(9.50 hodin)
(pokračuje Němec)

Já se tady ptám na zahraniční společnosti, které nabízejí a provozují své služby na našem území. Musím říci, že ani na jednu z těch otázek, kterou jsem tady panu ministrovi položil, jsem nedostal žádnou odpověď. Jednu ano, ale jenom takovou částečnou. Já ty otázky zkusím zopakovat, protože jsou poměrně jednoduché. Snad pan ministr bez nějakých osobních invektiv, protože to je tak vážné téma, že nemá smysl se tady nějak napadat nebo zkoušet z něčeho, z počtu interpelací apod., zkusí odpovědět.

Takže ta první otázka zní, zda již byla podána příslušná trestní oznámení, na jaké zahraniční subjekty a jaké má k průběhu jednotlivých šetření Ministerstvo financí informace. Mám tady na mysli právě tu poznámku z písemné odpovědi pana ministra na moji interpelaci, že i v návaznosti na vydaný rozsudek z 8. září Evropského soudního dvora, že do doby, než bude přijata nová legislativní úprava, toto bude ministerstvo řešit mimo jiné novými trestními oznámeními. Takže k tomu ten dotaz číslo 1.

Dotaz číslo 2 , zda Ministerstvo financí hodlá zakročit i proti správcům webových stránek umožňujících provoz internetového sázení, včetně reklamy na tyto hry, a zda hodlá Ministerstvo financí tolerovat finanční převody na hráčská konta realizovaná prostřednictvím českých bank.

Otázka číslo 3, jak je možné, že i na obrazovkách českých televizních stanic lze dnes najít reklamy na nepovolené sázení provozované zahraničními subjekty, zda ministerstvo povolilo, nebo nepovolilo např. turnaj v pokeru vysílaný na TV Nova pod názvem VIP Poker Show. A pokud ne, zda se obrátilo v této věci na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.

Otázka číslo 4. Chci se zeptat, zda ve věcném záměru zákona, který už dneska existuje v určité podobě, neboť koluje ve vnějším připomínkovém řízení, zda ve věcném záměru nového zákona regulujícího hazardní hry počítá ministerstvo se zákazem dálkových forem hazardu nebo s jejich povolením.

A konečně poslední otázka, zda některý ze zahraničních subjektů požádal Ministerstvo financí o vydání povolení k provozování sázkových her na našem území.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, budu reagovat na vystoupení pana ministra, hned na to první, které měl k písemné interpelaci. Vzpomněl jsem si při jeho slovech, jak mi před několika lety řekl vážený úředník Ministerstva financí: Pane poslanče, interpelace jsou pro to, abyste se zviditelnil. Jestli chcete něco řešit, tak neinterpelujte. Ale kdo interpeluje, tak se vzdává toho, že bude nějaké řešení.

Já vím, že vy osobně jste to tak nemyslel a vyčítáte našemu mladému kolegovi, věřím určitě i perspektivnímu poslanci do budoucna, že ještě toto nechápe a že interpeluje. Ale jinak, on interpeluje ve věci stejné co do obsahu, ale co do věcnosti jsou to různé interpelace. Aspoň co já jsem zaregistroval tu první a teď tu druhou, písemnou.

A druhá poznámka k vašemu vystoupení. Klub KSČM samozřejmě také vnímá složitost této problematiky. Nedělali jsme si ambice podat jakýkoli vlastní návrh, ale právě po dohodě s panem Sobotkou, Němcem, Tejcem jsem podepsal i za náš klub ten návrh, který mě těší, že jste nazval jako určitý návrh, který je hodný zřetele a mohl by aspoň tu nejtíživější problematiku vyřešit, to znamená obcí.

Takže teď vám nepodsouvám osobně názor starého a zkušeného úředníka od vás, ale také se vás táži, jak vidíte význam interpelací a jak se s tím trápíte u vás na ministerstvu. Protože v jiných sněmovnách vím, že třeba u ústních interpelací, nebo i písemných, je-li zamítnuta odpověď, někde to vede až k demisi ministra. Myslíte si, že by bylo dobré i takto upravit náš jednací řád? Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Kdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Pan poslanec Němec a pan ministr Janota. Pan poslanec dává přednost panu ministrovi. Pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Začnu tím, co tady říkal pan poslanec Braný. Nevím, kolik by tady bylo ministrů za tímto stolem, kdyby platila tato jím navrhovaná, nebo případně takto upravená novela jednacího řádu, ale o tom nechci spekulovat.

Spolupráce s bankami - nepochodili jsme. Banky nám neřeknou žádné číslo účtu. Je tam mlčenlivost. Takže pane poslanče, bohužel. A já vím, že to víte. Pokud radíte obcím, tak víte, že banky jsou v tomto striktní. Čili my jsme jednali s bankami a banky odmítají v této věci jakkoli blíže spolupracovat, protože si chrání okruh svého bankovního tajemství. Takže to je jedna věc.

Ministerstvo financí určitě neovlivňuje, nereguluje to, v jakém rozsahu je prováděna propagace a reklama třeba i internetového sázení. O Poker Show nevím, zjistím si, ale myslím, že jsme nic takového nepovolovali. Čili odpovídám na ty vaše otázky.

Jestli jsme v poslední době za mého působení opravdu zakázali žádost nějaké zahraniční firmy, tak to si ověřím a jsem připraven na to vám písemně odepsat, protože to v dané chvíli nevím.

Pochopitelně na to, co dělají správci webových stránek, také platí pravidla. Ministr financí není ten, který je jakkoli oprávněn víceméně ovlivňovat. Takže kritizujte Ministerstvo financí, v pořádku, ale kritizujte ho za věci, které může bezprostředně ovlivnit. Věci víceméně mimo ministerstvo, mám na mysli spolupráci s bankami, mám na mysli různé reklamy atd., to je asi věc, která není myslím řešena ani v tom zákoně, který dneska platí. A chceme-li, aby toto bylo, tak to politicky projednejme tady ve Sněmovně a schvalme takovýto zákon.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Pan poslanec Němec.

 

Poslanec Pavel Němec: Já myslím, že téma hazardu už tady bylo dost dlouho. Já chci pana ministra dnes šetřit, protože mi na část těch dotazů odpověděl, a nechci ho kritizovat, protože vím, že je v těžké situaci. Ale opravdu některé kroky lze udělat i podle současné právní úpravy, např. obrátit se na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby řešila vysílání reklam na internetové sázení, které nejsou povoleny podle českého zákona o loteriích. To je věc, kterou může udělat, a nemusí čekat na nový zákon. Ale já vnímám, že on má zájem tu komunikaci nadále vést a že je připraven doplnit svou odpověď, a proto bych mu rád vytvořil pro to prostor a navrhl bych usnesení, protože mám za to, že ta odpověď dneska nebyla úplná, a myslím si, že to je téma velmi závažné, abychom se jím nadále zabývali, a navrhuji tedy, aby bylo přijato usnesení Sněmovny, aby s odpovědí ministra financí na moji písemnou interpelaci podanou 1. října 2009 ve věci postupu Ministerstva financí v oblastí internetového sázení byl vysloven nesouhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec přednesl usnesení již v rozpravě. Hlásí se ještě někdo do této rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím. Teď právě měl nastat prostor pro přednesení usnesení. Pan poslanec tak již učinil, nebudu ho trápit s tím, aby nám zopakoval svůj návrh.

 

Tedy: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí ministra financí Eduarda Janoty na interpelaci poslance Pavla Němce ve věci postupu Ministerstva financí v oblasti internetového sázení."

O tomto návrhu usnesení rozhodneme hlasováním s pořadovým číslem 72, které tímto zahajuji. Táži se, kdo souhlasí s navrženým usnesením. Kdo je proti?

Děkuji vám. Z přítomných 97 poslankyň a poslanců, pro návrh 48, proti 20. S návrhem usnesení nebyl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP