podepsané dne 17. dubna 2002 v Sarajevu
/sněmovní tisk 890/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal ministr financí pan Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji, budu velmi stručný. Chci říct, že to opět je reakce na článek 307, a chci říct, že sjednáním protokolu se České republice podařilo dosáhnout plné slučitelnosti dohody o ochraně a podpoře investic s Bosnou a Hercegovinou s komunitárním právem. Proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s tímto protokolem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru byla rozdána jako sněmovní tisky 890/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal za zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Souška předseda výboru pan poslanec Hamáček. Vážený pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru ze 43. schůze, která se konala 11. listopadu loňského roku. Zahraniční výbor po odůvodnění náměstka ministra financí Ing. Tomáše Zídka, zpravodajské zprávě poslance Miloslava Souška a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o změně Dohody mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 17. dubna 2002 v Sarajevu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Usnesení rozpočtového výboru je opět shodné s usnesením výboru zahraničního. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o změně Dohody mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 17. dubna 2002 v Sarajevu.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 144 a táži se vás, kdo souhlasí s navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 126 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti nikdo, s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Nyní se budeme zabývat bodem 67 našeho pořadu jednání. Je jím

67.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko
o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko
o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 4. května 1993 v Praze,
která byla sjednána výměnou nót
/sněmovní tisk 891/ - druhé čtení

Slova se opět ujme ministr financí pan Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Volně navážu. Ke sjednání dohody ukončující platnost původní dohody na ochranu investic se Slovinskem došlo na základě doporučení Evropské komise. To za prvé.

Za druhé, obsah bilaterálních investičních dohod zčásti náleží do působnosti Evropské unie, jejíž právní úprava má přednost před úpravou podle dohod o ochraně investic. Čili toto je formální naplnění a s ohledem na doporučení Evropské komise vláda schválila svým usnesením postup při ukončování platnosti dohod o ochraně investic obecně, které Česká republika uzavřela s členskými státy Evropské unie. Ve smyslu těchto informací byla Slovinsku zaslána nóta 7. ledna minulého roku a bylo navrženo ukončit platnost dohody. Slovinsko nótu přijalo a na základě toho vám tady předkládám uvedený materiál.

Chci říct, že verbální nóty byly sjednány v anglickém jazyce, nemají rozpočtové dopady, nesnižují komfort českých a slovinských investorů v jednotlivých zemích a je plně zabezpečena srovnatelnost s komunitárním právem a předpisy jak obou zemí, tak Evropské unie. Doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s dohodou souhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru byla rozdána jako sněmovní tisky 891/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Daniel Reisiegel. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Vážené dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tuto záležitost na 43. schůzi dne 11. listopadu 2009 a přijal usnesení číslo 235, kterým zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 4. května 1993 v Praze, která byla sjednána formou výměny nót. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji. Usnesení rozpočtového výboru je opět identické s usnesením výboru zahraničního. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 4. května 1993 v Praze, která byla sjednána formou výměny nót."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 145. Táži se vás, kdo souhlasí s navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 126 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k projednávání bodu 68. Je jím

68.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou organizací
pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT) týkající se přístupu
České republiky k Úmluvě o založení Evropské organizace pro využívání
meteorologických družic (EUMETSAT) a souvisejících podmínek a s přístupem
k Úmluvě o založení Evropské organizace pro využívání meteorologických
družic (EUMETSAT) a k Protokolu o výsadách a imunitách
Evropské organizace pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT)
/sněmovní tisk 965/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal ministr životního prostředí pan Jan Dusík. Vážený pane ministře, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP