(11.30 hodin)
(pokračuje Fischer)

Souvisejí s tím i dotazy na výběr a počty náměstků atd. Jsou součástí tohoto tahu. Chci, aby v orgánech státní správy byla postupně taková situace, aby tito lidé byli vybírání především na základě odborných kritérií, výkonu, efektivnosti.

Evropské fondy - velmi důležité téma. Nechci opakovat, co zde již bylo řečeno. Chceme dosáhnout toho, abychom jednak zajistili dobrou absorpci, ale i realokační schopnost, to znamená nedávat peníze tam, kde už nyní víme, že to je zbytečné, že je tam budeme dávat na okrasu, ale naopak, s ohledem na krizi, ekonomický vývoj je možné tyto prostředky využívat tam, kde je teď akutně potřebujeme. Samozřejmě vždy po projednání tam, kde to povaha věci vyžaduje, s Evropskou komisí.

Hovořilo se tu o platech manažerů, o ČEZ apod. Já si myslím, že to vše se dá nandat do jedné rubriky: efektivní, správné, korektní vykonávání akcionářských práv tam, kde má stát majetkovou účast v podnicích. Dozorčí rady, jejich skladba, jejich kvalita, vyžadování informací, zasahování přesně v souladu s právními nástroji, které stát v rukou má.

Vzdělávání, věda a výzkum. Ano, dámy a pánové, podtrhuji, že tato vláda je připravena odborně dopracovat - nikoliv rozhodnout - vše, co souvisí s reformou terciárního vzdělávání, nově nastavit parametry pro hodnocení efektivnosti výsledků vědy, výzkumu a inovací, a to s účastí všech relevantních partnerů z oblasti vědy z univerzitního prostředí i z Akademie věd.

Nakonec, ale nikoli nejmenší - to tady zaznělo v debatě poměrně málo, ale jistě se mnou budete souhlasit, že to je priorita, ve které vláda hodlá a bude pokračovat a nenechá se z té cesty svést - je boj proti extremismu všeho druhu. Nepochybně vláda v tomto svém úsilí nesleví. Myslím si, že to, co jsme se včera z médií dozvěděli ze zákoutí české ultrapravicové scény, vede k tomu, že tato priorita je nastavena zcela oprávněně a měla by být zájmem nejen vlády, nejen politiků, nejen Sněmovny, ale pokud možno co nejširší veřejnosti.

Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost. Těším se na spolupráci a doufám, že v příslušné dělbě odpovědnosti dovedeme tuto zemi do řádných voleb, kde si občané zvolí novou politickou reprezentaci, v dobrém stavu a pokud možno i s důvěrou veřejnosti, pro kterou tu koneckonců jsme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády Janu Fischerovi. Závěrečné slovo po obecné rozpravě zpravodajovi nemohu dát, protože pan zpravodaj Miroslav Kalousek není přítomen. Požádal bych jeho stranické kolegy, aby ho povolali na místo ke stolku zpravodajů. Vzhledem k tomu, že jsem před tím přerušením neřídil tento bod, neznám obsah jednotlivých vystoupení. Jde o to, abychom mohli zaujmout stanoviska k případným návrhům.

Zatím otevírám podrobnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku, a to pana poslance Václava Exnera. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, na základě toho, jak k prioritám vlády vystoupil předseda vlády i členové vlády, a na základě toho, jak probíhá činnost vlády od jejího jmenování do současnosti, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna k tomuto bodu přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky vedenou Janem Fischerem a její členy

a) aby při svém rozhodování dbali na vyrovnávání nepřiměřených rozdílů mezi kraji České republiky a na rozložení dopadů pokračující krize solidárně podle příjmové situace sociálních skupin občanů,

b) aby při jednáních o politických a věcných problémech s politickými stranami nebo jejich zástupci důsledně dodržovali zásady demokracie a rovnosti a zvali k těmto jednáním všechny politické strany zastoupené v Parlamentu České republiky, pokud nezváží přizvání ještě širšího politického spektra,

c) aby nevedli žádná jednání, která by otevírala možnost zřízení cizí vojenské základny v naší zemi.

Navrhuji hlasování o jednotlivých bodech odděleně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Kdo další v podrobné rozpravě? Pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: V zastoupení předsedy klubu mi dovolte, abych požádal o přestávku na jednání klubu ODS do 12 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Požadavku klubu ODS vyhovím bezprostředně. Vyhlašuji přestávku na poradu klubu ODS do 12 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP