(12.50 hodin)

 

Poslanec Juraj Raninec: Děkuji za slovo. Tak jak tady už řekl pan místopředseda vlády, návrh vychází z usnesení vlády 1381 z 12. prosince 2007 a předložený návrh zákona plně naplňuje ty cíle, které toto usnesení vlády dalo. Návrh například zkracuje dobu bezpečnostního řízení u stupně utajení důvěrné na dva měsíce, zkrácení to je o jeden měsíc. Tajné na šest měsíců, zkracuje se o tři měsíce a u stupně utajení přísně tajné na devět měsíců, zkrácení o tři měsíce. Předloha také zjednodušuje bezpečnostní řízení, které v současné právní úpravě nepřiměřeně zatěžovalo účastníka řízení uváděním a dokladováním velkého množství informací, přičemž některé z těchto informací jsou zjistitelné vlastní činností Národního bezpečnostního úřadu. (Hluk v sále.)

Jako nový důvod zániku platnosti osvědčení stanoví návrh jeho odevzdání tomu, kdo ho vydal. Jde například o případy, kdy fyzická osoba v době platnosti osvědčení nebude nebo nechce mít přístup k utajované informaci. Tímto se odstraní zatěžování těchto osob povinností hlásit změny údajů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, pane zpravodaji, přeruším a požádám Sněmovnu o klid! Žádám paní kolegyně, pány kolegy, aby nechali zpravodaje v klidu přednést zpravodajskou zprávu, abychom tento bod mohli řádně projednat. Jde o poměrně významné záležitosti v ochraně utajovaných informací a je potřeba, abychom to projednávali v takovém ovzduší, kdy je to možné projednat. Pokud máte jiné důležité věci, prosím, své diskuse přeneste do předsálí.

Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Juraj Raninec: Návrh rovněž posiluje pravomoc bezpečnostních ředitelů zejména v oblasti regulace počtu žádostí o vydání osvědčení zavedením institutu schvalování přehledu míst nebo funkcí, na nichž je nezbytný přístup k utajované informaci. Lhůty pro bezpečnostní řízení u podnikatele se pro stupeň utajení tajné stanoví na osm měsíců, zkracuje se to o jeden měsíc, a pro stupeň utajení přísně tajné na deset měsíců, zkrácení je tam o dva měsíce.

Vzhledem k výše uvedeným pozitivním změnám si vás, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji požádat o propuštění zákona do dalšího čtení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí z místa k této věci. Nikoho nevidím. Rozpravu tedy končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova v tom případě. Není ani z jedné strany. Protože v rozpravě nepadl žádný návrh, budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor Poslanecké sněmovny navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o přikázání výboru pro obranu, a to v hlasování pořadové číslo 170, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro obranu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 170 z přítomných 102 pro 75, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu. Lhůta k projednání je stanovena podle zákona o jednacím řádu na 60 dnů. Končím tedy bod č. 48, děkuji panu místopředsedovi vlády, ministru zahraničí Janu Kohoutovi za úvodní slovo a panu zpravodaji.

Vidím přihlášku předsedy klubu sociální demokracie, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Dovolte mi, abych na základě dohody předsedů poslaneckých klubů navrhl, abychom zbylé neprojednané body vypustili z této schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, je to procedurální návrh, o kterém dám podle jednacího řádu hlasovat bez rozpravy, a to v hlasování pořadové číslo 171, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 171 z přítomných 101 poslance pro 54, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Připravili jste mi poměrně složitou situaci. Já jsem chtěl projednávat dál návrhy zákonů, ale předsedové poslaneckých klubů takové právo mají podle zákona o jednacím řádu § 56 odst. 9. V tomto případě mi nezbývá nic jiného, než prohlásil, že návrh pořadu schůze byl vyčerpán, a schůzi Poslanecké sněmovny končím. Sejdeme se na schůzi, která bude zahájena 20. října. Do té doby budou jednat výbory Poslanecké sněmovny.

 

Přeji vám hezký víkend. Těším se s vámi na shledanou.

 

(Schůze skončila ve 12.56 hodin)***




Přihlásit/registrovat se do ISP