(15.30 hodin)
(pokračuje Bratský)

Takže vážený pane ministře Pecino, nové vládní nařízení konečně stanovilo přesnější výklad v zákoně uvedeného pojmu větší než malé množství drogy. Ovšem vzápětí se zjistilo, že díky tomu, že na seznamu omamných látek jsou i ty, které jsou obsaženy například v lysohlávkách a dalších houbičkách nebo také v kaktusech, hrozí nebezpečí, že se mimo zákon dostanou i čeští mykologové a pěstitelé kaktusů.

Můžete nám prosím, pane ministře, podat přesnější vysvětlení nového vládního nařízení a zejména jeho aplikace v praxi? Jak budou postupovat vaši podřízení, především policisté, v této věci?

No, záměrně přeháním, ale nerad bych se dočkal situace, kdy budou náruživým houbařům, mezi něž patří velká část Čechů, Moravanů i Slezanů, a upřímně řečeno tomuto národnímu sportu holduji například i já osobně, prohledávány za odchodu z lesa košíky, zda v nich náhodou není větší než malé množství nepovolených druhů hub. V případě lysohlávek a podobných houbiček jsou to většinou takové ty travnaté, řada z nich je velice lahodných. A musím říci, že třeba lysohlávky já osobně nesbírám, ale máme některé zajímavé houby, které samozřejmě při určitém typu zpracování mohou způsobovat i halucinogenní jevy, ale naopak ty samé houby při jiném zpracování jsou velice lahodné a vítané v českých domácnostech. A patříme, řekněme, mezi světové přeborníky ve znalosti hub.

Dále. Kdy budou muset kaktusáři zkompostovat tu část své sbírky, která obsahuje nadlimitní množství meskalinu? Odborníci vědí, že z meskalu se v Mexiku vyrábí například tequila. Ale samozřejmě při těch zpracováních alkoholových se ztrácejí ty halucinogenní jevy, o které dneska jde.

A navíc, do současné doby bylo trestné jakékoliv množství. Tak proč vzniká najednou taková hysterie? Co se to děje?

Vážený pane ministře, reagujte nějak z vašeho ministerstva a vysvětlete novinářům, že naopak vaše opatření vlastně proráží určité hranice, které zde byly, které byly nastaveny tak, že v České republice žádné omamné látky neměly zatím šanci, mimo alkohol a tabák. Tím, že se snažíme modernizovat českou legislativu, vzniká zbytečná hysterie u těch, kterým by to mělo pomoci. Já jsem dodnes o kaktusářích vůbec neslyšel. A co se to děje? Vždyť oni vlastně do dneška ty kaktusy zřejmě nesměli mít! Anebo v zákoně nebyly vyjmenované. To já nevím. To jsem nedohledal.

Takže pane ministře, odpovězte mi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Myslím, že se rovnou můžete pustit do další interpelace na Michaela Kocába ve věci mezinárodního vnímání diskriminace Romů v České republice. Prosím, začněte.

 

Poslanec Petr Bratský: Já jsem se nad dnešními novinami úplně vyřádil. Vážený pane ministře, Agentura Evropské unie pro lidská práva v uplynulých dnech vydala zprávu, podle níž jsou čeští Romové nejvíce diskriminovanou menšinou ve státech Unie v České republice. Podle studie se údajně 64 % Romů v České republice stalo v posledním roce obětí diskriminace. V závěsu následuje Malta se 63 % diskriminovaných afrických přistěhovalců, ale pak už v tabulce vévodí opět Romové. V Maďarsku 62 % obětí diskriminace, v Polsku 59 %, v Řecku 55 %.

Pane ministře, vy se romské menšině opravdu hodně věnujete a já to coby dlouholetý starosta, který také s touto problematikou přicházel často do styku, umím ocenit. Jak vy vnímáte toto hodnocení z Evropské unie? Je realita v České republice skutečně tak hrozivá? Nebo jsme se stali podobně jako v případě zavedení kanadských víz obětí spíše virtuálního mediálního obrazu naší společnosti, který jen značně zkresleně a vzdáleně odpovídá skutečnosti? Nevytváříme si ten obraz diskriminujících Čechů z velké části o sobě také sami, když zdůrazňujeme, jak se u nás pouze někteří jedinci k Romům chovají, místo toho, abychom více prodali to, co pro ně už stát i společnost udělaly, dělají a ještě budou dělat? Jak agentura podobnou statistiku provádí? Jak velký vzorek obyvatelstva České republiky je dotazován v tomto případě?

Děkuji, pane ministře, za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak to bychom měli Michaela Kocába. A teď tady máme Jakuba Šebestu ve věci použití navýšených prostředků pro zemědělce v roce 2010. Prosím.

 

Poslanec Petr Bratský: Jedna interpelace na pana ministra už před chvílí zazněla. Já se přidám. Velice ji zkrátím. Tím, že tady pan ministr není, se nebudu příliš rozmáchávat.

Včera bylo schváleno v rozpočtu nějaké množství financí, které jde značně přes 1 mld. českých korun. Chápu, že budou použity v zásadě tak, že se tyto částky rozpočítávají na jeden hektar zemědělské půdy té které společnosti.

Já jsem se chtěl zeptat, vážený pane ministře, jaká podpora soukromých zemědělců a malých farem bude určena, resp. především z kofinancování Evropské unie, protože máme zájem na tom, aby malé farmy a malí zemědělci si nastartovali doma nějaké podmínky pro to, aby mohli čerpat z peněz Evropské unie finance na to, aby zmodernizovali svoji drobnou zemědělskou výrobu, aby se stali konkurenceschopní a aby jim to potom, už po těch pěti letech, fungovalo samo i bez dotací. To jsou mimochodem podmínky pro čerpání financí z Evropské unie.

A jaká bude i nadále podpora vašeho ministerstva českých výrobků v českých obchodech? Myslím tím právě znovu farmy a různá družstva na zpracování výrobků, na takové ty různé kozí a další sýry, na zpracování zvláštních typů chleba, na zpracování okurek a dalších výrobků, možná i na podporu vinařského průmyslu a dalších a dalších průmyslů, možná i malých pivovarů a pivovarnictví vůbec a prodejen COOP atp., právě těch menších, které čelí hrozbě velkých řetězců, které ohrožují české zemědělce možná nejvíce. Jaká bude podpora vašeho ministerstva, vážený pane ministře? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď už nám zbývá jenom paní ministryně Miroslava Kopicová ve věci rozpočtových prostředků na vědu a kofinancování projektů z fondů Evropské unie. Můžeme tuto poslední interpelaci přečíst. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Paní ministryně je právě v Senátu, tak byla samozřejmě omluvena. Chápu to. Nemůže být (se smíchem) ve dvou komorách najednou, i když by to bylo půvabné, kdyby to uměla.

Vážená paní ministryně, schvalování státního rozpočtu je již za námi a po včerejším třetím čtení už je zřejmé i výrazné zvýšení celkového rozpočtového deficitu a míry zadlužení České republiky v poměru k HDP. Evropská unie nás již předem varovala, že bychom se tím měli velmi vážně zabývat. V pozadí je dokonce určitá hrozba omezení přísunu evropských peněz. To by mohlo ohrozit řadu našich projektů v nejrůznějších programech financovaných z fondů Evropské unie.

Rád bych se proto zeptal, paní ministryně, jak vy osobně hodnotíte rozpočet v kapitole vašeho resortu a zda se neobáváte toho, že nebude dostatek prostředků na nutné kofinancování projektů hrazených z evropských peněz. Jedná se mi zvláště o rozdělení programů určených na vědu a výzkum a programů určených pro české školství, zvláště vysoké školy. Zmiňoval jsem ale již včera při debatě nad rozpočtem například nákup nových moderních výukových investigativních programů pro základní a střední školy ze zemí, kde je mají propracované, s nutnými překlady, nebo přímo i výuku v angličtině, což by bylo určitě blahodárné pro naše studenty rovněž. Jsou to věci, které by byly velmi zajímavé. Mohly by zaujmout i část pedagogické veřejnosti. Myslím si, že odborná veřejnost by se dokonce s těmi programy ráda seznámila a pracovala s nimi ve prospěch našich dětí. A možná by trochu zapomněla i na ty snížené platy nebo poměrně nízké platy, protože řada pedagogů, tak jak je znám ze své praxe, jsou lidé zapálení pro svůj obor a dělají to jako své poslání.

Kde jsou ty programy, které užívá řada zemí Unie a v České republice stále ještě nenašly své místo na školách? Je to velmi špatné, protože máme školy vybavené učebnami s potřebnou technikou. Děti by byly vedeny k větší kreativitě, k myšlení. A hlavně by je to mnohem více bavilo.

Vážená paní ministryně, těším se na vaši odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Myslím, že mohu poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, že jsme zvládli dnešní ústní interpelace, a ukončuji tedy nejen dnešní bod ústní interpelace, ale dnešní jednání Sněmovny.

Jenom připomínám, že Sněmovna začne jednat zítra v 9 hodin ráno. Na programu má jako první bod rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2010. Tím zítra začínáme. Pak budou následovat třetí čtení: 101, 91, 92.

Přeji vám příjemný večer. Zítra ráno na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 15.40 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP