(16.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Říká-li pan kolega Škromach "navrhuji snížit výdaje státu v roce 2010 o 1 miliardu", to znamená, že tam ty peníze nebudou, když tento návrh projde, a zároveň neříká "navrhuji snížit důchody", pak staví stát a hospodáře, který je prostě zosobněn v roli ministra financí, do situace, a pan poslanec Škromach to velmi dobře ví a ví to i pan poslanec Sobotka, akorát, že to tady umně, málo umně, my jsme mu na to přišli, skrývá, že v říjnu nebo na přelomu listopadu a října tam peníze nebudou. Nastane situace reálného deficitu a ministr financí bez ohledu na to, kdo to bude, bude muset přijít do Sněmovny s korigovaným odhadem vývoje státního deficitu. Řekne nám: páni poslanci, schválili jste tady hloupost, prostě jste sebrali peníze z výdaje státního rozpočtu, s nimiž jsme dopředu věděli, že nebudou postačovat, já vám říkám, že tu miliardu, kterou jste tam tenkrát sebrali, tam teď musíte dát, protože prostě my ty důchody vyplatit musíme, a dluh České republiky bude vyšší o 1 miliardu korun.

Nemocenská - opět pan poslanec Škromach. A je mi líto, že to opakuji, ale asi je potřebné, aby to znovu a znovu zaznívalo. Navrhuje snížit výdaje na nemocenskou o 0,8 mld. korun. Můžete to, pane kolego Škromachu, nazývat jakýmikoliv přívlastky z lavice, které já nejsem schopen tady opakovat, protože jsou neslušné a vulgární, na podstatě a hlouposti toho vašeho návrhu a faktu, že tímto návrhem zvyšujete rizika vyššího zadlužení České republiky v roce 2010, nezvrátíte ani milimetr.

Opakuji, pan poslanec Škromach navrhuje snížit výdaje České republiky na nemocenskou o 0,8 mld. korun. Ptám se těch, kteří budou hlasovat pro: Budou opravdu výdaje státního rozpočtu v roce 2010 o 0,8 mld. korun nižší? Navrhl opravdu pan poslanec Škromach změnu zákona, která by změnila pravidla, respektive povinné výdaje státu v roce 2010, o příslušné mechanismy, které by ty výdaje snížily? Nenavrhl.

Odškodnění obětem trestných činů: 0,2 mld. korun. Můj velký oblíbenec Bohuslav Sobotka, oblíbenec psáno v uvozovkách, pro jiného kolovrátek, a proto se tomu také znovu a znovu věnuji, navrhuje snížit výdaje na obsluhu státního dluhu o 0,9 mld. korun. Nežijeme ve vzduchoprázdnu. Víme, že nás stále rostoucí dluh České republiky tíží. Víme, že výdaje na obsluhu státního rozpočtu jsou čtvrtým největším výdajem státního rozpočtu v příštím roce, a přesto státotvorný, odpovědný Bohuslav Sobotka navrhuje snížit výdaje státu pro rok 2010, výdaje na obsluhu státního dluhu, tedy placené úroky, kromě jiného a po největší části, o 0,9 mld. korun a zároveň nenavrhuje žádný mechanismus, který by zlevnil financování státního dluhu České republiky, třeba že by se sociální demokraté složili a zaplatili část ze svého. Tomu bych rozuměl, ale nic takového tady nikdo nenavrhl. A opět, dojde-li k tomu, že ten návrh bude přijat, budou výdaje státního rozpočtu sníženy, nebudou tam ty peníze a ministr financí na přelomu října, listopadu příštího roku přiskotačí do Poslanecké sněmovny a řekne nám: páni poslanci, při hlasování o státním rozpočtu jste snížili výdaje státního rozpočtu, nemám na to peníze, musíme zvýšit státní dluh, jsme více zadluženi a musíme vydat další dluhopisy.

Opět návrh pana poslance Sobotky: odškodnění obětem trestných činů, 0,8 mld. korun. Dobrá, dovedu si představit, že bych snad i hlasoval pro, jako že tedy velmi těžko. Ale pak tedy buďte tak hospodární, buďte natolik korektní, že sem zároveň přistoupíte a navrhnete změnu zákona, podle kterého Česká republika provádí výplatu obětem trestných činů, řekněte jako sociální demokraté, že navrhujete tento zákon, respektive jeho účinky zrušit, že je to vaše projekce, projekce vašich priorit na příští rok, a můžeme s tím souhlasit s vědomím toho, že tam ty peníze nebudou. Takto schváleno to znamená, že Česká republika nedodrží závazek, který jí ukládá schválený zákon, a opět na přelomu října a listopadu přiskotačí zase nějaký ministr financí a řekne: protože jste byli, páni poslanci, takoví hlupáci a špatní hospodáři a při hlasování o rozpočtu na rok 2010 jste nám tam ty peníze, o nichž jsme už tenkrát věděli, že je potřebujeme, sebrali, tak vám teď říkám, že musíme zvýšit státní dluh, vydáme dluhopisy a pak to celé zaplatíme.

Poslední z té trojice, pan poslanec Skopal, který opět navrhuje zmírnění křivd minulého režimu, a sice snížení výdajů o 0,7 mld. korun, a to je ten samý příběh. Prostě já nevím. Zdá se, že sociální demokraté opravdu dokáží brát peníze i tam, kde je neumí najít smrt, to už jsem tady říkal jednou, a dokonce se odváží tvrdit, že jejich návrhy, návrhy sociální demokracie, v žádném případě nezvyšují státní dluh.

Jsem hloupý a chudý, jak už dnes ten svět rozdělil ponovu, protože došlo k té inovaci Jasánkova příměru: už to nejsou vrazi z Wall Streetu, jsou to ti bohatí a chytří a proti nim stojící chudí a hloupí.

Pan poslanec Sobotka tady uvedl ve svém vystoupení odkaz na to, že existuje určitá rezerva, na konstrukci které jsme se v podstatě podíleli téměř všichni, a s tím já tedy souhlasím, a sice neschválený manévr v oblasti zákona o dani z přidané hodnoty a trvalé přeřazení některých služeb a prací s vysokým podílem ruční práce do nižší sazby DPH. Dobrá, a dokonce říká, že přijde-li vláda s nějakým reálným slušným návrhem toho, jak použít ty příjmy vygenerované nebo získané takto navíc na pokrytí některých výdajů, že pro to sociální demokracie bude hlasovat. Jsou tu dvě sociální demokracie? táži se. Nebo je tady jeden poslanecký klub sociální demokracie? Nebo v sociální demokracii neví levá ruka, co dělá pravá ruka? Nebo Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka, smějící se pan kolega Škromach neviděli tento list papíru? Jím pan inženýr Miroslav Svoboda, sociální demokrat, navrhuje znovu zavést to, co jsme už jednou odmítli. Tak se prosím vás, kolegové, domluvte. To jsme tady opravdu jako na lochnesce, jednou nahoře, jednou dole, akorát že je pořád řeč o penězích daňových poplatníků.

Poznámka závěrečná, týkající se hlasování o rozpočtu 2007. Prosím, aby jméno Michala Doktora a mé hlasování v kontextu s hlasy pro návrh státního rozpočtu 2007 nebylo nikdy uváděno. Tak hloupý návrh rozpočtu jsem nepodpořil, nepodpořil jsem ho s výhradou, kterou jsem zde uvedl, uvedl jsem ji i v médiích a znovu ji zopakuji panu kolegovi Bohuslavu Sobotkovi: Navrhovat deficit pro rozpočet roku, v němž ekonomika měla růst zhruba 6 procenty, mohl opravdu jenom hlupák. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Dvě faktické poznámky, s první pan poslanec Škromach, s druhou pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, nebudu citovat to, co píší lidé, kteří sledují pana Doktora a podobné jeho kolegy na Facebooku a na internetu. Myslím si, že by si to za klobouk nedal. Já myslím, že ty jeho nesmysly, které tady přednáší... On totiž není schopen ničeho kromě impotence (ohlas), myslím tedy myšlenkové impotence, protože pokud chce vést nějakou věcnou diskusi o návrzích, tak ji musí vést o celých návrzích. Ty návrhy navrhují určitou drobnou úpravu státního rozpočtu, a jenom pro porovnání, peníze na sociální služby, které chybějí, tak na té položce chybí 60 %. Místo 6,8 mld. jsou tam pouze 3 mld. A pomoc je prostřednictvím peněz, ano, i z položky, která je zatím neschválena, tudíž neexistuje, která byla navržena, a můžeme se přít, jestli je vysoká, nebo nízká, ale určitě není zase až tak rozlišná, a je to 0,2, nebo 0,3 % z této položky, čili víceméně jestli ministr, vláda odhadli tuto položku, tak přinejmenším určitě s větší mírou chyby, než která je uvedena. Jakási snaha vmanipulovat, že chceme někde vzít prostředky, přece i pan poslanec Doktor velmi dobře ví, že není důležité, jaká jsou čísla ve státním rozpočtu, to jsou kvalifikované více či méně odhady. Důležité je, kolik se na ty důchody vybere. A bohužel, a to už tady neřekne, třeba v letošním roce se vybralo téměř o 20 mld. korun méně na důchody jenom díky jejich vstřícným opatřením, které provedli v minulosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP