(18.30 hodin)
(pokračuje Marková)

Tím byly ze systému zdravotnictví odebrány miliardy korun a zavedeny tzv. regulační poplatky. To v podstatě znamená, že veřejné peníze byly částečně nahrazeny penězi z kapes těch nejpotřebnějších, chronicky nemocných, zdravotně postižených, rodin s dětmi a důchodců. Vláda ve svém zamítavém stanovisku zpochybňuje náš výpočet předkládaného nárůstu výběru pojistného, který předpokládáme kolem 8,5 mld. korun. Jde pouze o kvalifikovaný odhad, protože zdravotní pojišťovny odmítly opakovaně poskytnout údaj, kolik pojištěnců využívá maximální limit vyměřovacího základu. Přesto se domnívám, že přínos do systému veřejného zdravotního pojištění bude v řádu miliard korun.

Na jednání zdravotního výboru při projednávání tohoto zákona se hovořilo i o problému účinnosti tohoto zákona. To samozřejmě akceptujeme a za předkladatele v tomto smyslu předložím i pozměňovací návrh. Zároveň souhlasím s pozměňovacím návrhem předloženým na jednání zdravotního výboru panem kolegou poslancem Hovorkou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Markové. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Záznam z jednání výboru byl rozdán jako sněmovní tisk 793/Z. Prosím o slovo zpravodaje výboru pana poslance Jozefa Kochana.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Záznam z jednání výboru pro zdravotnictví z 28. schůze konané 18. listopadu k návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 793. Výbor pro zdravotnictví nepřijal žádné usnesení. Tolik záznam.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Hlásí se prosím někdo? Do obecné rozpravy - pan kolega Kochan. Prosím.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo ještě jednou. Chci připomenout, co všechno přinese tento nový návrh. Jak jsem už vystoupil při projednávání v prvním čtení, říkal jsem, že navržené opatření přinese zmatek ve výpočtech maximálního vyměřovacího základu během kalendářního roku a navrhovaná účinnost chaos v programech mezd, platů, odvodů pojistného u zaměstnavatelů i u zdravotních pojišťoven a s nárůstem finančních nákladů. Proto si dovoluji předložit návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Nehlásí, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Hlásí se paní poslankyně Soňa Marková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Přednesla bych krátký pozměňovací návrh, který zní takto: Nové znění článku 2 Účinnost. Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. 7. 2010. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se někdo další do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Zazněl pouze návrh jeden, a to na zamítnutí tohoto zákona. O něm budeme hlasovat na začátku třetího čtení. Proto pro dnešek končím druhé čtení, projednávání bodu 13, sněmovního tisku 793. Děkuji paní navrhovatelce a panu zpravodaji.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

14.
Návrh poslance Miroslava Opálky na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku
na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších přepisů
/sněmovní tisk 798/ - druhé čtení

Prosím, aby tento návrh uvedl pan poslanec Miroslav Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, připravil jsem pozměňovací návrh, který jste obdrželi, a přihlásím se k němu v podrobné rozpravě.

Úvodem bych chtěl zdůraznit jen to, že je to pokus vrátit stav před dobu, kdy byly zavedeny stropy, kdy se solidarizovala celá společnost podle příjmů. Pomocí balíčku, který byl schválen, a jak byl dohadován a schvalován, to jsme dnes již slyšeli, došlo k tomu, že se sice počet těch, kteří mají tu výhodu a mají stropy na odvody na sociální zabezpečení i všeobecné zdravotní pojištění, snížil, ale došlo k paradoxu, že vlastně ti nejbohatší jsou jediní, kteří mají tu výhodu. Není tady zavedena ani metodika či režim, že by této povinnosti byli zproštěni třeba ti, kteří pobírají minimální mzdu. Dostali jsme se tak do stavu, který - nepopírám - je ve většině členských zemí EU, ale ne ve všech, kdy ti, kteří se mohou podílet svými solidárními pojistnými dávkami, chcete-li, zvláštní daní, na financování veřejných výdajů, požívají určitých výhod.

Pohybujeme se tady ve dvou extrémech. Jeden extrém je získávání investorů na nejlevnější pracovní sílu, a na druhé straně získávání vysokého managementu na nízké daně a nízké odvody. Toto je dle mého mínění cesta do pekel a v podstatě vede k tomu, že státní rozpočet a veřejné rozpočty jsou neustále snižovány na svých příjmech a zítra k tomu zřejmě zazní více. Já chci jenom říci, že jde o pokus, kdy chceme, aby se podílely na dopadech krize - z určité strany politického spektra jsme slyšeli - i ty maminky, kdy chceme, aby společnost i v těch nejnižších příjmových skupinách nesla dopady, a těm nejbohatším jsme vlastně ty dopady nenechali pocítit.

Věřím, že tento návrh, byť alespoň na přechodnou dobu, najde podporu v Poslanecké sněmovně a ukážeme tak veřejnosti, že nám jde také o to, že ti, kteří na to mají, by v krizi mohli pomoci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Záznam z jednání výboru byl rozdán jako sněmovní tisk 798/Z. Prosím o slovo zpravodajku výboru paní poslankyni Danu Filipi.

 

Poslankyně Dana Filipi: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku projednal návrh zákona na své schůzi dne 11. listopadu a nepřijal žádné usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Hlásí se prosím někdo? Nehlásí, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Avizoval pan kolega Opálka i paní kolegyně Filipi. V tomto pořadí tedy. Tedy slovo má pan kolega Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Než se přihlásím k pozměňovacímu návrhu, chtěl bych upozornit na to, že jak jste si určitě všimli, náš klub rozdělil problematiku stropu do dvou návrhů zákonů, jelikož se ukazuje, že možná bude většina v některé problematice lepší než v druhé. Nechtěli jsme, aby kvůli tomu, že to dáme dohromady, propadlo vše. Já však věřím, že i sociální zabezpečení je důležitou oblastí, a dovolím si se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jste mým jménem dnes obdrželi na lavice. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP