(10.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

A navíc možná je dobré tady připomenout obrácené snahy. Takzvaný opt-out čili vyvedení peněz z toho základního systému dnes by vlastně znamenal, a je třeba to připomenout, proč ne, protože to by bylo vyvedení řádově možná 20, 30, možná i více miliard korun ze základního důchodového systému, které by tam chyběly. A vážené kolegyně a kolegové, tady se bavíme o pěti miliardách. O pěti miliardách, které navíc je možné, aby byly realizovány nikoliv z daňových výnosů, ale ze zisků společnosti, kterou většinově vlastní stát, a to je ČEZ. Proto taky je tam ta část, která se týká zrušovacího zákonu o Fondu národního majetku a která úprava tohoto zákona to upravuje.

Proto musím říct, že mě opravdu překvapuje, když prominenti ODS prezentují ve sdělovacích prostředcích, jak jsou hloupí ti sociální demokrati, když chtějí platit tyto prostředky z Fondu národního majetku, který už neexistuje. Já myslím, že hloupí jsou ti, kteří si nepřečetli ten návrh zákona a nepochopili, že je to změna zákona, která je obsažena v zákonu o zrušení Fondu národního majetku. Takže bych prosil, aby příslušní jaksi komentátoři nezneužívali neznalostí třeba obecně lidí a aby si tyto návrhy přečetli a nepůsobili potom jako lidé, kteří přinejmenším nejsou informováni, pokud bych to nechtěl přirovnat k něčemu zcela jinému.

A vzhledem k tomu, že vlastně tento návrh nezatíží státní rozpočet do dalších let, je možné vlastně tuto změnu realizovat, aniž by to znamenalo nějaký další deficit veřejných rozpočtů, protože nakonec, a vedeme tady i debatu o státním rozpočtu a ono to spolu souvisí, všechny ty hromádky, které tam pan ministr financí rozhromádkoval z té jedné velké hromady, kterou přesypává z jedné strany na druhou, tak samozřejmě mají svůj relativní obsah, protože každá ta hromádka, ale celkově celá ta hromada financí, která se má přerozdělit, je závislá na tom, kolik se peněz vybere. A i ty jsou pouze imaginární, jsou na základě různých odhadů. A jak ty odhady vypadají, nakonec ukazuje více než téměř 200miliardový deficit v letošním roce, ačkoliv kritici, kteří dneska hovoří o tom, jestli tam bude o 0,3 procenta více, nebo méně, tak se sekli ne o desetiny, ale o desítky a stovky procent možná v některých položkách.

Takže nechtějte nás školit v tom, zda a jak je sestavován státní rozpočet, a nebalamuťte, vážení kolegové a kolegyně zprava, občany této země v tom smyslu, že vlastně se přerozdělují nějaké skutečné peníze. Ty peníze budou ve chvíli, kdy se vyberou, kdy se vyberou na daních, kdy se vyberou na pojištění, kdy přijdou do rozpočtu například ze zisku společností, kde má kapitálovou účast stát. Jistě, ideální by bylo a možná to můžeme i takto vnímat, že to je součást důchodové reformy, protože jinak by se nám rozhodovalo v rámci jednotlivých kroků důchodové reformy, pokud by tady byly peníze z výnosů například velké privatizace. Ale ty peníze tady nejsou. Jenom někteří, abych nejmenoval, ale myslím, že je to celkem jasné, manažeři velké privatizace, kteří se drželi kolem krku s mnohými významnými politiky, kteří stále ještě jsou ve vrcholových funkcích, tak prostě rozdělili papírky. Jenže přes ty papírky rozdělili stamiliardové majetky, z nichž ovšem do veřejných rozpočtů nepřišla ani koruna, ba co víc, stát ještě v některých případech musel hradit náklady různých krachů a likvidací těchto společností. Jak by se nám to dneska hospodařilo! Jak bychom dělali důchodovou reformu, kdybychom tady měli bilion korun z velké privatizace! A lidé, kteří u toho byli, tady sedí. Tady sedí napravo v lavicích. Rozhodovali o tom. Dokonce si do zákona dali, že nelze přezkoumat tato rozhodnutí, ani soudně. Ani soudně. A oni nás tady chtějí školit z nějakých pěti miliard pro důchodce? Prostřednictvím řídícího, co jste pro ně udělali vy?! Jak jste zašustrovali tyto peníze? Teď tady kolega předtím hovoří o nějakém vybírání, rozkrádání nebo drancování. Vy jste tuhle zemi vydrancovali v devadesátých letech! A teď je potřeba vracet! Ale na to vy nemyslíte, protože ti, kteří tenkráte dobře nakoupili, v uvozovkách, protože nic neplatili a majetek dostali, typicky tržní princip, tak dneska samozřejmě mají dost dobrý důvod, aby finančně podporovali tyto skupiny, tyto politické strany, které jim zajišťují do budoucna, že prostě nebudou financovat veřejné výdaje, protože budou platit nízké daně, nízké pojištění a v konečné fázi vlastně veškeré toto drancování, a to bylo drancování tenkráte, když se rozdělovaly stamiliardové majetky kamarádům a kamarádíčkům ve velké privatizaci, tak tyto důsledky dneska mají odnést důchodci, rodiny s dětmi a zdravotně postižení? Tak jste to naplánovali? Ano, naplánovali, tak to realizujete.

A když sociální demokracie chce alespoň zčásti zmírnit tyto dopady vašeho drancování v devadesátých letech, kdy po vás zůstaly jenom dluhy, které nakonec vlády sociální demokracie musely řešit, a opět po třech letech vlád pravice jsou tady jenom dluhy, a můžu připomenout slavné výroky o spálené zemi... A vymlouvat se na ekonomickou krizi, to je samozřejmě hezké, přátelé, ale tady na to doplácejí lidé. A dopady vašich nezodpovědných opatření a obvyklých postupů podříznout veřejné finance, vyvést peníze, a typickým příkladem byla snaha, která neskončila a která samozřejmě v programech nakonec naposledy teď na sešlosti ve výtahu TOP 09 byla prezentována jako jasný záměr: Chceme ze základního důchodového systému vyvést peníze. Neříkají: Chceme, aby bylo v důchodovém systému více peněz. Pouze část těch peněz, které jdou na současné důchody, a to v řádech desítek miliard korun, vyvedeme do kapitálového spoření.

Ten problém je v tom, že peníze budou chybět, a to ne jedna, dvě nebo tři miliardy korun, o kterých tady stále žvatlají někteří kolegové, dokonce i novináři, ale desítky miliard korun by chyběly. A možná nějací Nečasové a další Topolánkové, kteří přijdou, začnou vysvětlovat: no ale na důchody není. Na důchody není, protože my jsme ty peníze z toho vyvedli. Ale to už neřeknou. Oni budou hovořit jenom o tom, že tam ty peníze nejsou. Ale že snížili pojištění, o tom už nehovoří. Dělají si tady srandu a vykřikujou hloupé poznámky. Ta věc je závažná. Jestli vám není dostatečně důstojné přes dva miliony důchodců a seniorů, kteří jsou závislí na našem rozhodnutí o tom, jaká jejich životní úroveň bude, na rozdíl od těch, kteří pracují a mohou si z větší části svoji existenci zajistit svojí prací, tak důchodci v této situaci nejsou. A jestli vám je to k smíchu!, paní poslankyně a páni poslanci z ODS, tak mně to k smíchu není. A myslím si, že všem, kteří vnímají důstojnost života našich seniorů, generace, která nás vychovala, která nám poskytla podmínky k tomu, že můžeme žít tak, jak žijeme, a my se jim odplácíme tím, že vlastně řekneme: no vy už jste si své odpracovali a teď chcete z toho systému jenom další finanční prostředky. To je naprosto nezodpovědné. A myslím si, že posměšky a podobné věci k tomu nepatří. Je to hrozně vážná věc a já bych prosil, aby i takto věcně jsme se o těchto věcech bavili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP