(14.40 hodin)
(pokračuje Laudát)

Domnívám se, že je vrcholně cynické označovat návrh prvního místopředsedy TOP 09 pana Kalouska za porcování medvěda. Já si myslím, že problém zejména těch nejmenších obcí dlouhodobě je přeci známý a skutečně vesnice, ne možná do 10 tisíc obyvatel, ale do několika set nebo nějakých jednotlivých tisícovek obyvatel, prakticky nemohou dosáhnout na finance, které by jim zajistily alespoň nějaké investice nejenom do infrastruktury, ale i do dalších základních činností na úrovni ne 21. století, ale obávám se, že 19. století a v lepším případě 20. století. Pokud by se tedy do něčeho mělo sahat, tak pro z tohoto důvodu ano.

Je mi líto, že už jsme dospěli do fáze, že jestliže někdo dělá ekonomického náměstka kraje a končí s tím, že kraj je v přebytku, a tyto peníze, které čekají anebo jsou položkou pro jistotu pro krizové situace a vynášejí nějaké další finance, že je mu tady, s prominutím, vynadáno. Mám konkrétně na mysli pana poslance kolegu Vilímce z Plzně. To už považuji za docela solidní nehoráznost. Ale jenom to ukazuje, kam už jsme dospěli, protože pro mě je pořád ještě normální žít bez dluhů, nezadlužovat se, pokud se nestane mimořádná událost. Pro někoho bohužel už se životní kulturou stalo žít na dluh. Vím, že pan kolega Škromach tady mluvil o tom, že nikdo se nechce zadlužovat. Ale bohužel tady jsme svědky toho, že někdo má neodolatelnou chuť utrácet.

Přimlouval bych se tedy za to, aby v konečném hlasování všichni vzali rozum do hrsti, a nejlépe by skutečně bylo, aby za této situace, která v naší zemi je s naší ekonomikou, byl schválen s velkou odpovědností původní návrh. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji pane poslanče. Nyní poprosím pana poslance Husáka, aby se ujal slova. Dalším diskutujícím bude poté pan poslanec Kalousek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a vážení pánové, dovolte, abych ještě jednou vystoupil a opakoval zde možná slova, která zde již zazněla.

Opakovaně jsme zde slyšeli, že návrh Miroslava Kalouska na posílení obecních rozpočtů je populismem. Přitom si myslím, že jde o jediný, sice nesystémový, ale rozumný návrh, který zde zazněl. Pokud se návrh TOP 09 jeví jako populismus, čím jsou potom ostatní návrhy, které zde zazněly? Uvědomme si, že pod rouškou sociálního cítění jsou předkládány návrhy, které znamenají zásah do mandatorních výdajů a jsou skrytým navyšováním státního dluhu. Znovu žádám kolegy sociální demokracie, KSČM a KDU, aby tuto skutečnost otevřeně sdělili voličům a přiznali, že chtějí ještě více tuto zemi zadlužovat. Ať řeknou otevřeně, že chtějí snížit důchody, že chtějí snížit nemocenské dávky, tak jak to předkládají ve svých pozměňovacích návrzích. Ať otevřeně prohlásí, že v tomto duchu budou prosazovat legislativu v budoucích měsících.

S kolegou Carbolem jsme si tady vyměňovali prostřednictvím paní předsedající názory o tom, kdo je pokrytečtější. Já jsem zde nenapadl přímo kolegu Carbola. Mluvil jsem o tom principu, kterým jsou občané klamáni. A protože návrhy, které jsou zde přednášeny, jsou pouze zastíráním skutečností, které nebyly otevřeně řečeny a směřují k tomu, že má dojít k většímu zadlužení občanů a že pod rouškou sociálna se snažíme zde navýšit položky, které de facto jsou položkami, a jestli si to kolegové přiznají, tak jsou položkami, kde chtěli sebrat z mandatorních výdajů. Nenašli v rozpočtu žádnou rozumnou položku, kde by se tyto peníze daly získat. Tím přiznávají, že chtějí opravdu tuto zemi více zadlužit.

A jenom poslední vzkaz. Já jsem nechtěl vracet napadení kolegy Carbola, prostřednictvím předsedající, ale chci mu spíše poděkovat, protože jeho vystoupení mě přesvědčilo o tom, že mé rozhodnutí vstoupit do TOP 09 bylo naprosto správné a že jsem vstoupil do strany, která nejde cestou zadlužování občanů.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Opálka. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vaším prostřednictvím bych se chtěl dotázat předřečníka, z jakých mandatorních výdajů pozměňovací návrhy KSČM berou. Nevidím ani jeden. Byl bych rád, kdyby to bylo uváděno na pravou míru.

Jinak chci říci, že problém, který je postaven vzhledem k sociálním službám, který se vyvrbil a který v podstatě hýbe už nějaký měsíc mediální politikou, je problémem, pod kterým je především podepsána lidová strana, abych tedy respektoval názor pana kolegy Kalouska, který se cítí více křesťanským demokratem. Ale KDU-ČSL byla tou hlavní silou spolu s panem předsedou Krásou, která prosazovala tento nový systém, který se ukázal jako zcela, ale zcela neefektivní a drahý. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Kalousek. Vážený pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP