(12.10 hodin)
(pokračuje Špika)

Já myslím, že tady není jediný poslanec, který by pochyboval o tom, že energetika je zcela zásadním odvětvím, které podvazuje, nebo naopak vylepšuje, vytváří podmínky pro rozvoj České republiky a samozřejmě i energetiky jako takové. Všichni si jistě vzpomínáme na některé situace, kdy tak, jak říkáme, ten nedostatek nebo problém v energetice zjistíme ve chvíli, kdy otočíme vypínačem a ono to nesvítí. Máme za sebou několik krizí. Máme za sebou plynovou krizi. Máme teď za sebou, nebo v čerstvé paměti energetickou krizi v souvislosti s kalamitami. Čili energii člověk vzhledem ke zkušenosti chápe, jako že to běží samo, že to je samozřejmost, ale teprve ve chvíli, kdy chybí tam, kde má být, tak teprve si uvědomuje závažnost této skutečnosti.

Čili ani já nepochybuji o tom, že státní energetická koncepce je opravdu klíčový a zásadní dokument nejenom pro rozvoj vlastního sektoru energetiky, ale především pro rozvoj České republiky. Ale vážené, ctěné auditorium, mám jednu pochybnost. Jednak za prvé tento dokument spadá svou povahou do exekutivy, to znamená pod patronaci vlády České republiky, což by ještě nemuselo být takové drama, když se tady dohodneme, že budeme schvalovat státní energetickou koncepci. Ale tak jak už tady pan kolega Urban upozorňoval na některé rozpory jednotlivých politických stran v přístupu k tvorbě státní energetické koncepce, v přístupu k využívání domácí surovinové základny a dalším skutečnostem, ptám se vás: Myslíte si, že to ctěné auditorium je opravdu schopné se domluvit na kvalitní státní energetické koncepci? Já mám trochu obavy, zda jsme toho tady schopni, a to prosím ani nikoho z nás nechci urazit nebo snížit kvality. Nicméně sami jsme mnohokráte svědky rozsáhlých diskusí, kdy nejsme s to dojít k rozumnému závěru. A státní energetická koncepce je tak zásadní dokument, že tato obava mě nutí k tomu stanovisku, abych navrhl zamítnutí této úpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu a otevírám rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Oldřich Vojíř. Zatím jinou přihlášku nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji pěkně. Pane předsedající, vážení předkladatelé, pane zpravodaji, vážený pane ministře, dámy a pánové, já už jsem několikrát v této záležitosti vystupoval a vystoupím ještě dnes a možná doufám naposled, že i mí ctění kolegové, kteří předložili tento návrh zákona, tak pochopí, že jedna věc je diskutovat v Parlamentu o vývoji energetiky, energetické koncepce státu, a to jak v kontextu vlastních možností, tak kontextu nejbližších států kolem nás, tak třeba i v kontextu Evropy a dokonce v kontextu světa. To všechno je možné diskutovat a je možné, a na to parlament má bezesporu právo, vydat jasný signál, jasné politické rozhodnutí vládě České republiky, že si přeje nějakou výraznou většinou například, aby se ubírala určitými směry a určitými trendy. V této věci nám nic nebrání, abychom například i tu materii, kterou schválila vláda, nebo respektive vypracovalo, vláda ještě zřejmě neschválila, Ministerstvo průmyslu a obchodu a do vlády předložilo, a také tu materii, kterou schválilo a předložilo životní prostředí, abychom třeba tyto dvě věci posuzovali.

Někdo zde řekl, že předložená materie o energetické koncepci a její novelizaci a materie předložená ministrem životního prostředí je v kontradikci. Ministr životního prostředí nicméně veřejně prohlásil, že jeho dokument je jistým spíše doplňkem k dokumentu energetické koncepce.

Ano, zásadní střet se vede o to, jestli máme jít cestou expanze neboli výstavby nových zdrojů, nebo jisté míry využitelnosti toho, co dnes máme, a tam, kde potřebujeme dostat nový výkon, tak jej získat tím, že jinde ušetříme, a musíme se bavit o tom, jestli to je možné, či nikoliv. Za sebe rovnou říkám, že úspory jsou rozumná cesta, nicméně mají svůj limit, že obnovitelné zdroje jsou rozumná cesta, nicméně vyžadují zálohové zdroje, a tudíž tím hlavním zdrojem pořád budou tři oblasti: jaderná energetika, uhelné zdroje a zdroje případně na plyn či jiné podobné médium.

Co se týče té materie, je dokonce zvolena nešťastně. Zákon o hospodaření s energií není kompetenčním zákonem. A tady je ta podstata, na kterou bych chtěl upozornit. Pokud po volbách vznikne nějaká silnější koalice, tak by bylo velmi dobré, aby se zaobírala hned na svém začátku novelou kompetenčního zákona, protože je zřejmé, že to rozdělení je důležité, že ten popis je důležitý, a případně zjistí-li, že některé pravomoci mají spadat do Poslanecké sněmovny či Senátu, tak upraví kompetenční zákon, případně zákony, které rozhodují o tom, kdo co má projednávat, tak aby bylo zřejmé, že k tomu dáváme buď formu zákona, nebo formu doporučení, nebo nějakého závazného stanoviska.

To jsou všechno možnosti, které určitě můžeme učinit. Zde je to nepřípustné. Já se domnívám, že neexistuje v Evropě stát, který by měl nastaven podobný model. Všechny státy považují energetickou koncepci za pravomoc exekutivy. To, co se stalo například ovšem ve Finsku, nesměšujme. Ve Finsku se parlament rozhodl přijmout speciální zákon na výstavbu jaderného zdroje. To je úplně jiná diskuse a myslím si, že kolega Urban mi potvrdí, že kdyby tady trvala dlouhodobě jakákoliv nechuť začít jednat o dostavbě nebo výstavbě jaderného zdroje v České republice, tak si myslím, že by parlament s největší pravděpodobností našel takovouto shodu a přijal zákon a zákon by poté samozřejmě musela respektovat i vláda, ať je jakákoliv.

Já to říkám jenom s vědomím, že dnes jsme ve stavu, kdy energetická koncepce s největší pravděpodobností vyhovuje 85 % reprezentantů v této Sněmovně, respektuji, že může existovat 15 %, kteří s ní nesouhlasí nebo by si ji uměli představit jinou. Z toho důvodu jsem přesvědčen, že za prvé nejenže jde o chybný zákon, to znamená v tomto zákoně by tato věc neměla být měněna, pokud ano, tak v kompetenčním. A za druhé si myslím, že samotné téma, samotný obsah je vyprázdněn, protože došlo k tomu, že Ministerstvo průmyslu a obchodu, a já pevně věřím, že i nakonec vláda tuto předloženou energetickou koncepci schválí v předložené verzi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je pan Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.




Přihlásit/registrovat se do ISP