(9.40 hodin)

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové poslanci, dovolím si předložit návrh na vrácení tisku 631 zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání do druhého čtení. Důvody pro to jsou dva. Jeden pan předsedající přednesl. Chtěla bych se Sněmovně omluvit za formální chybu, které jsem se dopustila, a sice že komplexní pozměňovací návrh včetně jeho zdůvodnění, který jsem ve Sněmovně přednesla, nebyl zopakován v podrobné rozpravě.

Druhým důvodem je fakt, že v současné složité ekonomické situaci bychom se takto mohli pokusit na jednání výboru najít kompromis, který by našim spoluobčanům pomohl. Mnohé rodiny i jednotlivci, především důchodci, se v nájemních bytech ocitají už nyní mnohdy doslova ve velké nouzi. Poukázala na to například i petice nájemníků z Prahy 6, kde se už nájemné dostává na hranici 100 Kč/m2. Nájemníci v nájemních bytech se nyní v celé zemi seznamují se zvyšováním činží od Nového roku a trnou obavami, jak se s tím vyrovnají. Jen část radnic pochopila složitý život našich spoluobčanů, kteří žijí v nájemních bytech a mají přitom podprůměrné nebo průměrné příjmy a nájmy jsou tam zvýšeny pouze mírně anebo vůbec ne. Zhruba v polovině bývalých např. okresních měst se nájemné zvýší na maximální možnou úroveň. Rodiny zaplatí o 40 až 60 % více než v letošním roce. Je sice pravda, že ve většině krajských měst byl podle novely zákona o jednostranném zvýšení nájemného rozložen jeho růst až do roku 2012, ale cílový stav je přesto stejný. Kromě toho už dnes se tam platí většinou vyšší nájemné než v menších městech a obcích. Chtěla bych připomenout, že v České republice se tato problematika týká přibližně 750 tisíc domácností.

Takže vzhledem k oběma důvodům, které jsem uvedla, a ještě jednou se Sněmovně omlouvám za svoji formální chybu, bych chtěla požádat o podporu návrhu na vrácení tisku 631 do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pokud nikdo, můžeme rozpravu ukončit.

I tady bychom měli hlasovat nejdřív návrh, který zazněl v rozpravě, návrh na opakování druhého čtení. Požádám zpravodaje, aby nám řekl, jaký by navrhoval postup.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, pakliže se mám obrátit na jednací řád, tak si myslím, že nejdříve by se mělo hlasovat o návrhu na zamítnutí a potom o návrhu na vrácení do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Je tu návrh zpravodaje, abychom nejdřív hlasovali o zamítnutí a pak o návrhu, který zazněl v rozpravě, tedy vrácení do druhého čtení. Pokud má někdo námitku, ať ji tady uplatní. Zpravodaj navrhuje, aby se hlasovalo o zamítnutí a pak o vrácení návrhu do druhého čtení. Prosím, pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Požádal bych, aby to hlasování bylo obrácené. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejsem si jist, jestli vám mohu vyhovět. Prosím zpravodaje. Myslím si, že bychom měli postupovat tak, jak navrhl zpravodaj. Pokud by to chtěl pan poslanec Opálka zpochybnit, tak by to musel ještě jednou učinit a já bych to nechal hlasovat jako námitku nebo opačný návrh.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji za vstřícnost pane místopředsedo. Vznáším tedy oficiálně námitku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Necháme hlasovat tuto námitku proti postupu zpravodaje. Takže budeme hlasovat o námitce proti postupu od pana poslance Opálky.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tedy proti postupu, který jsem navrhl? Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Opálky, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 76. Přihlášených bylo 156, pro bylo 74, proti 52, takže námitka byla zamítnuta.

 

Budeme postupovat tak, jak jsem navrhl, tedy společně se zpravodajem, že budeme nejdřív hlasovat o návrhu na zamítnutí a pak event. o vrácení do druhého čtení. To je postup, na kterém jsme se nakonec shodli.

Ještě kontrola hlasování. Hlásí se pan poslanec Vondruška.

 

Poslanec Josef Vondruška: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, omlouvám se, ale zpochybňuji hlasování. Mačkal jsem tlačítko ano, nějak jsem ho neumáčkl a hlasování mám v rozporu s názorem, který jsem měl a je tam křížek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zaznělo zpochybnění hlasování poslance Vondrušky, takže budeme o námitce hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Vondrušky stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 77. Přihlášeno 156, pro hlasovalo 99, proti 23, námitka byla přijata.

 

Takže budeme ještě jednou hlasovat o návrhu pana poslance Opálky, tedy o jeho námitce proti postupu předsedajícího.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku poslance Opálky stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 78. Přihlášeno 155, pro hlasovalo 79, proti 62. Námitka byla přijata.

 

To by znamenalo, že bychom hlasování obrátili. Budeme nejdřív hlasovat o návrhu paní poslankyně Halíkové na vrácení návrhu, opakování druhého čtení. Takto nyní budeme postupovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh na vrácení a opakování druhého čtení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 79. Přihlášeno 155, pro hlasovalo 94, proti 23. Návrh byl přijat. Rozhodli jsme o tom, že návrh tohoto zákona bude projednán znovu ve druhém čtení.

 

Děkuji paní navrhovatelce i zpravodaji. Mohu ukončit projednávání bodu číslo 8. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP