(Jednání pokračovalo v 10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže ještě jednou velice děkuji ministru financí panu Eduardu Janotovi za to, že uvede z pověření vlády předložený návrh zákona, a tímto mu uděluji slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych předložil návrh, který se týká přímé aplikace nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropských společenství č. 765 z roku 2008. Nebudu popisovat podrobně podstatu změn, neboť jsou technického charakteru a byly předmětem vystoupení paní zpravodajky poslankyně Kalábkové a mého na 62. schůzi, resp. mého i pana ministra Tošovského.

Hospodářský výbor a zemědělský výbor přijaly nová usnesení, se kterými souhlasím.

Takže ještě jednou shrnu, že důvodem předložení materiálu je adaptace právního řádu, a navrhované změny se týkají pravidel pro akreditaci, dozor nad trhem, kontroly výrobků ze třetích zemí a označování výrobků, aby bylo zajištěno, že výrobky na které se vztahuje volný pohyb zboží v rámci Evropských společenství, zachovávají vysokou úroveň ochrany veřejného zájmu, jako je ochrana zdraví, spotřebitele i životního prostředí. Návrh zákona mění v odpovídajícím rozsahu příslušné právní předpisy pro potřeby přímé aplikace uvedeného nařízení. Jedná se konkrétně o zákon o technických požadavcích na výrobky, zákon o rostlinolékařské péči, zákon o hnojivech, zákon o obecné bezpečnosti výrobků a zákon o České obchodní inspekci. Jedná se tedy o normu ve své podstatě technického rázu, která přizpůsobuje náš právní řád přímo použitelnému právnímu řádu Evropských společenství, a to ani o slovo méně, či více.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a zemědělskému výboru. Usnesení výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky 907/1 a 2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka hospodářského výboru paní poslankyně Gabriela Kalábková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji. Hospodářský výbor se předmětným návrhem zabýval na své 46. schůzi dne 20. října letošního roku a přijal následující usnesení: Hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk číslo 907 ve znění předloženého vládního návrhu zákona." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Prosím zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Jiřího Petrů, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Petrů: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zemědělský výbor se zabýval tímto tiskem 2. října, přijal 113. usnesení na 41. schůzi zemědělského výboru s tímto výsledkem:

"Zemědělský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s nařízením Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh, schválit ve znění přijatého pozměňujícího návrhu."

Ten pozměňovací návrh zní:

"1. V části druhé čl. IV se za bod 1 vkládá nový bod 2, který zní: 2. V § 42 odst. 1 písmeno r) zní: r) dobu použitelnosti vyznačenou zřetelně a srozumitelným způsobem, odpovídající době použitelnosti stanovené v rozhodnutí o registraci přípravku.

Dosavadní body 2 až 18 se označují jako body 3 až 19."

Toť vše, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku, ani z místa se do této rozpravy nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu tedy končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Ani do této rozpravy nemám žádnou přihlášku a nikdo si nepřeje zapojit se do rozpravy nyní bezprostředně. Končím tedy i podrobnou rozpravu, taktéž druhé čtení návrhu zákona.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci již šest minut nás dělí od zákonné lhůty ke třetímu čtení sněmovního tisku 543, následným bodem je potom návrh zákona o platu dalších náležitostech vrácený Senátem. Nebudu předřazovat bod 3 a vyhlásím krátkou, pětiminutovou přestávku a zahájíme tedy v 10.30 třetí čtení sněmovního tisku 543.

 

(Jednání přerušeno v 10.25 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP