(14.40 hodin)
(pokračuje Tůma)

Je celkem evidentní, že ekonomický vývoj koncem roku 2008 a v prvním pololetí 2009 byl poznamenán zejména vývojem krize. Fakticky to bylo právě období roku 2008, kdy i k nám dolehly turbulence z finančních trhů a postupně se přenášely do reálné ekonomiky. My jsme předpokládali, že k tomu hlavnímu smrštění české ekonomiky dojde v prvním kvartálu roku 2009, což se podle našeho názoru opravdu stalo, a ekonomika zůstane utlumená a bude zřejmě ve zbytku roku velmi mírně růst. Mám na mysli na mezikvartální bázi. Nicméně je zřejmé, že ten pokles ze začátku roku bude mít důsledky pro celý rok 2009.

V druhém kvartále roku 2009 dosáhl pokles minus 5,5 %, nicméně byl to již velmi mírný mezikvartální růst proti prvnímu čtvrtletí. Bylo to zejména důsledkem poklesu tvorby hrubého kapitálu a nepříznivé bilance zahraničního obchodu. Spotřeba domácností si i přes zpomalení držela určité tempo - 1,6. Stejně tak rostla spotřeba vlády - téměř 3 %.

Samozřejmě, že tento vývoj má potom i dopady do zaměstnanosti a nezaměstnanosti. Nezaměstnanost postupně rostla a postupně se dostala i nad osmiprocentní hranici. Je evidentní, že na těchto úrovních nějakou dobu setrvá.

Základním východiskem pro naše rozhodování byly prognózy a další expertní úvahy. Závěr, který jsme učinili, byl, že takovýto vývoj vyžaduje snižování úrokových sazeb, takže jsme snižovali ještě i začátkem roku 2009, kdy jsme snižovali v únoru o 0,5 procentního bodu.

Co se týká inflace, vývoj, kdy ekonomika je v depresi, vede samozřejmě k velmi nízkým hodnotám inflace. Inflace byla postupně stlačena na velmi nízké úrovně, na kterých se udržuje dosud, a dá se předpokládat, že inflace zůstane na nízkých úrovních i nadále.

Ekonomický útlum byl doprovázen klesající dynamikou růstu nominálních mezd, čili i tady ty dopady jsou poměrně značné.

Věc, která pro vás je určitě velmi podstatná a věnovali jste jí také už hodně pozornosti, jsou dopady do veřejných rozpočtů, kde evidentně je obrovský výpadek příjmů, který není jednorázový, ale jak je zřejmé, útlum ekonomiky bude trvat a i výpadek příjmů nebude tudíž jednorázový.

Možná poslední poznámka na úvod. Co se týká vývoje kurzu české koruny, došlo k velkým fluktuacím, které byly spojeny s turbulencemi na finančních trzích. Napřed, a k tomu se ještě vrátíme zřejmě při debatě ke zprávě o finanční stabilitě, velký pokles kurzu, velké znehodnocení jako reakce na nárůst rizika, které investoři spojovali se střední a východní Evropou, následně určitá korekce k hodnotám, které vidíme zhruba od začátku roku, nebo někdy od února do teď.

Tolik asi na úvod. Jinak rád budu reagovat na vaše dotazy či komentáře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane guvernére. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 754/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru poslanec pan Michal Doktor. Vážený pane poslanče Doktore, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane guvernére, kolegyně a kolegové, dovolte, abych okomentoval usnesení rozpočtového výboru k projednávané věci označené jako bod jednání č. 93 a sněmovní tisk 754. Jak už bylo řečeno, je jím Zpráva České národní banky o inflaci - leden 2009, respektive Zpráva o měnovém vývoji za 2. pololetí roku 2008. Na jednání rozpočtového výboru, které se konalo dne 8. dubna 2009, tento materiál okomentovala a představila členka bankovní rady paní Eva Zamrazilová. Z mého pohledu se ten dokument věnuje všem důležitým událostem druhého pololetí roku 2008, zejména druhému a třetímu kvartálu zmíněného období. Ono období je také po dlouhé době tím obdobím, kdy se reálná inflace ocitla v tolerančním pásmu České národní banky, a důvody, které k tomu vedly, jsou nasnadě.

Ty vlivy jsou v celku detailně popsány ve zprávě, kterou rozpočtový výbor projednal v podrobné debatě, a o to snáze pak hlasoval pro návrh usnesení, které vám bylo rozdáno v lavicích a které přečtu před závěrečným hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám zatím jednu přihlášku, to je přihláška pana poslance Braného. (Poznámka z pléna.) Až do podrobné? (Vysvětlení z místa.) Ano, omlouvám se, až k dalšímu bodu. Rozprava je zahájena, přihláška žádná, obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Dávám slovo panu zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: V tuto chvíli tedy jediným hlasovatelným návrhem bude zřejmě návrh na usnesení, kterému odpovídá usnesení č. 690 rozpočtového výboru přijaté na 35. schůzi dne 8. dubna 2009 ke Zprávě ČNB o inflaci - leden 2009 (Zpráva o měnovém vývoji za 2. pololetí roku 2008), sněmovní tisk 754.

Po úvodním slově členky bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové, zpravodajské zprávě poslance Michala Doktora a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu I. bere na vědomí zprávu ČNB o inflaci leden 2009.

A nyní tedy k hlasování: doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere Zprávu ČNB o inflaci - leden 2009 (Zpráva o měnovém vývoji za 2. pololetí roku 2008) na vědomí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP