(13.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa za navrhovatele pan poslanec Bohuslav Sobotka a zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pan poslanec Jaroslav Krupka. Pan poslanec Krupka mi ale oznámil, že se dohodl ve výboru s panem poslancem Jiřím Petrů, který je náhradním zpravodajem a již odhlasovaným, protože to mám v protokolu, takže nemusíme hlasovat o změně zpravodaje.

Konstatuji, že jsme obdrželi sněmovní tisk 737/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a návrhy pozměňovacích návrhů.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí a podle výsledku hlasování potom požádám zpravodaje, aby nás provedl hlasováním. Pokud jde o návrh na zamítnutí, rozhodneme o něm v následujícím hlasování. Ještě než ho zahájím, použiji gong, aby se ti, které jsem vyhnal do předsálí, mohli vrátit a zúčastnit se hlasování... Myslím, že počet přihlášených odpovídá počtu ve Sněmovně.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 225 a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 225. Z přítomných 107 pro 44, proti 57. Návrh nebyl přijat.

 

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stejně jako zástupce navrhovatelů. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, obdrželi jste pozměňovací návrhy, o kterých hovořil pan předsedající, v tisku 737/4. Je tam celkem deset pozměňovacích návrhů technického rázu. Proto navrhuji, aby o nich bylo hlasováno en bloc, dohromady.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Má někdo jiný názor na hlasování en bloc? Není tomu tak.

 

Pokud tedy souhlasíte, můžeme hlasovat o těchto deseti návrzích najednou, protože spolu souvisí, a to v hlasování pořadové číslo 226. Vaše názory? Pan zpravodaj? Pan navrhovatel? (Zpravodaj i navrhovatel souhlasí.) Stanoviska jste slyšeli.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 226 a ptám se, kdo je pro tyto pozměňovací návrhy. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 226 z přítomných 108 pro 60, proti 37. Pozměňovací návrhy byly přijaty.

 

Protože jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Bohuslava Sobotky, Jiřího Paroubka, Miloslava Vlčka a dalších na vydání zákona o krajském referendu a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 737, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 227 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 227 z přítomných 108 pro 59, proti 43. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji a končím bod 66, což byl poslední pevně zařazený bod na dnešní jednání.

Pokud máme pokračovat podle programu, je možné pokračovat v prvních čteních, a to bodem č. 26. Jde o návrh poslanců Stanislava Grospiče, Milana Bičíka, Zdeňka Maršíčka, Kateřiny Konečné, Alexandra Černého a dalších na vydání zákona o důchodovém pojištění.

Ale vidím přihlášku předsedy klubu KSČM. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, dovolte mi v tuto chvíli požádat o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání půl hodiny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, zjednodušil jste mi to. Já ale přestávku ještě nevyhlásím. Pane předsedo, ale i pro ostatní kolegy, vzhledem k tomu, že na jednání Poslanecké sněmovny a organizačního výboru bylo dohodnuto, že dnešní jednání bude ukončeno ve 14 hodin pro povinnosti ostatních poslanců k jiným záležitostem, je potřeba rozhodnout o pořadu této schůze.

Pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie ve svém vystoupení k bodu č. 77 upozornil na to, že je potřeba se rozhodnout o tom, jakým způsobem se budeme zabývat změnou státního rozpočtu na rok 2009. Předseda vlády ohlásil, že je reálně možné, aby vláda požádala o svolání mimořádné schůze, a pan předseda Poslanecké sněmovny vládě vyhověl, čili změna zákona o státním rozpočtu by byla projednávána na schůzi svolané podle § 51 odst. 4 zákona o jednacím řádu na žádost klubu Občanské demokratické strany, to znamená více než 41 poslance, a to v pátek 13. listopadu v 10 hodin. Proto je možné v této schůzi nepokračovat a nevyčerpané body programu vyřadit. To musíme učinit předtím, než umožním klubu KSČM jejich poradu.

 

V tuto chvíli tedy navrhuji, aby Sněmovna hlasovala o návrhu na vyřazení neprojednaných bodů schváleného pořadu 64. schůze Poslanecké sněmovny. Má někdo žádost, abych tyto neprojednané body přečetl? Není tomu tak. (V sále je neklid.)

Mohu tedy dát hlasovat o návrhu, jak jsem ho přednesl, a to v hlasování pořadové číslo 228, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 228 z přítomných 98 pro 67, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že po tomto rozhodnutí Poslanecká sněmovna - prosím ještě o chvilku klidu - vyčerpala program své schůze. Ostatní body programu budou přeřazeny do schůze 66., protože 65. schůze má pevný program jednání a bude se konat 13. listopadu v 10 hodin dopoledne. Pořad schůze vám bude oznámen písemně pozvánkou předsedy Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám. Končím 64. schůzi. Přeji vám hezké odpoledne, hezký víkend k plnění vašich povinností.

Ještě členům organizačního výboru oznamuji rozhodnutí předsedy Poslanecké sněmovny, že organizační výbor se nebude konat 12. listopadu, ve čtvrtek ve 13 hodin, ale 13. listopadu v 9 hodin ráno. V 9.30 hodin, omlouvám se, špatně jsem to pochopil. V 9.30 hodin ráno členové organizačního výboru, v pátek v 10 hodin schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

Přeji všem hezký zbytek dne.

 

(Schůze skončila ve 13.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP