(10.40 hodin)
(pokračuje Plachý)

Dámy a pánové, projídáním investic do infrastruktury projídáme naši budoucnost. To si uvědomme, to je věta pravdivá. Já za ní stojím. A skutečně ji umím vysvětlit i svým dětem za cenu tu, že máme občas nějaký úvěr od Evropské investiční banky, kterým kofinancujeme výstavbu dopravní infrastruktury.

Někdy mi ta situace, kdy se raději hoduje než staví, buduje, připomíná Švejka, feldkuráta Katze, který pronesl tu památnou větu: "To se nám to hoduje, když nám všichni půjčujou." Dámy a pánové, není daleko doba, kdy půjčovat přestanou. Dokud se nezbavíme feldkurátů sedících v této Sněmovně, nebude dobře. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dvě faktické poznámky - pan poslanec Sobotka a pan poslanec Paroubek. Pane poslanče Sobotko, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, mě mrzí, že pan poslanec Plachý z ODS, který tady chvíli hovořil přede mnou, zřejmě v posledních několika letech vůbec nečetl rozpočet fondu dopravy. Kdyby to totiž udělal a přečetl si alespoň rozpočet, který předkládala a schválila jeho vládní koalice na letošní rok, tak by zjistil, že na příjmové straně je částka 4,4 mld. korun ze stejného zdroje, jako navrhuje pan poslanec Hojda. Čili tady není vůbec žádný rozdíl. I vaše vláda čerpala peníze pro fond dopravy z privatizačního účtu.

Druhá poznámka. Ty peníze tam leží. Je tam zůstatek 16,5 mld. korun k poslednímu listopadu letošního roku. Když Ministerstvo financí spočítalo všechny výdaje v příštím roce, tak dospělo k poznání, že na konci příštího roku tam ještě zbývá nerozdělených 7 mld. korun, aniž by se jakýmkoliv speciálním způsobem zvyšovaly dividendy, to znamená ty prostředky tam jsou. A je podle mého názoru dokonce výhodnější vzít tyto peníze z tohoto privatizačního účtu, než si je půjčovat skrze státní rozpočet, protože když si je půjčíte skrze státní rozpočet, tak budete nést úrokové náklady. Když si vezmete peníze v hotovosti, které leží na účtu Ministerstva financí, tak přijdete jenom o to úročení, které byste získali tím, že by tam ty peníze ještě další dva roky ležely. Čili pro stát je toto výhodnější operace z pohledu nákladů na získání částky 5,1 mld. korun. Ten státní rozpočet je totiž deficitní, vy si na něj musíte půjčit. Tady těch 5,1 mld. si nemusíte půjčit, nezvýšíte o ně státní dluh a jsou připraveny na účtu Ministerstva financí, čili tato operace je standardní a je dokonce efektivní.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka pan poslanec Paroubek. Pane ministře Janoto, vy taktéž s faktickou, nebo s řádnou přihláškou? S faktickou. V tom případě následujete po panu poslanci Paroubkovi před panem poslancem Plachým a panem poslancem Škromachem. Pane poslanče Paroubku, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já bych chtěl prostřednictvím předsedající doporučit panu poslanci Plachému, aby překonal už určité zklamání z politické porážky, protože koneckonců v politice nelze asi všechno vyhrávat, tak to je. On hovořil dramaticky o zadlužení, o hadech, o tom, jak se projídá budoucnost a podobně. Já jsem si dneska přečetl v novinách, že občanští demokraté vyzývají, teď nevím koho, které ministry, to je trošku zmatené, že by měli odejít z vlády. To je, jako když jsem byl kluk, prohrál jsem v kuličkách, tak jsem si sebral kuličky a šel jsem domů. To je něco podobného. (Veselost v pravé části sálu.) Ale my máme trošku větší odpovědnost, odpovědnost za stát.

Já bych ale chtěl doporučit poslancům... Že si to nepřipouštějí občanští demokraté, to je jejich věc, já bych chtěl občanským demokratům ale doporučit, aby mi odpověděli na jednu otázku, na kterou mi nikdy neodpověděli, když jsem se jich ptal už ve středu. Jak se staví k tomu schodku státního rozpočtu, který letos dosáhne, který se jim podařilo vyprodukovat s panem Kalouskem, nejlepším ministrem světa, chtěl bych vidět ty nejhorší, v letošním roce, jak se staví k tomu, že za poslední dva roky včetně roku 2008, kdy žádná krize nebyla, je 300 mld. korun, kterými se zatěžují deficity veřejných rozpočtů. To je neoddiskutovatelný fakt.

Nehovořte, pane poslanče, ani vy ostatní, že tady nějakými pěti miliardami korun se zatěžuje budoucnost vašich dětí. Vy jste ji zatížili až kam. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ministr financí pan Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Velmi stručně. Replika na předchozí. Rozpočet se sestavuje jinak při růstu 6 % a jinak při poklesu 4 %. To je první věc.

Druhá věc. Pan exministr, pan předseda rozpočtového výboru Sobotka tady říkal, že je na účtu 16 mld. V pořádku, nepopírám to. Ale těch 16 mld. je primárně určeno úplně na něco jiného. Z toho by měly být hrazeny ekologické škody, kterých bude možná za 40, možná za 60, možná za 70 mld. Já nevím, nechci předjímat, protože bych tady jaksi nabádal a oceňoval supertendr. To opravdu nechci. Za prvé.

A za druhé. Speciálně dividendy ČEZu, a to bylo doporučováno i sociální demokracií a je to v pořádku, já s tím souhlasím, měly být základem prostředků pro důchodovou reformu. Takže to je další věc. Čili fond dopravy, fond bydlení ty měly být úplně až někde na okraj. Je pravda, že 12 mld. zatím zvyšuje ten deficit z 5,3 na 5,7. Zapojení dalších 5 miliard to zvedá o další zhruba 0,15, 0,16, zhruba dvě desetinky. To je také pravda. Čili buďme v tomto korektní, a jestliže řešíme problémy tak, že si nejdřív investice zkrátíme a pak je projíme a pak je doplníme odjinud, tak to prostě dobrá cesta není. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Další faktické poznámky pan poslanec Plachý, poté páni poslanci Škromach a Sobotka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, pan poslanec Sobotka nezklamal. Pronesl tady oblíbenou větu sociální demokracie. Zdroje jsou, pojďme je projíst! Skutečně pamětihodné. Pan poslanec Paroubek také nezklamal. Opět tady pronesl památnou větu, která doufám se zapíše do historie. Připomíná jeho mládí, když hrával ty kuličky. Prohrál jsem, sebral kuličky a odešel. (Potlesk zprava.)

Pane poslanče prostřednictvím paní předsedající, to děláte celý život. (Veselost zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Další faktická pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že tady se ukazuje naprostá impotence kolegů z ODS, protože už dva dny nevedou nic jiného než neustálé řeči o tom, že tady někdo někoho zadlužuje. Ano, ale aby odvedli pozornost od toho, že oni jsou ti, kteří tady vytvořili dluh pro letošní rok přes 200 mld. korun! Oni jsou ti, kteří nesou zodpovědnost za 160 mld. dluhu na příští rok! A oni se chtějí tady bavit o dvou třech miliardách, které byly přesunuty v rámci rozpočtu a které neznamenají žádný deficit, což ostatně dokázal i ministr financí pan Janota, který odhalil rezervy, když říká, že má 3 mld. na sociální služby.

Ale já jsem chtěl jenom jaksi reflektovat článek v Hospodářských novinách od Petra Weikerta, který tam píše... Nejdřív tedy píšou, že Škromach vzal něco z důchodů, z nemocenské, aby se zasanovaly sociální služby. Teď už tam píše, že jsem vzal 3,8 mld. z fondu dopravy na to, abychom zasanovali sociální služby. My snad můžeme za všechno. Kdyby náhodou, tak ještě možná, že se vymyslí něco dalšího. Takže tyhle nesmysly, které tady někdo šíří a podporuje, dokonce je ani neeliminuje, a já bych očekával od pana ministra financí, že bude skutečně vystupovat jako odborník a vykašle se na tu politiku a lezení kamsi ódéesce. Já myslím, že pan ministr to nemá zapotřebí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Další faktická pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jak je mým zvykem, já jsem vybaven přesnými podklady, a proto vím, že Ministerstvo financí v příštím roce má již naplánováno, že poskytne 15 mld. korun na sanaci starých ekologických škod, to znamená v tom rozpočtu, o kterém já jsem hovořil, že tam zbývá částka 7 mld. korun na to, abychom 5,1 mld. korun přesunuli do fondu dopravy, tak v tom rozpočtu už nyní ministerstvo kalkuluje pro rok 2010 s výdaji v rozsahu 15 mld. korun na sanaci starých ekologických škod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP