(Jednání pokračovalo v 11.32 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas na přestávku poslaneckého klubu KSČM vypršel a nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážený pane ministře financí, vážené kolegyně, vážení kolegové, poslanecký klub KSČM posoudil situaci a zašel i do historie vzniku onoho usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se žádá, aby jednání Poslanecké sněmovny vždy byl přítomen alespoň jeden místopředseda vlády, resp. předseda vlády nebo místopředseda vlády. V usnesení nestojí další slova, např. typu "nebo jiný pověřený člen vlády". Kdyby to tak bylo, tak sklapneme, jak se říká, kufry a u vědomí toho, že jednací řád je naplněn, pověření pana ministra Janoty by bylo naprosto v pořádku. Takto je nadále považujeme za neplatné.

Ta historie, jestli si, kolegyně a kolegové, vzpomínáte, to usnesení vzniklo v době, kdy podle názoru jedné opoziční strany ministři vládní strany nepobývali příliš často ve vládních lavicích v Poslanecké sněmovně a bylo třeba je kapánek potrápit. A tak mám pocit, že na návrh ODS tehdy vzniklo toto usnesení, anebo je možné, že to vzniklo na návrh ČSSD (hlasy z pravé strany: Gross.), aby ministři druhé vládní strany zasedali ve svých lavicích nejméně v hodnosti místopředsedy vlády. Očekával jsem tedy, že bude přirozené, že toto usnesení se bude držet, protože vzápětí i další vládní strana, jakmile se dostala z opozice na výsluní, tak dodržovala toto usnesení a ona původně vládní strana v opozici požadovala jeho plnění a při každé nejmenší příležitosti se tady ozývalo: Pane předsedající, paní předsedající, není tady místopředseda vlády, není možné jednat. O to větší bylo naše překvapení.

Jsem přesvědčen, a tak to vyplynulo i z jednání poslaneckého klubu KSČM, že tím dnešním krokem byl jednací řád Poslanecké sněmovny, tedy zákon o jednacím řádu, ohnut příliš, ohnut nepřiměřeně, a proto poslanecký klub KSČM žádá předsedu Poslanecké sněmovny, aby tento problém zahrnul do programu nejbližšího jednání grémia Poslanecké sněmovny, abychom ještě jednou v klidu a bez emocí posoudili, jakým způsobem je možné nadále se v podobných případech chovat.

Jen připomínám, teď už osobně, doušku, že mandát vlády je odvozen od mandátu Poslanecké sněmovny a že tedy při projednávání zákonů - a teď nerozlišuji, protože nejsou zákony důležitější a méně důležité, všechno jsou to zákony této země - že při projednávání zákonů by vláda měla být přítomna alespoň v zastoupení hodnosti místopředsedy vlády. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Nyní se hlásí předseda klubu ODS pan poslanec Petr Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Pane předsedo prostřednictvím pana předsedy (ohlas v sále), předsednictvo Poslanecké sněmovny se tímto tématem zabývalo. Pan předseda na jednání grémia Poslanecké sněmovny upozorňoval na situaci, která tady může v pátek vzniknout, a zároveň na dopis, který předseda Sněmovny dostal od předsedy vlády, kterým na dnešní den pověřuje zastupováním vlády pana ministra Janotu. Já myslím, že o té věci jsme věděli a není potřeba okolo toho dělat velký humbuk. Je možné pokračovat v projednávání dalších předloh. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: ěkuji, pane předsedo. Nyní se hlásí pan předseda klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo prostřednictvím pana předsedy Sněmovny, ano, je to pravda, ale situace se vyvinula v Poslanecké sněmovně natolik, že se to dostalo do pozice emocí, a vzpomeňme si, není to tak dlouho, je to několik málo desítek minut, že tady došlo k přerušení projednávání poměrně závažného zákona a na druhé straně se některé jiné zákony projednávaly běžně dále. Takže nezlobte se, pane předsedo prostřednictvím pana předsedy Sněmovny, při změně situace je potřeba ten důraz trošičku více zvýšit. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Nyní budeme pokračovat v našem programu jednání. Na řadě jsou body 13, 14 a 16. Jelikož se paní ministryně Kovářová omlouvá, tyto body přesuneme na konec prvních čtení.

 

Budeme tedy pokračovat bodem 17. Je jím

17.
Návrh poslanců Lenky Mazuchové, Vladimíry Lesenské, Zdeňka Škromacha
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti
(exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 695/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 695/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla zástupkyně navrhovatelů paní poslankyně Lenka Mazuchová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, orgány sociálního zabezpečení, ovšem i jiné orgány státní správy řeší od roku 2002 značný nárůst žádostí o poskytnutí informací soudním exekutorům podle ustanovení § 33 exekučního řádu, které upravuje součinnost třetích osob. Podle ustanovení § 34 citovaného zákona jsou mimo jiné orgány sociálního zabezpečení povinny poskytnout součinnost bezplatně, doloží-li exekutor své pověření k provedení exekuce a jen v souvislosti s jejím prováděním.

Vývoj množství žádostí o sdělení informací od roku 2002 vykazuje neustálé zvyšování jejich počtu. Například Česká správa sociálního zabezpečení - ústředí evidovala v roce 2005 celkem 58 185 žádostí, v roce 2006 již 133 544 žádostí, v roce 2007 152 332 žádostí a v roce 2008 to bylo již přes 150 000 žádostí. Kolegyně, kolegové, představte si tu náročnost na stávající zaměstnance České správy sociálního zabezpečení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP