(16.20 hodin)
(pokračuje Prosek)

Na počátku devadesátých let, vzpomenete-li na to, to nebylo tak běžně frekventované slovo. A bylo mi řečeno, že to je jednoduše "poskytování těch správných informací správným lidem ve správný čas". Správným lidem, rozumějme těm decision makerům, kteří mohou mé zájmy ovlivnit, poškodit nebo jim vyjít vstříc. Je to tedy práce s informacemi a dělá ji spousta lidí, aniž si to vůbec uvědomují a aniž jsou považováni za lobbisty a aniž sami sebe považují za lobbisty.

A zde tvrdím: Na poskytování informací o tom, jaký zájem mám, informací o tom, co není v mém zájmu, nevidím nic špatného. A rovněž tvrdím, že tok informací nelze zastavit. Informace nelze zrušit jakýmkoli zákonem, který přijmeme.

V pozadí celé té věci je totiž jiný pojem. Ten třetí, o kterém se chci zmínit. A to je pojem, který zmínil pan kolega Petr. Korupce. Já jsem hluboce přesvědčen, že korupce je závažný, společnost poškozující čin - konání, že je zapotřebí se korupci postavit. Ale stejně tak jsem přesvědčen, že ji nelze zcela vymýtit a že zákon, který jste předložili do Sněmovny, jí v žádném případě nedokáže zabránit.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Proskovi. Slova se ujme přihlášený pan poslanec Martin Bursík. Eviduji další přihlášky do rozpravy. Samozřejmě panu zpravodaji a panu navrhovateli dám závěrečné slovo. Nemusíte mít strach.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, skoro to na mě působí tak, že je výhodné teď jít k mikrofonu, protože to vlastně poskytuje alibi. Ten, kdo promluví a pojmenuje, co to je ten lobbing a korupce - je to něco takového, jako když nevěřící jde ke svatému přijímání a ten odpustek si nechá vložit do úst. A ono to vlastně jako působí jako to pokání a... (Šum a výkřiky z lavic pravice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím o klid! Pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Martin Bursík: A protože jsem očekával od některých reakci v sále, tak bych si dovolil doložit toto své tvrzení, které třeba je pro někoho z vás provokativní, jedním konkrétním příkladem.

Pan Břetislav Petr zde před krátkou chvílí hovořil na téma regulace lobbingu a o vztahu ke korupci. Včera při projednávání v Poslanecké sněmovně byl neúspěšně realizován šestý pokus o zařazení novely horní legislativy, přičemž na návrh pana poslance Břetislava Petra hlasovalo 120 poslankyň a poslanců pro vyřazení tohoto bodu z programu, a to již pošesté. Přestože tento vládní návrh zákona byl schválen 10. září 2008 vládou, tak více nežli rok se nedaří tento zákon zařadit na půdu Poslanecké sněmovny. Mám v hlavě i konkrétní hlasování podle poslaneckých frakcí, ale to teď není podstatné. Podstatná je jiná věc, a to je skutečnost, že platí od roku 2006 zákon o střetu zájmů, zákon č. 159/2006 Sb., který v § 8 hovoří o oznámení o osobním zájmu a explicitně říká, že veřejný funkcionář je povinen při jednání ústavního orgánu atd., ve kterém vystoupí v rozpravě, oznámit svůj poměr k projednávané věci, jestliže se zřetelem k výsledku projednávání věci by mu mohla vzniknout osobní výhoda nebo újma anebo má-li na věci jiný osobní zájem. Toto je zákon o střetu zájmů. Občas se stane, že zde někdo vystoupí a připomene nám existenci tohoto paragrafu. Pak je tam ještě další paragraf, § 23, který hovoří o přestupku a o tom, že když nedodržel lhůtu k podání prohlášení - protože poslanec, poslankyně musí toto prohlášení učinit nejpozději před hlasováním o té věci - tak poté je zde pokuta až do výše 50 tisíc korun. Ono s tou pokutou je to trochu ošidné, protože jak víme, je teď zde imunita, na kterou si Poslanecká sněmovna dlouhodobě nenechává sáhnout, a ta imunita se týká i přestupků. Takže je to potom obtížné a je potřebné, aby ten poslanec byl vydán u přestupkové imunity.

Ale teď konkrétně k tomu případu. Pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího, nic osobního. Pan poslanec je místopředsedou dozorčí rady společnosti Green Gas. Společnost Green Gas je společnost, která je stoprocentní dcerkou OKD. Pan poslanec je v orgánech společnosti HTS, Havířské teplárenské společnosti, kde dodává teplo Teplárna Karviná, které ze sta procent dodává primární zdroj energie, černé uhlí, společnost OKD a také důlní plyn společnost OKD Paskov. Já nechci vzbuzovat zde závist, čili nebudu hovořit o celkové částce, kterou pan poslanec uvedl ve svém majetkovém přiznání a kterou zveřejnily Hospodářské noviny. Ale není to nevýznamná částka. A je to evidentní střet zájmů, protože ten zákon, jeden ze dvou klíčových principů toho zákona, se týkal toho, že se zruší předkupní právo těžební společnosti na pozemky, které jsou v dobývacím prostoru. Konkrétně se to týká společnosti OKD a týká se to obcí, které jsou pod Beskydami, jak jsem zde také uvedl při včerejší rozpravě, a které nemohou přijmout své územní plány, nemohou nabýt pozemků, nemohou scelit pozemky a nemohou se rozvíjet, protože OKD blokuje jejich rozvoj formou tohoto předkupního práva.

Já zde uvádím tento příklad ze dvou důvodů. Za prvé proto, že ten šestý pokus, neúspěšný, o prosazení této novely zákona na půdu Poslanecké sněmovny je pokus, který skutečně Stranu zelených nadzvedl natolik ze židle, že uděláme vše pro to, aby na příštím jednání Sněmovny tento návrh přišel na pořad jednání, a zařídíme, aby média sledovala hlasování o zařazení či vyřazení tohoto bodu z jednání Sněmovny. Protože praxe, kdy se poslanci a poslankyně vyhýbají tomu, aby vyjádřili svůj politický názor na danou konkrétní věc tím, že vůbec nepřipustí hlasování o té věci či projednávání té věci v poslaneckých výborech a na plénu, je praxe, která je politicky nemravná, je neetická! Zároveň je to vlastně fígl, kterým se schovávají poslanci před tím, aby vyjádřili před voliči svůj politický názor na danou věc.

Proto je mně líto, prostřednictvím předsedajícího pane poslanče, ale veškerá vaše slova a argumenty, které zde uvádíte a které se týkají možné korupce a lobbingu, by měly být nazírány prizmatem skutečnosti, že jste včera naprosto pregnantně zneužil svého postavení v Poslanecké sněmovně a navrhl jste stažení novely horního zákona, ačkoli máte evidentně osobní zájmy, které jsou dány účastmi ve společnostech, které jsou zřizovány či jsou vázány na OKD! A zjevně bylo v zájmu OKD, aby tento zákon vůbec nebyl na půdě Poslanecké sněmovny projednáván.

Pojmenovávám to tady, protože si myslím, že dochází k určité katarzi v české politice. Nikdo nás nemůže obvinit z toho, že to je nějaká předvolební hra, protože volby jsou až v polovině příštího roku. Je potřebné pojmenovat všechny ty nešvary, které se tady objevují, v celku, a nikoli se zaměřit pouze na skrytou kameru - což je pozitivní fenomén, samozřejmě, to, co se stalo - nebo se zaměřit na vznešenou debatu o regulaci lobbingu.

Děkuji za pozornost. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Martinu Bursíkovi a eviduji přihlášky tímto způsobem: s přednostním právem pan poslanec Pavel Kováčik, pak pan poslanec Valouch a pan poslanec Petr, protože to byla přihláška k řádné rozpravě. Čili nyní pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP