(Přestávka byla prodloužena do 19.30 hodin, poté až do 20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže dámy a pánové, přestávka pro jednání poslaneckých klubů a reprezentací skončila. Připomenu, že jsme v situaci, kdy byly hlasovány všechny pozměňovací návrhy, které mohly být hlasovány v rámci třetího čtení.

Prosím, abyste se všichni posadili. Prosím o klid. (Šum a neklid v jednací síni.) Prosím všechny, aby se posadili. Dámy a pánové, nerad používám zvonce... (Předsedající vyčkává.)

Tak věřím, že probíhají závěrečná politická jednání, a dovolte, abych vás informoval o tom, že se o slovo přihlásil předseda vlády České republiky pan Jan Fischer. Takže prosím, všichni se posaďte a věnujte jeho vystoupení náležitou pozornost.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, moje vystoupení bude stručné, ale možná o to více naléhavé. Po hlasování o pozměňovacích návrzích jsme se dostali do situace, kdy poslanci za Komunistickou stranu Čech a Moravy a poslanci České strany sociálně demokratické způsobili to, že návrh státního rozpočtu, jeho schodku, jeho parametrů se zásadně vzdálil od návrhu vlády České republiky. Protože jsem slíbil nejen dnes, že ve svých vystoupeních budu konzistentní a tato vláda se bude konzistentně chovat, tak na té konzistenci trvám. Já jsem sdělil na začátku této schůze, jaký je postoj vlády a kam je možno ustoupit z jejího vidění světa, a to byly výdaje na sociální služby. Výsledek je vygenerované zvýšení více než 12 miliard korun a samozřejmě s dopadem na poměr deficitu k HDP, který se blíží někde k hranici nebo k bodu 5,6 nebo 5,7. To je rovněž příliš velká vzdálenost od toho, co vláda deklarovala ve svém programovém prohlášení, ve svých programových prioritách na druhé období svého působení.

To, dámy a pánové, považuji za velmi vážné a způsobilo to i to, že pravá část politického spektra, poslanci Občanské demokratické strany, poslanci, kteří se hlásí ke straně TOP 09 pozbyli ochotu pro tento návrh státního rozpočtu zvednout ruku. Tomu postoji politicky rozumím, nicméně, dámy a pánové, se stejnou naléhavostí bych vás chtěl požádat, abyste zvážili to, co je alternativa. Alternativa je rozpočtové provizorium. Rozpočtové provizorium znamená nejistotu, nejen špatný signál, pokud jde o veřejné finance, ekonomiku, to je špatný signál vůči obyvatelům této země, kterými jsme se tady tolikrát během dnešního dne zaklínali. Provizorium znamená špatný signál pro kraje a jejich hospodaření, znamená podlomení investiční aktivity, znamená špatný signál do zahraničí, nepochybně s rezonancí na rating této země, znamená červenou kofinancování v řadě programů, či úplně všeobecně, a tedy i přísunu evropských peněz.

Těch problémů, které přinese rozpočtové provizorium, je možné tady vyjmenovat ještě dalších deset. Nebudu to činit. Nebudu to činit. Chtěl jsem jenom říci, že tímto hlasováním o pozměňovacích návrzích byl koncept Janotova vládního balíčku rozbořen, neplatí, je to jiný rozpočet, než se kterým sem vláda přišla. To říkám s plnou zodpovědností.

Na druhé straně jsem vás chtěl požádat, zejména jsem chtěl požádat poslance Občanské demokratické strany, poslance, kteří se hlásí k TOP 09, aby zvážili, co je ve hře, a dali svým postojem v hlasování o celém návrhu rozpočtu najevo, že si nepřejí rozpočtové provizorium, jakkoli vím, že to pro ně nebude jednoduché.

Dámy a pánové, je to skutečně obtížné, ale já pevně věřím, že závěrečné hlasování přece jenom nepovede k rozpočtovému provizoriu, ale k přijetí rozpočtu, jakkoli s ním mám velké osobní problémy a má je samozřejmě i vláda České republiky. Je to vzdáleno prostě tomu, s čím sem přišla a o co konzistentně a celou dobu usilovala. Čili chtěl jsem vás o takovýto postoj a o takovouto pozici požádat.

Dámy a pánové, paní poslankyně, páni poslanci, děkuji vám za pozornost. To je vše, co jsem vám chtěl teď říci. (Déletrvající potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády za vaše vystoupení. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ODS, kterému musím udělit slovo, kdykoli o to požádá.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já věřím, že v takto vážné situaci omluvíte a pochopíte ještě žádost o desetiminutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže ve 20.20 hodin se sejdeme zde ve sněmovně.

 

(Jednání přerušeno ve 20.08 hodin.) ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP