(11.30 hodin)

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, ve druhém čtení byl projednán vládní návrh zákona, kterým se novelizuje zákon o dani z přidané hodnoty. Návrh se předkládá z důvodu povinnosti členských států Evropské unie transponovat do národní legislativy především směrnice Rady týkající se místa plnění při poskytování služeb, vrácení daně, a to jak českým plátcům, kteří žádají o vrácení daně v ostatních státech Unie, tak i osobám registrovaným k dani v jiných členských státech, kteří žádají o vrácení daně v České republice, předkládání souhrnných hlášení o dodání zboží a poskytnutí některých služeb do jiných členských států, dobrovolné transpozice článku 80 směrnice o dani z přidané hodnoty týkající se stanovení základu daně ve zvláštních případech.

Připomínám, že novela zákona o DPH musí být účinná od 1. ledna 2010. Pokud by tento termín Česká republika nestihla, hrozí jí nejednotnost aplikace nastavených pravidel, dopady na státní rozpočet a v konečném důsledku postihy ze strany Evropské unie. Upozorňuji, že vzhledem k významným změnám v pravidlech uplatňování DPH, která tato novela obsahuje, by měla být daňovým subjektům dána dostatečná časová možnost na seznámení a na úpravu jejich systémů.

K pozměňovacím návrhům předloženým ve druhém čtení se vyjádřím při hlasování o jednotlivých návrzích.

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o schválení novely zákona o DPH. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Svoboda. Je to tady tak uvedeno. (Porada mimo mikrofon.) Dobře. S panem zpravodajem jsme se dohodli, že není třeba v tuto chvíli jeho vystoupení.

V otevřené rozpravě máte příležitost další, pokud chcete vystoupit. Pokud nechcete vystoupit, rozpravu končím.

Poprosím pana Miroslava Svobodu, aby setrval u stolku zpravodajů a řekl nám svou představu o dalším postupu.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já jsem se vzdal závěrečného slova, neboť se jedná o technickou novelu, kterou jsme tady projednávali. Projednávali jsme tuto novelu na rozpočtovém výboru. Jak ve výboru, tak ve druhém čtení tady bylo minimálně připomínek. Z projednávání vlastně vzešly dva pozměňovací návrhy. První byl větší pozměňující návrh pana kolegy Kalouska, ale není tajemstvím, že on si osvojil pozměňující návrh, který je technické povahy a je z Ministerstva financí. Potom drobný pozměňovací návrh kolegy Šincla.

Dávám především návrh, abychom sdružili dílčí pozměňovací návrhy kolegy Kalouska, které jsou pod písmenem A, označení A1 až A11, abychom o nich mohli hlasovat v celku, protože jsou všechny technické povahy. Navíc, jak vím, jak můj návrh, tak stanovisko z Ministerstva financí je pozitivní. Proto nechci vážnou Sněmovnu zdržovat a navrhuji sdružené hlasování. Pak bychom samozřejmě rozhodli ve druhém hlasování o návrhu kolegy poslance Šincla. To je můj návrh procedury.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Má někdo nějaký jiný návrh, jak postupovat při hlasování? Pokud ne, tak se budeme držet toho, co pan poslanec Svoboda navrhl. Má to logiku.

 

Nyní bychom rozhodli o pozměňovacích návrzích pod písmenem A, tedy A1 až A11. Stanovisko navrhovatele a zpravodaje? (Navrhovatel i zpravodaj souhlasí.)

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 135. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 152 poslanců, pro 141, nikdo proti. Takže tyto návrhy byly přijaty.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Ladislava Šincla. Stanoviska prosím? (Předkladatel i zpravodaj vyjádřili nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 136. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 152 hlasujících pro 9, proti 81, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy a souhlasíte-li, přečtu návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 235/2004 Sb, o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 887, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 137. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 154 poslanců, pro 142, nikdo proti, takže návrh jsme přijali.

 

Gratuluji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

V nezměněné sestavě se budeme věnovat dalšímu bodu, což je

61.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 801/ - třetí čtení

Pan ministr Tošovský se ujme slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, tento vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, je předkládán na základě výsledků jednání porady ministrů financí členských států Evropské unie z března 2009. Na tomto jednání bylo odsouhlaseno, že členské státy mají možnost trvale zařadit služby s vysokým podílem lidské práce do snížené sazby DPH, ale pouze ty, které jsou vyjmenovány v příloze 4 směrnice Rady EU o dani z přidané hodnoty. Doposud bylo ve směrnici použití snížené sazby u těchto služeb omezeno do 31. 12. 2010. Dále byl seznam služeb se sníženou sazbou daně rozšířen i o stravovací služby a dodání knih na jakýchkoli nosičích.

Nově bude možné trvale uplatňovat sníženou sazbu daně u následujících služeb: holičství a kadeřnictví, drobné opravy jízdních kol, obuvi a koženého zboží, oděvů a bytového textilu, stravovací služby mimo dodání alkoholických nápojů a tabákových výrobků, a u dodání knih na jakýchkoli nosičích.

V zákoně se navrhuje zrušení časového omezení u snížené sazby daně pro poskytnutí stavebních a montážních prací u staveb pro bydlení, které je dosud stanoveno do 31. 12. 2010. Pokud by nebylo toto časové omezení zrušeno, uplatňovala by se u rekonstrukcí, modernizací, oprav a údržby staveb pro bydlení od 1. ledna 2011 základní sazby daně, to je 20 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP